Ας μιλήσουμε για όλες εκείνες τις στιγμές που κράτησες κάτι που πιθανότατα δε χρειαζόσουν! Για τότε που σε έπιασε ο συναισθηματισμός σου που ακούει στην κλασική φράση «κάπου μπορεί να μου χρειαστεί». Τις περισσότερες φορές, το αντικείμενο που αποφασίζεις να κρατήσεις για πιθανή μελλοντική χρήση δεν το αναζητάς ποτέ και δεν το ξαναπιάνεις στα χέρια σου μέχρι που τυχαία πέφτεις πάνω του στο επόμενο ξεκαθάρισμα. Ίσως βρίσκεται καταχωνιασμένο σε κάποιο συρτάρι, ίσως έχει μπερδευτεί με τ’ άλλα που βρίσκονται εκεί, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μη θυμάσαι καν πού το ‘χεις βάλει και να εκπλήσσεσαι όταν το ξαναντικρύζεις λες και συναντιέστε πρώτη φορά.
Η αλήθεια είναι πως τα πολλά «άχρηστα» αντικείμενα, τα «μπουκωμένα» ντουλάπια, το φορτωμένο σπίτι δημιουργούν μια «φασαρία». Τα πράγματα αυτά συνήθως καταλαμβάνουν χώρο απ’ τον χώρο σου και δε σου επιτρέπουν ν’ αναπνεύσεις. Ασυναίσθητα, η ύπαρξή τους μπορεί να σου προκαλέσει μέχρι άγχος, αφού νιώθεις πως τα πάντα γύρω είναι άνω κάτω και πως δεν μπορείς να βάλεις σε μια τάξη το σπίτι σου και κατ’ επέκταση τις σκέψεις σου. Ένα τακτοποιημένο συρτάρι ή ένα ντουλάπι δίχως περιττά όσο απλό κι αν φαίνεται, μπορεί να σε γεμίσει χαρά τη στιγμή που θα το συμμαζέψεις και να συνεχίσει να σου φέρνει ηρεμία κάθε φορά που θα τ’ ανοίγεις επειδή χρειάζεσαι κάτι απ’ το περιεχόμενό του.
Μπορεί το ξεσκαρτάρισμα να είναι κάτι που αναβάλεις μέρες, μήνες, ακόμη και χρόνια. Μπορεί πάλι συχνά πυκνά να προσπαθείς να βάλεις τα πράγματα σε τάξη και να σου φαίνονται όλα χρήσιμα, τη στιγμή που δυσκολεύεσαι ν’ αποφασίσεις και να κρίνεις τι πραγματικά θες, με αποτέλεσμα να τα κρατάς όλα από ανασφάλεια και μόνο. Επομένως, όταν πάρεις την απόφαση να κάνεις μια δουλειά και να απομακρύνεις τα περιττά απ’ τον χώρο σου, πρέπει να γίνει σωστή και να έχεις κατά νου πως ο αποχωρισμός κάποιων αντικειμένων μπορεί να σε κάνει να νιώσεις στιγμιαία ένα αίσθημα απώλειας που μερικά λεπτά αργότερα θα ‘χεις μια και καλή ξεχάσει.
Κι αν ξεκινάς τώρα τη διαδικασία, στα πρακτικά πολύ χρήσιμες θα σου φανούν οι κούτες, οι σακούλες και τα κουτιά αποθήκευσης. Μπορεί να έχεις αποφασίσει να μη μείνει πια το αντικείμενο στην κατοχή σου και στο συρτάρι σου, όμως το δεύτερο μεγάλο δίλημμα είναι το πού θα καταλήξει. Η ανακύκλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική και συνεισφέρεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Επομένως, το υλικό που κρατάς στα χέρια σου (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί), μπορεί να καταλήξει στον κατάλληλο κάδο και να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως πρώτη ύλη για κάτι άλλο.
Φυσικά, υπάρχει και το ενδεχόμενο αντικείμενα που εσύ δε χρειάζεσαι -γιατί δεν είναι του γούστου σου ή δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες σου- να είναι ακόμη λειτουργικά -οπότε να μη θες να καταλήξουν στα σκουπίδια. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να τα χαρίσεις σε συγγενείς, φίλους, συναδέλφους που ξέρεις πως θα τα χρησιμοποιήσουν άμεσα. Μη διστάσεις να γίνεις γενναιόδωρος, ειδικά όταν πρόκειται κάτι να αποκτήσει καθημερινή χρήση και να γλυτώσει τη μόνιμη σκόνη στο ντουλάπι μέχρι την επόμενη γενική.
Επίσης, αποτελεσματικό θα ήταν να ξεχωρίσεις τα πράγματα που μπορούν να πουληθούν. Βάζοντας ένα χρηματικό ποσό ως αντάλλαγμα για να ξεφορτωθείς κάτι, και χώρο θα γλυτώσεις και κερδισμένος θα βγεις! Τόσα site υπάρχουν με αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, bazaar στα οποία θα μπορούσες να πάρεις μέρος και δυνατότητα να βάλεις τη δική σου αγγελία. Εξάλλου , μην ξεχνάς πως στις μέρες μας τα “second hand” βρίσκονται στο «πικ» τους, έχοντας ένα άρωμα vintage. Ωραία δε θα ήταν να καταλήξουν τα πράγματά σου σε ιδιοκτήτη που θα τα αξιοποιήσει στο έπακρο;
Κι αν κάτι έχει χαλάσει, αλλά θεωρείς πως μπορείς να το φτιάξεις, δώσε μια ευκαιρία και πήγαινέ το άμεσα σε κάποιον που αναλαμβάνει την επισκευή του. Έτσι, μια-δυο μέρες μετά, θα έχεις ενημερωθεί αν αξίζει τον κόπο και τα χρήματα η επισκευή του, ώστε να το χρησιμοποιήσεις ή αν η κατάλληλη θέση γι’ αυτό είναι τα απορρίμματα. Έτσι, θα έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις κάτι νέο που μπορεί να φανεί περισσότερο λειτουργικό.
Κάπως έτσι και χωρίς να το καταλάβεις, οι κούτες και οι σακούλες θα γεμίσουν, ενώ παράλληλα θα προσφέρεις ποικιλοτρόπως. Μη γίνεσαι συλλέκτης αχρήστων που δε θα σου χρειαστούν ούτε σήμερα ούτε αύριο, ειδικά απ’ τη στιγμή που κατά βάθος γνωρίζεις πως κάποια πράγματα δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσεις κι απλώς δεν κάνεις την κίνηση να τ’ αποχωριστείς.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.