Έχουμε φίλους, κάνουμε σχέσεις, συγκατοικούμε στο ίδιο σπίτι μερικές φορές γιατί πιστεύουμε ότι ξέρουμε ο ένας τον άλλο και γενικότερα γνωρίζουμε κόσμο σχεδόν καθημερινά. Με κάποιος ταιριάζουμε και κολλάμε με κάποιους άλλους πάλι όχι κι έτσι δεν έχουμε ή απλά δε θέλουμε να έχουμε επαφή.
Πόσο σίγουροι είμαστε όμως ότι τους ανθρώπους που βάζουμε στη ζωή μας τους ξέρουμε καλά; Ναι, τους ξέρουμε επιφανειακά, κάνουμε παρέα μαζί τους, αλλά ξέρουμε την παρέα μας σαν μονάδες ή απλά σαν σύνολο; Γιατί βγαίνουμε, συζητάμε για διάφορα θέματα που μας απασχολούν, κάνουμε χαβαλέ αλλά και πάλι κάτι λείπει.
Για να μάθεις στα αλήθεια τον άλλο πρέπει να τσακωθείς μαζί του. Δεν εννοούμε μια καλή μέρα να αρχίσετε να τσακώνεστε χωρίς λόγο. Απλά πάνω σε σκηνικά παρεξηγήσεων ή αληθινών χοντρών καβγάδων, μπορείς να καταλάβεις πραγματικά ποιος είναι ο άλλος. Μπορείς να καταλάβεις πώς σκέφτεται για αρχή και κυρίως πώς αντιδρά.
Δηλαδή μπορεί το συγκεκριμένο άτομο να σου πει ή μάλλον να σου πετάξει σπόντα για κάτι που είχες πει ή είχες κάνει 6 μήνες πριν. Που εντάξει δεν είπαμε να τα ξεχνάμε όλα, αλλά δεν είναι και λογικό σε κάθε τσακωμό να αναφέρει το ίδιο σκηνικό και μάλιστα που δεν είναι καν πρόσφατο. Αυτό πάει να πει ότι το συγκεκριμένο άτομο κρατάει κακία ακόμα κι αν δεν το δείχνει. Γιατί στην ουσία ψάχνει να βρει κάθε μικρό σου λάθος για να στο πετάξει την κατάλληλη στιγμή.
Διατυμπανίζεις πως δεν τον πας τον άλλον. Δύο μέρες μετά είσαι με αυτό το συγκεκριμένο άτομο για καφέ και γελάτε σαν παλαβά. Αυτό είναι το αγαπημένο μου όταν γίνεται. Άπειρες φορές έχουμε πει ότι με κάποιον δεν ταιριάζουμε και πολύ και βγάλαμε συμπέρασμα από ένα απλό γεια και μόνο που είχαμε πει μία φορά!
Πόσες φορές κρίνατε έτσι και στο τέλος αφού συγκρουστήκατε, καταλήξατε οι καλύτεροι φίλοι; Προσωπικά όχι λίγες και δεν πιστεύω να είμαι η μοναδική πάνω στο πλανήτη Γη που της έτυχε αυτό.
Αυτό όμως δε συμβαίνει μόνο στις φιλίες ή στο να κάνεις παρέα με κάποιον άλλο. Αυτό είναι κάτι που συναντάς και στις σχέσεις. Όταν για παράδειγμα έχεις μπει σε μια σχέση η οποία μόλις ξεκίνησε, δεν μπορείς να ξέρεις κάθε αντίδραση του άλλου κι είναι λογικότατο.
Έτσι πάει, έτσι λειτουργεί αυτό. Για να μάθεις τον άλλο, για να είσαι σίγουρος ότι όντως ξέρεις ποιον άνθρωπο έχεις δίπλα σου, πρέπει έστω και μία φορά να τσακωθείς μαζί του. Να τον δεις αφιλτράριστο κι αληθινό. Οι άνθρωποι όταν τσακώνονται πάνω στα νεύρα και τον θυμό τους, δε νοιάζονται για τη μάσκα τους κι αποκαλύπτονται. Μπορεί να δεις τον άλλον να σπάει πιάτα, να φωνάζει, να κρατάει μούτρα ή να κάνει εκείνος το πρώτο βήμα.
Αν πάλι είστε τόσο σίγουροι πως γνωρίζετε τον άλλο κι ότι δεν χρειάζεστε τσακωμούς και καβγάδες για να πέσουν οι μάσκες, τότε κάπου κάνετε λάθος. Πώς είναι δυνατό να μην έχετε τσακωθεί ποτέ και να τον ξέρεις; Ο άνθρωπος έχει πολλές αντιδράσεις.
Ο καθένας μας είναι διαφορετικός όταν είναι χαρούμενος, διαφορετικός όταν είναι λυπημένος και διαφορετικός όταν είναι θυμωμένος. Άρα όσοι λένε ότι δεν έχουν τσακωθεί ποτέ με το ταίρι τους, αλλά γνωρίζουν τι άνθρωπος είναι, μάλλον μας λένε ψέματα.
Όλοι έχουμε διαφορετικά όρια κι αν θέλετε πολύ να μάθετε πώς αντιδρά ένας άνθρωπός και πώς σκέφτεται σε στιγμές έντασης και πίεσης, απλά τσακωθείτε. Ένας μικρός τσακωμός δεν κάνει κακό, αντίθετα καλό κάνει πού και πού.
Επιμέλεια Κειμένου Λουκίας Χριστοδούλου: Πωλίνα Πανέρη