Bob Marley, ο βασιλιάς της Reggae μουσικής, μία εμβληματική προσωπικότητα, ένας άνθρωπος που διεθνοποίησε το είδος της reggae κι αγαπήθηκε από χιλιάδες θαυμαστές σ’ όλο τον κόσμο. Η ταινία “Bob Marley: One Love” αφορά τη ζωή και το θάνaτο του διάσημου μουσικού, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Kingston στην Τζαμάικα, στην πατρίδα του Bob Marley στις 23 Ιανουάριου και στον υπόλοιπο κόσμο στις 14 Φεβρουαρίου.
Ποιος ήταν όμως ο Bob Marley και γιατί η σύντομη ζωή του ενέπνευσε πολλούς ανά το κόσμο;
Αρχικά, ο Bob Marley γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1945 στο χωριό Nine Mile της Τζαμάικα με το όνομα Robert Nesta Marley. Ο πατέρας του Norval Sinclair Marley, ήταν λευκός Τζαμαικανός αγγλικής καταγωγής στρατιωτικός, ο οποίος παντρεύτηκε τη 19χρονη Τζαμαϊκανή Αφροαμερικάνα Cedilla Malcolm. Ο πατέρας του λόγω των ταξιδιών του δεν τους έβλεπε συχνά αλλά στήριζε πάντα οικονομικά τη γυναίκα και τον γιο του. Το 1955 ο πατέρας του πέθανε από καρδιακή προσβολή. Η μητέρα του και ο Marley αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε μια φτωχογειτονιά του Kingston λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Σαν παιδί ήρθε αντιμέτωπος με ρατσιστικές συμπεριφορές στο σχολείο λόγω της ανάμικτης καταγωγής του, δέχθηκε την προκατάληψη τόσο των λευκών όσο και των μαύρων. Εκτός απ’ την ανάμεικτη καταγωγή του, ο Marley ήταν χαμηλού αναστήματος με ύψος 1.63, γεγονός που δε βοηθούσε ιδιαίτερα στο ήδη προβληματικό περιβάλλον του. Στην ηλικία των 14 παράτησε το σχολείο και δούλευε σ’ ένα σιδεράδικο ως μαθητευόμενος. Για να επιβιώσει έμαθε αυτοάμυνα και κέρδισε τελικά φήμη για τη φυσική του δύναμη αλλά και το ψευδώνυμο “Tuff Gong”.
Στη γειτονιά του, γνώρισε τον Neville Livingston -που αργότερα έγινε γνωστός μουσικός με το καλλιτεχνικό όνομα Bunny Wailer- με τον οποίο όποτε δε δούλευε έπαιζαν μαζί μουσική. Μελλοντικά έγιναν κι ετεροθαλή αδέλφια αφού η μητέρα του Marley παντρεύτηκε το πατέρα του Neville.
Μένοντας πλέον στο ίδιο σπίτι τα δύο αδέλφια ανακάλυπταν συνεχώς την αγάπη τους για τη μουσική, ερχόμενοι σ’ επαφή και μ’ άλλους μουσικούς. Στη γνωριμία αυτή βοήθησε ο Joe Higgs, με τον οποίο έπαιζαν συχνά μουσική κι ο οποίος φημολογείται ότι τους γνώρισε στον Ρασταφαριανισμό. Το 1962, πριν κλείσει καν τα 18 του, ο Marley ηχογράφησε τα πρώτα του τραγούδια “Judge Not”, “One Cup of Coffee”, “Do You Still Love Me?” και “Terror” τα οποία κυκλοφόρησε με το ψευδώνυμο Bobby Martell. Η πρώτη του αυτή απόπειρα δε σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία.
Έτσι, το 1963 ο Bob Marley, ο Bunny Livingston, ο Peter McIntosh, ο Junior Braithwaite, η Beverley Kelso και ο Cherry Smith δημιούργησαν το ska/rocksteady συγκρότημα,”The Teenagers” που στη συνέχεια ονομάστηκε “The Wailers”. Το πρώτο single των “The Wailers” με τίτλο “Simmer Down” κατάφερε να γίνει το νούμερο ένα hit στην Τζαμάικα τον χειμώνα του 1964. Το περιεχόμενό του ήταν μια επίκληση στα γκέτο της χώρας να χαλαρώσουν και να σταματήσουν τη βί@ και εγκλhματικότητα που επικρατούσε στην πρωτεύουσα.
Το 1966 ο Marley παντρεύτηκε τη Rita Anderson, με την οποία μετακόμισε στο Ντελαγούερ των ΗΠΑ που δούλευε ως εργάτης στη χημική βιομηχανία Ντιπόν και την αυτοκινητοβιομηχανία Κράισλερ. Το 1967 επέστρεψε στο νησί για να ασχοληθεί και πάλι με τη μουσική. Τότε έγινε μέλος του κινήματος των Ρασταφάρι κι υιοθέτησε τα χαρακτηριστικά dreadlocks, που έγιναν το σήμα κατατεθέν του κι αργότερα παγκόσμια μόδα.
Στα τέλη του ’60 ο Marley είχε ήδη κερδίσει την αγάπη του κόσμου. Τραγουδούσε την πολιτική και κοινωνική του σκέψη ενώ εκείνη την εποχή έγραψε και το μνημειώδες “Get Up, Stand Up”. Η μπαντα διαλύθηκε το 1974 λόγω διαφωνίας. Ο Marley κράτησε το όνομά του συγκροτήματος κι εμφανιζόταν ως Bob Marley και Wailers. Το 1975 σημειώνει την πρώτη παγκόσμια επιτυχία του με το τραγούδι “No Woman, No Cry”. Πλέον ο Marley είναι ένας καλλιτέχνης παγκόσμιου βεληνεκούς κι η ρέγκε είναι παγκοσμίως γνωστή κι επηρεάζει πολλούς καλλιτέχνες ανά τον κόσμο.
Τον Δεκέμβριο του 1976 επιστρέφει στην Τζαμάικα, όμως άγνωστοι προσπάθησαν να τον δ0λοφονήσουν, έτσι έφυγε ξανά απ’ το νησί και μετακόμισε στο Λονδίνο. Ο Marley υποστήριζε ενεργά το People’s National Party κι η επιρροή του στους ντόπιους άρχισε να θεωρείται απειλή για τους πολιτικούς αντιπάλους του. Oι δράστες πυρ0βόλησαν εκτός απ’ τον ίδιο, τον μάνατζερ του αλλά και τη γυναίκα του. To 1978 επέστρεψε ξανά στην πατρίδα του και διοργάνωσε μια συναυλία πολιτικής συμφιλίωσης, που έμεινε στην ιστορία ως “One Love Peace Concert”. Στη συναυλία αυτή, κατάφερε να συμφιλιώσει τον πρωθυπουργό Michael Manley (του PNP) και ηγέτη της αντιπολίτευσης Edward Seaga, με τους δύο άντρες να δίνουν τα χέρια στη σκηνή.
Το 1977, ο Μάρλεϊ διαγνώστηκε με κακόηθες μελάνωμα. Του ζήτησαν να προχωρήσουν σ’ ακρωτηριασμό του δαχτύλου του για να σώσουν τη ζωή του αλλά αυτός αρνήθηκε, επειδή του το απαγόρευαν οι πεποιθήσεις του ως Ρασταφάρι. Λόγω των πεποιθήσεων του, αρνήθηκε να συντάξει διαθήκη για να διευθετήσει τα περιουσιακά του καθώς είχε αποκτήσει 12 παιδιά από 8 διαφορετικές γυναίκες.
Ο Bob Marley έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 36 ετών, χτυπημένος απ’ τον καρκίνο. Πριν κλείσει τα μάτια του, είχε παρασημοφορηθεί απ’ την τζαμαϊκανή κυβέρνηση, ενώ είχε τιμηθεί και με το Μετάλλιο Ειρήνης του ΟΗΕ το 1980.
Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι τα τραγούδια του είναι ύμνος προς την ελευθερία, τη νιρβάνα και τα ναρκwτικά της φύσης. Όμως στην πραγματικότητα τα τραγούδια του έχουν θρησκευτικό και πολιτικό περιεχόμενο. Μέσω των τραγουδιών του εμπνέει την αναζήτησή της πνευματικής ηρεμίας, την εξάλειψη της βί@ς και της διαφθοράς. Κατέκρινε την κοινωνική αδικία και τις διακρίσεις και στη χώρα του θεωρούνταν προστάτης των φτωχών.
Η ημερομηνία γέννησης του τιμάται ως Εθνική Εορτή στην Τζαμάικα. Ν’ αναφέρουμε ότι ο Ρασταφανιασμός είναι ένα κίνημα που συνδυάζει θρησκευτικές και πολιτικές τοποθετήσεις. Πιστεύουν πως κάθε άνθρωπος έχει μια δική του αντίληψη της αλήθειας και στην έννοια της ανιδιοτελούς αγάπης προς κάθε άνθρωπο, που εκφράζεται με ειλικρίνεια, ανεκτικότητα και ακεραιότητα χωρίς καταπίεση. Το άλμπουμ “Legend” που κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά τον θάνaτο του, έγινε 10 φορές πλατινένιο. Aκόμη και σήμερα ο Marley είναι σύμβολο κατά των διακρίσεων και της εξάλειψης της βί@ς. Παραμένει έως και σήμερα ο βασιλιάς της reggae μουσικής και κουλτούρας.
Η ταινία “Bob Marley: One Love” που έκανε πρεμιέρα πριν λίγες ημέρες στους κινηματογράφους, επικεντρώνεται την ανοδική πορεία του Μάρλεϊ και την καριέρα του, και στο σενάριό της περιλαμβάνει και την απόπειρα της δ0λοφονίας του το 1976. Η ηθοποιός Λασάνα Λιντς υποδύεται τη σύζυγό του Μπομπ, Ρίτα Μάρλεϊ, ενώ το καστ συμπληρώνουν επίσης οι: Μίχαελ Γκαντολφίνι, Τζέιμς Νόρτον, Τοσίν Κόουλ, Άντονι Γουέλς, Ούμι Μάιερς και Ναντίν Μάρσαλ. Στην παραγωγή της ταινίας συμμετέχουν η Ρίτα Μάρλεϊ, ο Ζίγκι Μάρλεϊ κι η Σεντέλα Μάρλεϊ. «Είναι υπέροχο που βρίσκομαι εδώ για λογαριασμό αυτής της ταινίας για τον πατέρα μου. Είμαι εδώ ως παραγωγός αυτής της ταινίας, αλλά κι ως διαχειριστής της κληρονομιάς του πατέρα μου. Αυτό το μήνυμα ενότητας και αγάπης είναι τόσο επείγον όσο ποτέ» δήλωσε ο Ζίγκι Μάρλεϊ στο CinemaCon.
«Καλύτερα να πολεμάς για την ελευθερία, παρά να είσαι φυλακισμένος για την υπόλοιπη ζωή σου».
Πηγή εικόνας: rollingstone
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος