Λίγες μέρες μετά την τελετή λήξης των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, σήμερα 13 Αυγούστου, συμπληρώνονται 20 χρόνια από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Χρειάστηκαν 108 χρόνια για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και η τελετή της Αθήνας τίμησε την επιστροφή αυτή με ένα φαντασμαγορικό σόου.

Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 1997, όπου η Ελλάδα στη Σύνοδο της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) στη Λοζάνη, κέρδισε την Ιταλία, με αποτέλεσμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα. Ο ενθουσιασμός των πολιτών ήταν φανερός· λίγο η περηφάνια ως χώρα-μητέρα των Ολυμπιακών, λίγο η επιστροφή μετά από τόσα χρόνια, η τελετή έναρξης έπρεπε να είναι ανάλογη των προσδοκιών.

Συνολικά πάνω από 600 άνθρωποι, επαγγελματίες κάθε ειδικότητας αλλά και δεκάδες εθελοντές, δούλεψαν για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των τελετών έναρξης και λήξης. Στις 13 Αυγούστου 2004, λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ, από το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αμαρουσίου, ξεκίνησε να χτυπά η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με μια αντίστροφη μέτρηση 28 δευτερολέπτων (1 για κάθε διοργάνωση μέχρι αυτόν της Αθήνας).

 

Θυμάστε τον τυμπανιστή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων; Δείτε πώς είναι σήμερα (photos+video) | Gossip-tv.gr

 

Με σκοπό να συνδεθεί η αρχαία ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων με τη σύγχρονη, δύο τυμπανιστές, ο ένας στο ΟΑΚΑ κι ο άλλος στην Αρχαία Ολυμπία, συντονίστηκαν παίζοντας ταυτόχρονα. Έπειτα, ένας κομήτης πέφτει από το στέγαστρο Καλατράβα και το σήμα κατατεθέν των Ολυμπιακών Αγώνων, οι 5 κύκλοι, σχηματίζονται από τη φωτιά. Το γιγαντιαίο χάρτινο καραβάκι διασχίζει την τεχνητή λίμνη στο κέντρο του Σταδίου με τον νεαρό Μιχάλη Πατσατζή να χαιρετά το πλήθος, κρατώντας την ελληνική σημαία. Μοιάζει με όνειρο.

Σκηνοθέτης της τελετής, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο οποίος ξεδίπλωσε την ιστορία της Ελλάδας και τον πολιτισμό της από την αρχαιότητα έως σήμερα, παρουσιάζοντας εντυπωσιακές εικόνες. Θέλοντας να τιμήσει τη σημερινή μέρα, ο ίδιος έκανε ειδική μνεία μέσα από τα σόσιάλ του:

 

 

Η χορογράφηση των αγώνων υπήρξε μοναδική, τόσο που ακόμη και σήμερα οι φαν των Αγώνων τη θυμούνται με συγκίνηση. Μία χορογραφία που ζωντάνεψε την Αρχαία Ελλάδα, μεταδίδοντας μηνύματα υπέρ της ελευθερίας, της ειρήνης και της ενότητας. Που καρέ-καρέ, με μια καταπληκτική σκηνοθεσία σε αυστηρό προφίλ, μας μετέφερε από τον κυκλαδίτικο πολιτισμό, στην κλασική Ελλάδα μέχρι τον Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό σε ένα ταξίδι στον χρόνο.

 

Βίντεο: Δείτε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών στην Αθήνα σε HD | Athens Voice

 

Ένα από τα αξέχαστα σημεία της βραδιάς, ήταν το «Ζεϊμπέκικο του 2004», μια καταπληκτική σύνθεση του Σταύρου Ξαρχάκου που συμπλήρωνε τέλεια την εικόνα. Στο πλαίσιο της χορογραφίας, υπήρχε ένας δρομέας που απεικόνιζε την πορεία των Αγώνων στον χρόνο και κάποια στιγμή ο ίδιος έπεσε. Θεατές της βραδιάς νόμιζαν ότι σκόνταψε, όμως ήταν στο πλαίσιο της χορογραφίας με σκοπό να δείξει την παύση των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω πολέμου και τη νέα διαδρομή στους σύγχρονους Αγώνες.

 

Αθήνα 2004: Η Μαγευτική Τελετή Έναρξης Των Ολυμπιακών Αγώνων | Star.gr

 

Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 - ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Το κυκλαδίτικο ειδώλιο που ίπταται και σπάει σε κομμάτια για να βγει από μέσα του η αιώνια ελιά, είναι μια εικόνα που δε θα φύγει ποτέ από τη μνήμη μας. Μια ακόμη συγκινητική στιγμή ήταν η παρέλαση των εθνών, με την Ελλάδα να εισέρχεται τελευταία ως διοργανώτρια χώρα. Αθλητές κι αθλήτριες από όλο το κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Ολυμπιακό στάδιο με σκοπό να γιορτάσουν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως.

 

 

Στο τέλος της βραδιάς, η Ολυμπιακή φλόγα, η οποία είχε ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία στις 25 Μαρτίου του 2004, αφού ταξίδεψε σε όλες τις πόλεις που διοργάνωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και κάθε νομό της χώρας, από τα χέρια του Νίκου Κακλαμανάκη άναψε τον βωμό του Ολυμπιακού σταδίου και σήμανε την έναρξη της 28ης Ολυμπιάδας. Ο Νίκος Γκάλης, ένας από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες του πλανήτη, ως λαμπαδηδρόμος μπήκε πρώτος στο Στάδιο. Η δάδα πέρασε με διαδοχική σειρά, στον Μίμη Δομάζο, στην Ολυμπιονίκη του 1992 στα εμπόδια Βούλα Πατουλίδου, στον Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών του 1996 Κάχι Καχιασβίλι, καθώς και στον Ολυμπιονίκη της γυμναστικής του 1996 Ιωάννη Μελισσανίδη.

 

Πάντα το ντόπινγκ ήταν ο εργολάβος των Ολυμπιακών Αγώνων | ΕΦΣΥΝ

 

Μετά, η δάδα πέρασε τελικά στον Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας του 1996, Νίκο Κακλαμανάκη, ο οποίος άναψε μια γιγαντιαία κωνική στήλη που έμοιαζε με την ολυμπιακή δάδα, για να καίει κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με μια εντυπωσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων.

 

20 καρέ από τη θρυλική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

 

Όσον αφορά το μουσικό κομμάτι της τελετής, η τελετή ξεκίνησε με μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι και στη συνέχεια κινήθηκε στον ρυθμό του Tiesto, ενός από τους διασημότερους DJ στον κόσμο, ο οποίος έπαιξε μουσική κατά τη διάρκεια της παρέλασης των αθλητών. Τέλος, η Bjork ερμήνευσε το τραγούδι «Oceania», που γράφτηκε ειδικά για την τελετή έναρξης.

Δεν μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, τα δύο αδέρφια Φοίβο και Αθηνά που πήραν το όνομά τους από τον μυθικό Θεό του Ολύμπου Απόλλωνα-Φοίβο, Θεό του φωτός και της μουσικής και τη Θεά της Σοφίας, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών, Αθηνά. Δεν υπήρχε σπίτι εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα, που να μην είχε μπλουζάκι, κούπα, καπέλο με το Φοίβο και την Αθηνά.

 

Πάθαμε «Φοίβος και Αθηνά» με τις ενδυμασίες των Ιερειών - Ο σχεδιασμός των αμφιλεγόμενων μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004

 

Να σημειώσουμε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 συμμετείχαν 10.625 αθλητές (6.296 άντρες και 4.329 γυναίκες), μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς από 201 χώρες. Οι Έλληνες αθλητές έχοντας τον κόσμο στο πλευρό τους, κατέκτησαν 16 μετάλλια έχοντας τη 15η καλύτερη συγκομιδή από όσες χώρες συμμετείχαν. Το κόστος των Αγώνων φημολογείται ότι ξεπέρασε τα 2.9 δισεκατομμύρια δολάρια, που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, ενώ μετέπειτα έρευνες έκαναν λόγο για μεγαλύτερο πόσο.

 

20 χρόνια μετά, 2004 - 2024: Aπό μια Αθήνα που έλαμπε, σε μια Αθήνα που καίγεται

 

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2004 αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα και για την ιστορία των Αγώνων. Η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και συγκεκριμένα με τη σύγχρονη μορφή των Αγώνων, μόνο στη χώρα δημιουργό θα μπορούσε να γίνει τόσο εντυπωσιακά. Η τελετή έναρξης της Αθήνας, μνημονεύεται ακόμη στα social media σαν να έγινε χθες. Και δικαίως.

Συντάκτης: Γεωργία Καλίτση