Η εγκυμοσύνη transgender αντρών είναι ένα θολό σημείο για τους περισσοτέρους κοινωνικά. Πολλοί cisgender δεν είναι ενήμεροι για την ακριβή διαδικασία της διόρθωσης φύλου, και κατά συνέπεια δε γνωρίζουν εάν είναι εφικτό ένας transgender άνδρας να μείνει έγκυος και πώς αυτό μπορεί όντως να γίνει πράξη. Ας εμβαθύνουμε μαζί στην εγκυμοσύνη transgender ανδρών κι ας διώξουμε το σύννεφο της αμφιβολίας.
Αρχικά, η ορμονοθεραπεία που ακολουθείται κατα τη διόρθωση φύλου -συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης- θεωρητικά δεν επηρεάζει τις γεννήσεις. Οι τρανς άνδρες μπορούν να μείνουν κυοφορήσουν ακόμη κι αν έχουν τεστοστερόνη κι ακόμη κι αν δεν έχουν περίοδο. Από ιατρικής πλευράς, η εγκυμοσύνη είναι δυνατή εφόσον κάποιος έχει μήτρα, ωοθήκες κι ωορρηξία. Είναι, επίσης, πιθανό να υπάρχει ωορρηξία ακόμα κι αν δεν υπάρχει περίοδος. Όμως, εφόσον κάποια τρανς άτομα διατηρούν τα γυναικεία τους αναπαραγωγικά όργανα κι ενδέχεται να διατηρούν την ικανότητα να συλλάβουν και να μείνουν έγκυοι, η τεχνολογία δεν έχει φτάσει στο σημείο να επιτρέπει σε τρανς άντρες να μείνουν φυσικά έγκυοι και η διαδικασία απαιτεί υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η σύλληψη μπορεί να συμβεί μέσω της χρήσης τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (AST). Η AST μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση σπέρματος ή ωαρίων από σύντροφο ή δότη.
Όσον αφορά τη διαδικασία της κατανάλωσης τεστοστερόνης, η περίοδος συνήθως σταματά εντός έξι μηνών από την έναρξη της ορμονικής θεραπείας. Δεν έχει αποδειχθεί ακόμη η χρήση της τεστοστερόνης ως μέθοδος αντισύλληψης, όμως, υπάρχει η άποψη ότι ασθενείς στην έναρξη της τεστοστερόνης γίνονται στείροι, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2013, οι ερευνητές εξέτασαν 41 transgender ανδρες που είχαν σταματήσει να λαμβάνουν τεστοστερόνη, όμως κατάφεραν να κυοφορήσουν. Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι ήταν σε θέση να συλλάβουν παιδί μέσα σε έξι μήνες από τη διακοπή της τεστοστερόνης. Πέντε από αυτά τα άτομα συνέλαβαν χωρίς να έχουν προηγουμένως περίοδο.
Ο κοινωνικός αντίκτυπος σε τρανς άνδρες που κυοφορούν είναι σκληρός. Σύμφωνα με τον Kaci, όμως, έναν 30 χρόνο τρανς άνδρα που έχε μείνει δύο φορές έγκυος «δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς θηλυκό ή γυναικείο στη σύλληψη, την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Κανένα μέρος του σώματος, ούτε καμία σωματική λειτουργία, δεν είναι εγγενώς έμφυλη. Αν το σώμα σας μπορεί να κυοφορήσει ένα έμβρυο, κι αυτό είναι κάτι που τυχαίνει να θέλετε- τότε είναι και για εσάς». Επομένως, στο πολύ αυστηρό κομμάτι της έμφυλης ταυτότητας της εγκυμοσύνης, όλα ξεκινούν και τελειώνουν με την ικανότητα κυοφορίας κι όχι με το φύλο.
Το σώμα των τρανς ανδρών αλλάζει στη διαδικασία της εγκυμοσύνης ώστε να προσαρμοστεί στη γέννηση. Έτσι, η διακοπή της τεστοστερόνης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να χειροτερέψει το συναίσθημα δυσφορίας φύλου. Αυτό όμως δε συμβαίνει σε όλους τους τρανς άνδρες, αφού ορισμένοι θεωρούν ότι με την εγκυμοσύνη και το τοκετό συνδέονται περισσότερο με το σώμα τους. Στο διάστημα μετά τον τοκετό υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Μελέτες δείχνουν ότι 1 στις 8 γυναίκες βιώνει κατάθλιψη μετά το τοκετό, και λόγω των υψηλότερων ποσοστών παθήσεων ψυχικής υγείας στα τρανς άτομα, χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσοχή στον τομέα της ψυχικής υγείας και της εύθραυστης ψυχολογίας.
Ο θηλασμός ενός νεογέννητου είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Εάν έχετε επιλέξει να κάνετε μαστεκτομή, το πιο σίγουρο είναι πως δε θα μπορείτε να θηλάσετε. Αν και δεν έχει γίνει ακόμη μελέτη σχετικά με τους διεμφυλικούς άνδρες και τον θηλασμό, η εξωγενής τεστοστερόνη χρησιμοποιείται εδώ και καιρό ως μέθοδος καταστολής του γάλακτος κι αυτό, υποδηλώνει ότι όσοι λαμβάνουν τεστοστερόνη ενώ θηλάζουν μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη παραγωγή γάλακτος.
Από ιατρικής πλευράς, η εγκυμοσύνη τρανς ανδρών είναι εφικτή. Το κοινωνικό πλαίσιο όμως τους δυσκολεύει να προχωρήσουν σε τέτοια απόφαση. Ο 37χρονος Bennett Kaspar-Williams από το Λος Άντζελες γέννησε το 2020 τον γιο του, δήλωσε ότι όσο βρισκόταν στο νοσοκομείο έκαναν συνεχώς λάθος το φύλο του, ακόμα και με γενειάδα και χωρίς στήθος. «Το μόνο πράγμα που με έκανε να δυσανασχετώ σχετικά με την εγκυμοσύνη μου ήταν η χρήση λάθος φύλου όταν λάμβανα ιατρική φροντίδα», είπε. Με γνώμονα αυτό τόνισε τη σημαντικότητα του διαχωρισμού της εγκυμοσύνης από το φύλο. «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να σταματήσουμε να ορίζουμε τη “γυναικεία φύση” στο πλαίσιο της “μητρότητας”, γιατί είναι μια λανθασμένη ισοδυναμία ότι όλες οι γυναίκες μπορούν να γίνουν μητέρες, ότι όλες οι μητέρες κυοφορούν τα παιδιά τους ή ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν παιδιά είναι μητέρες. Τίποτα από αυτά δεν είναι καθολικά αληθινό» δήλωσε.
Κι αν ψάχνεις κι άλλο παράδειγμα, θα το βρεις το 2023 στο εξώφυλλο του περιοδικού Glamour όπου πόζαρε ο συγγραφέας Λόγκαν Μπράουν, ένας τρανς έγκυος άνδρας. Ο Μπράουν άρχισε να γράφει τα βιώματά του από την εγκυμοσύνη στο blog “Up The Duff Man”. Σύντομα ήρθε αντιμέτωπος με τρανσφοβία και σχόλια όπως «Οι άνδρες δεν μπορούν να μείνουν έγκυος», ένα δείγμα του κοινωνικού σχολίου απέναντι στις περιπτώσεις των τρανς εγκύων. Εκείνος, όμως συνέχισε να δίνει αξία στην ορατότητα και να μοιράζεται την εμπειρία του, για όσους έχουν ανάγκη να κάνουν ερωτήσεις και να λάβουν απαντήσεις.
Ερευνώντας το θέμα, δε βρήκα κάποια εγχώρια συνέντευξη τρανς ατόμου που να έχει μείνει έγκυος ώστε να την αναφέρουμε. Στην Αμερική υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες περιπτώσεις. Ίσως, με τα χρόνια να γίνει γνωστή κάποια αντίστοιχη περίπτωση και στη χώρα μας. Η ψήφιση των ομόφυλων γάμων ίσως είναι η αρχή να γίνουν γνωστές πολλές ιστορίες ατόμων της LGBTQ+ κοινότητας για να εμπνευστούμε κι όλοι οι υπόλοιποι. Το κοινωνικό πλαίσιο της χώρας μας δε φαίνεται ακόμη έτοιμο να δεχθεί την αντίφαση αυτή, ας ελπίσουμε, όμως, ότι με τον καιρό θα στρεφόμαστε με όλο και μεγαλύτερη κατανόηση προς τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης φύσης.
Σημείωση: Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί επιστημονικού περιεχομένου κείμενο, αλλά είναι προϊόν έρευνας. Για οποιαδήποτε απόφαση για την υγεία σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου