Αν κάποιος αποφάσιζε να οργανώσει βραβεία cult/trash εκπομπών, η Ελλάδα θα ήταν σίγουρα στο top3! Η εμφάνισή τους, έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν οι υπόλοιπες εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης οργάνωναν μεγάλα show με εκθαμβωτικά ρούχα, δώρα και καλεσμένους, και για να μειώσουν τον ανταγωνισμό, μικρότερα κανάλια στράφηκαν σε νέους είδους εκπομπές. Εκπομπές που, πλέον, χαρακτηρίζονται ως αμφιλεγόμενου περιεχομένου.
Οι γενιές του 90s και 00s, όμως, μεγαλώσαμε, γαλουχήθηκαμε κι επηρεαστήκαμε (ευτυχώς ή δυστυχώς) από αυτές. Εκπομπές που ακόμη και σήμερα γίνονται viral, ατάκες που αναπαράγουμε καθημερινά σε παρέες, χαρακτήρες που θυμόμαστε με νοσταλγία. Πόσοι από εμάς βλέπουμε ακόμη επεισόδια από αυτές τις εκπομπές, σαν μια ένοχη απόλαυση;
Ας δούμε ένα top 5 των ελληνικών cult, trash, κιτς εκπομπών -όπως και να τις πεις, ξέρεις σε ποιες αναφερόμαστε- που άφησαν ιστορία. Με το πέρας αυτού του άρθρου, ίσως κατανοήσετε λίγο περισσότερο τον συναισθηματικό κόσμο των 90s/00s ατόμων.
Χρυσό Κουφέτο (1995)
Αρχίζουμε λόγω παλαιότητας με το Χρυσό Κουφέτο με παρουσιάστρια τη μοναδική Αννίτα Πάνια. Το χρυσό κουφέτο έκανε κάτι πρωτόγνωρο τηλεοπτικά για την εποχή του. Άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, συμμετείχαν στην εκπομπή με σκοπό να βρουν σύντροφο. Η εκπομπή, λόγω της σουρεαλιστικής ατμόσφαιρας και της έξυπνης για την εποχή ιδέας, κατέγραφε υψηλά νούμερα και διήρκησε 3 χρόνια. Να αναφέρουμε ότι δέχθηκε αρκετά αρνητικά σχόλια κι υπήρχε η εντύπωση ότι η εκπομπή εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους που συμμετέχουν, ενώ υποτιμά τη νοημοσύνη τους.
Τα επεισόδια της εκπομπής στο YouTube μετρούν σήμερα χιλιάδες προβολές, υψηλότερα σε προβολές είναι το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής.
Το Ερωτοδικείο (1996)
Η εκπομπή με τις πιο viral προσωπικότητες, ο Εθνικός μας Σταρ, ο Μίστερ Εθνικά Μπούτια, ο Πέτρος Λεωτσάκος, η Ελένη Λουκά κι άλλοι πολλοί πέρασαν και κατέστησαν την εκπομπή αυτή ως ιστορική. Παρουσιάστρια και δικαστής η Βίκυ Μιχαλονάκου σε ένα εικονικό δικαστήριο, που άνθρωποι τσακώνονταν, έκαναν αντι-καλλιστεία και μας μετέφεραν σε μια άλλη καθημερινότητα.
Video με περισσότερες προβολές στο Youtube, δεν είναι άλλο από την κόντρα Mr Μπούτια με Εθνικό Σταρ!
Τα Παρατράγουδα (2001)
Μια από τις αγαπημένες μου εκπομπές, θα έλεγα. Από το «χρυσό κουφέτο» και μετά, οι εκπομπές της Αννίτας Πάνια συνεχίστηκαν στο ίδιο σουρεάλ μοτίβο. Τα Παρατράγουδα είναι μια θρυλική, θα λέγαμε, εκπομπή με πορεία σχεδόν 10 ετών, που υποδεχόταν απλούς ανθρώπους, οι οποίοι εξέφραζαν τα προβλήματά τους και το κοινό αποφάσιζε αν χρειάζονται βοήθεια. Η εκπομπή έκανε γνωστούς, μεταξύ άλλων τον Κατμαν, τον Παρασκευά, τη γυναίκα Μαραντόνα κι άλλους, οι οποίοι τραγουδούσαν κι έναν διαφορά θεατρικά. Η εκπομπή, μάλιστα, είχε βγάλει και cd με τα τραγούδια τους!
Η λέξη «παρατράγουδα» χρησιμοποιείται ακόμη σε παρέες για να περιγράψει κάτι σουρεάλ, ενώ τα τραγούδια άφησαν εποχή με εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο YouTube. Ποιος θα ξεχάσει το «βας,βας, βας ο Παρασκευάς» ή το «έξω από τα δόντια» της Μαλάμως;
Το top video σε προβολές είναι αυτό με τη γυναίκα-αντιπρόσωπο με την ατάκα «Είσαι μια λέρααα» που έγινε viral. Αν η εκπομπή παιζόταν σήμερα, πιθανόν να είχε κοπεί πριν ολοκληρώσει την πρώτη σεζόν.
Το Ζευγάρι της Χρονιάς (2002)
Ένα dating show της εποχής, με παρουσιαάστρια τη Σία Λιαροπούλου, το οποίο έσπασε τα κοντέρ σε πρόστιμα από το ΕΣΡ. Το κόνσεπτ, απλό: ο υποψήφιος παίκτης/παίκτρια έπρεπε να διαλέξει το ταίρι του ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι, όμως, διαλεγμένοι με κριτήριο την καλτίλα, προκαλούσαν τεράστιους καβγάδες -οι περισσότεροι στημένοι- κι οι άβολες ατάκες τους έμειναν στην τηλεοπτική ιστορία.
Λίγο πριν «Το ζευγάρι της χρονιάς», η Σία Λιαροπούλου παρουσίαζε την επίσης trash εκπομπή «Τελική Απόφαση», που μετρά, πλέον, χιλιάδες προβολές στο Youtube με πιο γνωστό επεισόδιο, εκείνο με τη Χριστίνα και τους μνηστήρες της: «Ωχ ο Σαμιρ και η μάνα του Στέφανου.»
Η Στιγμή της Αλήθειας (2008)
Κλείνουμε την πεντάδα με το πιο πρόσφατο cult εγχείρημα της τηλεόρασης, τη «Στιγμή της Αλήθειας» με παρουσιάστρια την Ευγενία Μανωλίδου. Οι παίκτες πρέπει να απαντήσουν σε αδιάκριτες και ντροπιαστικές για το παρελθόν τους ερωτήσεις, με αντάλλαγμα χρήματα. Το πιο cult σημείο, ήταν η παρουσία των κοντινών τους ανθρώπων στη διάρκεια των απαντήσεων και η χρήση ειδικού μηχανήματος που εξακριβώνει τη γνησιότητα της απάντησης. Σκοπός του παιχνιδιού, να απαντήσει ο παίκτης όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορεί με ειλικρίνεια ή να μην ξαναμιλήσει με τους δικούς του, θα προσέθετα εγώ.
Τελειώνοντας το top5, σίγουρο είναι ότι η trash και cult κουλτούρα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής τηλεοπτικής ιστορίας. Σκεπτόμενη τα τωρινά δεδομένα της τηλεόρασης, οι περισσότερες από αυτές τις εκπομπές δε θα είχαν αντέξει ούτε μία ολόκληρη σεζόν. Μέσα από αυτές διαφαίνεται μια άλλη εποχή της κοινωνίας και της τηλεόρασης, που καλύτερα να μείνει εκεί που είναι, στο παρελθόν.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου