Μία από τις αγαπημένες επιλογές χαλάρωσης αλλά και αλλαγής, είναι η οργάνωση ενός ταξιδιού. Όταν πιέζεσαι στην καθημερινότητα σου και έχεις ανάγκη από ξεκούραση και μία γενικότερη αλλαγή, η πιο συνήθης συμβουλή είναι «πήγαινε ένα ταξιδάκι κάπου», είτε κοντινό είτε μακρινό. Τα ταξίδια είναι ένας τρόπος να εξερευνήσεις νέους πολιτισμούς και να έρθεις σε επαφή με την καθημερινότητα των ανθρώπων που κατοικούν εκεί. Η επίσκεψη σε μουσεία φαντάζει κάπως βαρετή είτε και mainstream κάποιους. Πριν απορρίψετε την ιδέα του μουσείου, υπάρχουν κάποια μουσεία ανά το κόσμο που κάνουν τους επισκέπτες να σκέφτονται διαφορετικά.

Θα σας δώσουμε μία γεύση από τα μουσεία που αξίζει να επισκεφτείς μία φορά στη ζωή σου και δεν είναι τόσο γνωστά.

  1. Μουσείο Rodin, Παρίσι

Ξεκινώντας από το κοντινό μας Παρίσι, το μουσείο Rodin με τους καταπράσινους κήπους βρίσκεται στο 7ο διαμέρισμα. Ο διάσημος γλύπτης Auguste Rodin πέρασε τα τελευταία του χρόνια στο Hôtel Biron, εμπνευσμένος από τους καταπράσινους κήπους που περιστοιχίζουν το οίκημα. Το 1912, το γαλλικό κράτος σχεδίαζε την κατεδάφιση του ξενοδοχείου αλλά ο Ροντέν έπεισε τις αρχές να διατηρηθεί το κτήριο και να μετατραπεί αργότερα σε μουσείο όπου θα εκτίθενται τα έργα του, με αντάλλαγμα την παραχώρηση εκ μέρους του όλων των έργων του στη γαλλική κυβέρνηση. Το 1919, το κράτος μετέτρεψε το άλλοτε ξενοδοχείο σε μουσείο. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να δουν στο μουσείο εμβληματικά γλυπτά όπως οι Πύλες της Κόλασης και ο Στοχαστής του Ροντέν, αλλά και εκθέματα άλλων καλλιτεχνών, όπως του Βίνσεντ βαν Γκογκ, που είχαν παραχωρηθεί στον ίδιο το Ροντέν.

  1. Κέντρο George-Pompidou, Παρίσι

Στο 4ο δημοτικό διαμερίσμα του Παρισιού, θα βρείτε ένα εντυπωσιακό μουσείο κατασκευασμένο από βιομηχανικούς σωλήνες και γυαλί. Γνώστο στους ντόπιους με το όνομα Beaubourg, από το 1977 που εγκαινιάστηκε φιλοξενεί τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πληροφοριών και το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Με περισσότερα από 100.000 έργα, το μουσείο διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή, με έργα από τον διάσημο Γάλλο καλλιτέχνη Yves Klein και τον Χειμερινό Κήπο του Jean Dubuffet.

  1. Μουσείο Απαρχάιντ, Γιοχάνεσμπουργκ

Το Μουσείο Απαρτχάιντ είναι ένα μουσείο που απεικονίζει το απαρτχάιντ και την ιστορία της Νότιας Αφρικής τον 20ό αιώνα. Το μουσείο, μέρος του συγκροτήματος Gold Reef City στο Γιοχάνεσμπουργκ, άνοιξε τον Νοέμβριο του 2001. Οι 21 εκθεσιακοί χώροι του ιδρύματος τεκμηριώνουν την άνοδο και την πτώση του απαρτχάιντ στη χώρα μέσα από κινηματογραφικό υλικό, φωτογραφίες και αντικείμενα. Κατά την άφιξη, οι επισκέπτες υποδέχονται επτά στήλες που περιγράφουν λεπτομερώς τους πυλώνες του Συντάγματος στην κεντρική αυλή. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα περιγράφει λεπτομερώς τη ζωή και τη σοφία του Νέλσον Μαντέλα, του διάσημου επαναστάτη που διετέλεσε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μετά το τέλος του διαχωρισμού.

  1. Λουιζιάνα Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Δανία

Υπάρχει μία ιστορία πίσω από το όνομα του μουσείου, λέγεται ότι ο Alexander Burn, πρώτος ιδιοκτήτης της γης παντρεύτηκε τρεις φορές και οι τρεις σύζυγοί του άκουγαν στο όνομα Louise. Το οίκημα θεωρείται ορόσημο της σύγχρονης Δανέζικης αρχιτεκτονικής και βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από την Κοπεγχάγη. Η συλλογή των 4.000 έργων περιλαμβάνει έργα από το 1945 έως σήμερα. Μια σειρά από στυλ, όπως το εκλεκτικό ευρωπαϊκό νουβό, ο παγκόσμιος ρεαλισμός και η αμερικανική Art Pop. Η βασική αρχή του ιδρύματος δεν είναι να βγάζει απλώς πράγματα προς επίδειξη, αλλά να εκπαιδεύει τις μάζες για κάθε έργο και τον αντίκτυπό του στην κοινωνία. Το Louisiana Museum of Modern Art συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο της Patricia Schultz «1000 Μέρη που πρέπει να δεις πριν πεθάνεις».

  1. Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού, Ουάσιγκτον D.C.

Το μοναδικό εθνικό μουσείο αφιερωμένο στην τεκμηρίωση της εμπειρίας των Αφροαμερικανών εγκαινιάστηκε το 2016. Ωστόσο, η ιδέα του μουσείου προτάθηκε για πρώτη φορά περισσότερα από εκατό χρόνια πριν, το 1915, από μαύρους βετεράνους του Εμφυλίου Πολέμου. Η αρχική πρόταση προέβλεπε την ανέγερση ενός μνημείου προς τιμήν των μαύρων στρατιωτών και ναυτικών στην πρωτεύουσα της χώρας, αλλά οι συζητήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση και τις τοποθεσίες συνέχισαν να αναβάλλουν το έργο. Tο 2003 ιδρύθηκε με νόμο του Κογκρέσου ο θεσμός και άρχισαν τα σχέδια κατασκευής. Σήμερα, το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού στεγάζει περισσότερα από 40.000 αντικείμενα αφιερωμένα στη ζωή, την ιστορία και τον πολιτισμό των Αφροαμερικανών. Το μουσείο έχει έκταση 37.000 τετραγωνικά μέτρα και είναι οργανωμένο χρονολογικά, ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της δουλείας στις ΗΠΑ και φτάνοντας έως τις μέρες μας, με εκθέματα που τεκμηριώνουν σύγχρονα γεγονότα όπως την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα και το κίνημα Black Lives Matter.

  1. Μουσείο Εθνικών Ανακτόρων, Ταϊπέι

Το Εθνικό Μουσείο Ανακτόρων ξεκίνησε αρχικά ως το πρώην Μουσείο Ανακτόρων στην Απαγορευμένη Πόλη, η συλλογή του οποίου περιλάμβανε έργα τέχνης από τις δυναστείες Μινγκ και Τσινγκ. Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει σχεδόν 700.000 κομμάτια αυτοκρατορικών αντικειμένων και περιλαμβάνει 8.000 χρόνια κινεζικής ιστορίας, συμπεριλαμβανομένων καλλιγραφικών έργων του Τανγκ Γιν. Ανάμεσα τους βρίσκονται κεραμικά και μεταλλικά έργα τέχνης, γλυπτά και καλλιγραφήματα. Ο περίβολος του Εθνικού Μουσείου Ανακτόρων περιλαμβάνει επίσης τον κλασικό κινεζικό κήπο Zhishan σε στυλ τραγουδιού και Μινγκ. Το Μουσείο Εθνικών Ανακτόρων, είναι στη λίστα με τα 10 μουσεία με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

  1. Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη

Το Ερμιτάζ αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο. Οι ρίζες Μουσείου Ερμιτάζ χρονολογούνται από το 1764, όταν η Μεγάλη Αικατερίνη θέλησε μια ιδιωτική γκαλερί στο Χειμερινό Παλάτι για να εκθέσει την απόκτησή της με 225 πίνακες φλαμανδών και ολλανδών καλλιτεχνών. Σήμερα, το Μουσείο φιλοξενεί περισσότερα από τρία εκατομμύριο έργα και αποτελείται από πέντε κτίρια – το Χειμερινό Παλάτι, το Μεγάλο Ερμιτάζ, το Μικρό Ερμιτάζ, το Νέο Ερμιτάζ και το Θέατρο της Μεγάλης Αικατερίνης. Το μουσείο τέχνης και πολιτισμού φιλοξενεί πολλά έργα του Ολλανδού ζωγράφου Ρέμπραντ, καθώς και μια εκτεταμένη συλλογή ιαπωνικής πορσελάνης. Φιλοξενούνται ακόμα εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, καθώς και μεγάλες συλλογές ειδών κοσμηματοποιίας.

 

Πληροφορίες από το Wikipedia και το veranda.com

Συντάκτης: Γεωργία Καλίτση
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη