Δεν μπορείς σήμερα τελικά. Δε θα μπορέσεις ούτε το Σαββατοκύριακο. Δε βρίσκεις χρόνο να συναντηθείτε. Δε γίνεται να βγείτε βόλτα, να διασκεδάσετε μαζί. Δεν είσαι σε θέση να ανταλλάξετε δέκα κουβέντες, να πείτε για την καθημερινότητά σας, για τη ζωή γενικότερα. Δεν είσαι εκεί για το πρόσωπο που χαρακτηρίζεις φίλο σου. Πράγματι όμως δεν μπορείς ή μήπως δε θέλεις;
Υπάρχουν στιγμές που μπορείς να διαθέσεις χρόνο στο φιλαράκι σου, που το πρόγραμμά σας είναι εφικτό να συγχρονιστεί, αλλά επιλέγεις κάτι τέτοιο να μη συμβεί. Υπάρχουν φάσεις που δεν είσαι και στα καλύτερά σου και θα μπορούσες άνετα να μιλήσεις στο/στη φίλο/σου, δείχνοντάς του/της εμπιστοσύνη, αλλά επιλέγεις να κρατήσεις κάποια πράγματα μόνο για σένα. Σου πρότεινε το φιλαράκι να βγείτε; Φυσικά και είσαι σε θέση να πας μία βόλτα. Βόλτα σου ζήτησε, όχι να πας να σκάψεις. Για δικούς σου λόγους όμως προτιμάς να πεις πως είσαι κουρασμένος ή πως έχεις πρωινό ξύπνημα. Έχεις σκεφτεί πόσο μεγάλο θα είναι το χάσμα που θα δημιουργηθεί ανάμεσά σας; Το ρήμα «μπορώ» εκτός απ’ το ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δύναμη είναι και συνώνυμο του «ναι», του «είμαι εδώ για σένα» -πόσο μάλλον σε μια φιλία. Όταν, λοιπόν, έρχεσαι και βάζεις από μπροστά έναν σύνδεσμο άρνησης είναι απόλυτα λογικό το κλίμα να είναι αρνητικό!
Φυσικά υπάρχουν και στιγμές που θες να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου και να πάρεις τον χρόνο σου. Τι πρέπει να κάνεις στις περιπτώσεις αυτές που ο/η φίλος/η σου δείχνει ενδιαφέρον για σένα, αλλά εσύ δε θέλεις να το μοιραστείς μαζί του; Να πεις την αλήθεια! Πως δε θες, πως πιέζεσαι. Να εξηγήσεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι χωρίς περιττά λόγια, μούτρα και άσχημες συμπεριφορές. Ακόμη κι αν δε θες άλλους σε αυτή τη φάση και προτιμάς την ιδιωτικότητά σου είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσεις. Να αναφέρεις τι σε ενοχλεί. Να μπορέσει το φιλαράκι να σε καταλάβει, να μπει στη θέση σου, να γνωρίζει πώς έχουν τα πράγματα. Και στην τελική, αν δεν του δείξεις τι θες και τι όχι, με τι νιώθεις καλά και τι σε ευχαριστεί, δεν έχει νόημα να υφίσταται η συγκεκριμένη φιλία. Έτσι, το φιλαράκι σου θα αντιληφθεί πλήρως πού πατάς και πού βρίσκεσαι. Επιλέγοντας την αλήθεια θα νιώσεις πολύ καλύτερα με τον εαυτό σου και με τη μεταξύ σας σχέση. Οι πιθανότητες να μάθετε καλύτερα ο ένας τον άλλον, να βγείτε από το αρνητικό τριπάκι και να εξελιχθεί η φιλία σας είναι πολλές. Συναισθήματα, όπως ο θυμός, τα νεύρα, η απογοήτευση φέρνουν αργά ή γρήγορα την αποδοχή, που ακολουθείται από δέσιμο, εμπιστοσύνη και οικειότητα. Κι αν όλα αυτά δε συμβούν, θα αφήσετε ο ένας τον άλλον να φύγει, χωρίς όσα περάσατε παρέα να συνοδεύονται από απροσδιόριστη πικρία.
Η διαφορά ανάμεσα στο «δε θέλω» από τον «δεν μπορώ» σε μία φιλία είναι που κάνει τη σχέση πιο δυνατή. Μπορεί να φοβάσαι να ρίξεις άκυρο ξεκάθαρα, αλλά είναι χίλιες φορές καλύτερο απ’ το να χρησιμοποιήσεις ένα σωρό δικαιολογίες, τις οποίες ο άλλος αντιλαμβάνεται και προσπαθεί να ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο. Ξεκάθαρα, λοιπόν, απ’ την επόμενη φορά!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.