Η τηλεόραση είναι κυρίως ένα μέσο ψυχαγωγίας κι ενημέρωσης ή έτσι τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι. Καθημερινά, στους τηλεοπτικούς μας δεκτές παρακολουθούμε τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά νέα ή ακόμη και τη ζωή των προσώπων της showbiz. Η τηλεόραση έγινε ευρέως γνωστή λόγω της αμεσότητας των ειδήσεων που προβάλλονται σε συνδυασμό εικόνας και ήχου, κάποιες φορές όμως η αμεσότητα αυτή μας αναγκάζει να έρθουμε αντιμέτωποι με σκηνές βίας, με ένα κομμάτι της κοινωνίας που συνεχίζει να αναπνέει.
Στη μικρή ελληνική μας κοινωνία, έχουμε παρακολουθήσει αρκετές φορές σκηνές βίας στην τηλεόραση μας σε live μετάδοση και συνήθως χαστούκια, πράγμα που είναι δυστυχώς πολύ πιο συχνό απ’ όσο θα έπρεπε (που είναι το καθόλου).
Το χαστούκι της Δήμητρας Αθήνη στη Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου
Η ίσως πιο cult σκηνή είναι το «απόλυτο celebrity χαστούκι», όπως ειχε χαρακτηριστεί τότε, το οποίο διακωμωδήθηκε περισσότερο απ’ όλα. Ήταν Οκτώβρης του 1997, η ημέρα της παρουσίασης του βιβλίου της Λιάνη, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη γνωριμία και τον γάμο της με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στη διάρκεια των υπογραφών του βιβλίου, σκάει μύτη η Αθήνη, πλησιάζει τη Λιάνη και της λέει «δεν καταδέχομαι να πάρω το βιβλίο. Ρεζίλεψες το γυναικείο φύλο» και της χώνει ένα καλό χαστούκι κι ένα ανάποδο. Το συμβάν διακωμωδήθηκε, σατιρίστηκε και σχολιάστηκε από όλες τις εκπομπές κι εφημερίδες της εποχής.
Το χαστούκι του Βασίλη Κεδίκογλου στον Στρατή Κόρακα
Το 1993, λίγα χρόνια πριν το χαστούκι της Αθήνη στη Λιάνη, προηγήθηκε ένα άλλο χαστούκι και μάλιστα μέσα στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια της μεταμεσονύκτιας συνεδρίασης, ο Βασίλης Κεδίκογλου, ενώ αγόρευε υπέρ μιας νομοθετικής ρύθμισης, η οποία επανέφερε τους απόστρατους πίσω στο στράτευμα, δέχτηκε το «πείραγμα» του Στρατή Κόρακα, βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος τον ρώτησε ειρωνικά: «Πάλι τους δικούς σου πας να βολέψεις;». Τότε, ο Κεδίκογλου όρμησε πάνω στον Κόρακα κι αφού τον ακινητοποίησε, τον άρχισε στα ηχηρά χαστούκια, ενώπιον δεκάδων βουλευτών στην Ολομέλεια της Βουλής!
Το χαστούκι του Ηλία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη
Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα το 2012, μέσα στους καλεσμένους ήταν ο κ. Κασιδιάρης, ως βουλευτής τότε της Χ. Α., η κ. Δούρου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και η Λιανά Κανέλλη βουλευτής του ΚΚΕ. Ο κ. Κασιδιάρης σε παροξυσμό και λόγω διαφωνίας εν ώρα εκπομπής πέταξε ένα ποτήρι με νερό στην κ. Δούρου, ενώ έπειτα σηκώθηκε από την καρέκλα του, έβγαλε το μικρόφωνό του και πλησίασε απειλητικά τη Λιανά Κανέλλη. Η Λιανα Κανέλλη προσπάθησε να τον σταματήσει, να τον απωθήσει. Η κατάληξη; Τη χτύπησε με σφαλιάρες και γροθιές στο πρόσωπο, με το πάνελ ολόκληρης της εκπομπής να παθαίνει σοκ. Η πρωτοφανής αυτή σκηνή βίας έπαιξε παντού, αναπαράχθηκε από όλες τις πλατφόρμες της εποχής και ήταν άλλη μία απόδειξη της βίαιης ιδιοσυγκρασίας της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία ο κύριος αυτός ανήκε.
Το χαστούκι του Will Smith σε ρεπόρτερ και στον Chris Rock
Βγαίνοντας λίγο από τον ελλαδικό χώρο, στο μακρινό μας Hollywood τα πράγματα δεν είναι επίσης όσο ήρεμα πιστεύουμε. Ο διάσημος ηθοποιός Will Smith, έχει προκαλέσει live όχι μία, αλλά δύο φορές. Πρώτη σφαλιάρα από τον ηθοποιό, στην πρεμιέρα του Men in Black III, σε έναν θαυμαστή που αφού τον αγκάλιασε και προσπάθησε επανειλημμένα να τον φιλήσει. Αντί για φιλί, όμως, εισέπραξε μια σπρωξιά κι ένα ανάποδο χαστούκι από τον Will.
Δεύτερη και πιο πρόσφατη σφαλιάρα από τον Will Smith, στα Oscar το 2022. Ο Chris Rock αστειεύτηκε με το ξυρισμένο κεφάλι της Jada Pinkett Smith, της συζύγου του Will Smith, η οποία πάσχει από αλωπεκίαση. H κάμερα έδειξε την Jada να αντιδρά με γουρλωμένα μάτια, μετά το ατυχές αστείο του κωμικού ηθοποιού, με τον ίδιο να προσπαθεί να το μαζέψει λέγοντας ότι «ήταν καλό», αναφερόμενος στο αστείο του. Ο Will Smith, σηκώθηκε από τη θέση του, κινήθηκε προς τον Chris Rock και τον χαστούκισε! Το συμβάν δεν έμεινε εκεί, αφού όταν επέστρεψε στη θέση του, φώναξε στον Chris Rock «μην ξαναπιάσεις στο γ@μημ€νο στόμα σου τη γυναίκα μου».
Ψάχνοντας στο internet μπορείς να βρεις και αλλά χαστούκια που έχουν δοθεί διεθνώς, όπως το χαστούκι που δέχτηκε η Leona Lewis τον Οκτώβριο του 2009, ενώ υπέγραφε το βιβλίο της σε ένα εμπορικό κέντρο, από τον Peter Kowalczyk ή το χαστούκι που έφαγε ο Εμμανουέλ Μακρόν τον Ιούνιο του 2021 κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Ντρομ στη νοτιοανατολική Γαλλία.
Μετά από κάθε συμβάν βίας που παίζει live, σχόλια, εικόνες, μονταρισμένα βίντεο, memes, κατακλύζουν το Ίντερνετ, κάποια σοβαρά αλλά τα περισσότερα χιουμοριστικά. Η βία είναι παντού γύρω μας, είμαστε θεατές, υποκινητές, θύματά της, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και πλέον δε μας προκαλεί καμία έκπληξη.
Όταν θεωρούμε αστείο το χαστούκι σε μια γυναίκα, σε έναν βουλευτή, σε έναν ρεπόρτερ, θαυμαστή, σε έναν απλό πολίτη μιας χώρας, αναπαράγουμε τη βία και της δίνουμε νέα τροφή. Αντί να προβληματιστούμε και γιατί όχι να θυμώσουμε, να ντραπούμε, με την κατάσταση αυτή, εμείς γελάμε και κάνουμε αστεία προβάλλοντας ένα χαστούκι και δείχνοντας στον υπόλοιπο κόσμο ότι είναι λογικό να σηκώσεις το χέρι σου όταν κάτι δε σου αρέσει. Όλο και περισσότερα περιστατικά βίας συμβαίνουν γύρω μας, με πιο συχνά αυτά απέναντι σε πρόσωπα της LGBTQ+ κοινότητας, ακόμη κι από ανήλικα παιδιά, όπως είδαμε στο περιστατικό τραμπουκισμού στη Θεσσαλονίκη πριν έναν μήνα. Οι εικόνες βίες που προβάλλονται μέσα από τα μέσα, θα έπρεπε να μας αφυπνίζουν για να αλλάξουμε στάση απέναντι σε τέτοια περιστατικά.
Στην κάμερα ξεγυμνώνεται η αλήθεια του καθενός. Όταν χωρίς αναστολή βιαιοπραγεί κάποιος στην κάμερα, μπορούμε να φανταστούμε τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες στην κοινωνία μας, σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, σε ανθρώπους που φαινομενικά είναι διαφορετικοί από το συνηθισμένο, σε ανθρώπους μέσα στο σπίτι τους. Αυτό που σκέφτομαι εγώ προσωπικά, είναι ότι έχει χαθεί το φίλτρο απέναντι στη βία κι οφείλουμε να το επαναπροσδιορίσουμε. Γιατί κανένα από όλα τα παραπάνω δεν είναι ούτε καν κοντά στο αστείο της υπόθεσης. Αντιθέτως, είναι κάθε ένα από αυτά, βαθιά λυπηρό.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου