Οι νόμοι είναι αυτοί που εδραιώνουν μια κοινωνία και δίνουν στους πολίτες αυτής ένα αίσθημα υποχρέωσης, ασφάλειας ή δικαιοσύνης. Μερικές φορές μπορούν να φαντάζουν αδιάφοροι ως κι αστείοι κι άλλες φορές δείχνουν σημαντικές πολιτιστικές αξίες που μπορεί να αλλάζουν τρομερά από περιοχή σε περιοχή του κόσμου. Συγκεντρώσαμε μια λίστα με όμορφους νόμους απ’ όλο τον πλανήτη που μπορεί να μην πιστεύαμε ότι υπάρχουν, αλλά σίγουρα θα θέλαμε να εφαρμόζονται σε κάθε χώρα.
Νο1: Η Αυστραλία απαγορεύει την είσοδο σε οποιοδήποτε κρίθηκε ένοχος για ενδοοικογενειακή βία
Η Αυστραλία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους θύτες της οικογενειακής βίας σε όλο τον κόσμο κι αυτό δεν είναι άλλο πέρα από το ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Η Αυστραλία διεύρυνε πρόσφατα έναν μεταναστευτικό νόμο για να απαγορεύσει σε κάθε άτομο που έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία οπουδήποτε στον κόσμο να λάβει βίζα για να εισέλθει στη χώρα. Ο Αμερικανός τραγουδιστής της R&B Κρις Μπράουν και ο σταρ του μποξ Φλόιντ Μέιγουεδερ είχαν αποκλειστεί από τη χώρα στο παρελθόν, μετά τις καταδίκες τους για ενδοοικογενειακή βία. Τώρα η απαγόρευση ισχύει για όλους τους ξένους επισκέπτες ή κατοίκους που έχουν κριθεί ένοχοι για βία κατά γυναικών ή παιδιών.
Νο2: Η Ολλανδία πρόσφατα ενέκρινε ένα νόμο όπου οι θύτες της ενδοοικογενειακής βίας δύναται ν’ απομακρυνθούν από την οικογενειακή εστία για τουλάχιστον δέκα ημέρες.
Τα χνάρια της Αυστραλίας ακολουθεί και μία όχι τόσο μακρινή σε εμάς χώρα η Ολλανδία. Στο διάστημα αυτό απαγορεύεται να έρθουν σε επαφή με τους συζύγους ή τα παιδιά τους. Το πρωτοποριακό αυτό μέτρο εφαρμόζεται στην Ολλανδία κι έχει ως στόχο να παρεμβαίνουν οι Αρχές όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται απειλή στο σπίτι πριν είναι πολύ αργά. Αυτό το ιδιαίτερο μέτρο είναι εξαιρετικά πολύτιμο χάρη στην τεράστια δύναμη κι ασφάλεια που προσφέρεται στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας έτσι ώστε να οργανωθούν και να προστατευτούν απέναντι στον θύτη.
Νο3: Ο Νόμος που έχει θεσπιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη για την προστασία των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές
Δε θα μπορούσε να λείπει από τη συγκεκριμένη λίστα. Ο νόμος αυτός με τα παρακλάδια του αποτελεί μια σανίδα σωτηρίας για την προστασία της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων αυτών των ασθενών. Μάλιστα το πιο όμορφο κομμάτι του, είναι ότι αναφέρει ρητά ότι δε θα υπάρξουν διακρίσεις εξαιτίας του φύλου ή του χρώματος ενός ανθρώπου. Μάλιστα, αναφέρεται ρητά ότι όλα τα άτομα έχουν δικαίωμα στην καλύτερη διαθέσιμη φροντίδα ψυχικής υγείας, η οποία θα αποτελεί μέρος του συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας, όπως επίσης κι ότι όλα τα άτομα με ψυχική ασθένεια, ή που αντιμετωπίζονται ως τέτοια άτομα, θα αντιμετωπίζονται με σεβασμό για την εγγενή αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Νο 4: Ο ομοσπονδιακός νόμος που περιορίζει την παιδική εργασία περί δίκαιων προτύπων εργασίας (FLSA)
Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε -ειδικά σε χώρες του τρίτου κόσμου- για την παιδική εκμετάλλευση. Έτσι λοιπόν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν θεσπίσει έναν νόμο ο οποίος απαγορεύει ρητά τέτοιου είδους πρακτικές απέναντι σε παιδιά. Οι διατάξεις για την παιδική εργασία στο πλαίσιο του FLSA έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες των νέων κι απαγορεύουν την απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας που είναι επιζήμιες για την υγεία και την ασφάλειά τους. Έτσι λοιπόν οι παιδικές ψυχές που βασανίζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες προστατεύονται ρητά από τον νόμο.
Νο5: Το Σύνταγμα των ΗΠΑ απαγορεύει τις διακρίσεις τον εκφοβισμό και την παρενόχληση εις βάρος των τρανς μαθητών
Ένας υπέροχος νόμος που προστατεύει αυτή τη φορά τα δικαιώματα των τρανς ατόμων βρίσκεται στις ΉΠΑ, οποη περιλαμβάνουν στο σύνταγμά τους τον Τίτλο IX που ουσιαστικά απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου στα σχολεία. Τα περισσότερα δικαστήρια που εξέτασαν το θέμα είπαν ότι ο νόμος αυτός πρέπει να περιλαμβάνει και τις διακρίσεις σε βάρος κάποιου επειδή είναι τρανς ή επειδή δεν ανταποκρίνεται στο κοινωνικό στερεότυπο που σχετίζεται με το φύλο.
Νο6: Ο νόμος περί ιδιοκτησίας ζώων στην Ελλάδα
Η λίστα αυτή τη φορά περιλαμβάνει έναν νόμο που αφορά τη δική μας χώρα. Μόλις πέρυσι η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε έναν νέο νόμο για την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων, ο οποίος είναι υπεύθυνος να δημιουργεί κανόνες ώστε κανένα ζώο να μην εγκαταλειφθεί ή κακοποιηθεί. Η Ελλάδα αλλάζει και τελικά υιοθετεί ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την προστασία των κατοικίδιων ζώων. Το πρόγραμμα Άργος πλέον είναι σε θέση να προστατεύει κάθε ζώο του οποίου ο ιδιοκτήτης πρόκειται να κακομεταχειριστεί ή εγκαταλείψει.
Νο7: Ο νόμος Punjab Enforcement of Women’s Property Rights Act, 2021
Ένας νέος νόμος έχει θεσπιστεί το 2021 στην χώρα του Πακιστάν που έχει ως στόχο την προστασία των γυναικών. Έτσι, ο εν λόγω, εγγυάται τα δικαιώματά της ιδιοκτησίας και κατοχής περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε γυναίκες, διασφαλίζοντας ότι αυτά τα δικαιώματα δεν παραβιάζονται μέσω εξαναγκασμού, απάτης, κατασκευής, πλαστογραφίας κι εξαπάτησης. Ο νόμος Punjab Enforcement of Women’s Property Rights Act, 2021 παρέχει έναν αποτελεσματικό και γρήγορο μηχανισμό επανόρθωσης για την προστασία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των γυναικών.
Νο8: Στην Ιταλία είναι παράνομο να μη βγάλει ο ιδιοκτήτης τον σκύλο του βόλτα
Ένας ακόμη νόμος ο οποίος έχει να κάνει με τον σεβασμό προς τα δικαιώματα των ζώων έρχεται από την γειτονική μας Ιταλία. Στην Ιταλία είναι παράνομο να μη βγάλει ο ιδιοκτήτης του τον σκύλο του βόλτα. Οι ιδιοκτήτες σκύλων στο Τορίνο της Ιταλίας μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 500 ευρώ, ενώ η περιοχή φαίνεται σε δημοτικό επίπεδο να έχει τους πιο αυστηρούς κανόνες προστασίας των ζώων στη χώρα. Μάλιστα, απαγορεύουν στους εκθεσιακούς χώρους να δίνουν χρυσόψαρα σε σακούλες.
Νο9: Νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ για μάγειρες στο Ιλινόις
Εντάξει, ο τελευταίος νόμος ίσως να μην είναι κι αυτό που περιμένει κάνεις με βάση αυτούς που προηγήθηκαν αλλά μου έκανε τόση εντύπωση που ήθελα να τον μοιραστώ μαζί σας. Παρά το ότι η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 21 στην Αμερική, υπάρχει ένα περίεργο κενό: οι μαθητές σε μια σχολή μαγειρικής στο Ιλινόις μπορούν να καταναλώνουν κρασί ενώ είναι ανήλικοι, αν το φτύνουν. Υποστηρίχθηκε ότι οι μαθητές μαγειρικής πρέπει να γνωρίζουν καλά το κρασί τους κι ότι αυτό θα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για να λάβουν πολύτιμη εκπαίδευση. Έτσι, το κράτος ψήφισε τον νόμο Sip and Spit, επιτρέποντας στους μαθητές μαγειρικής να δοκιμάσουν το κρασί, αρκεί να το φτύσουν μετά, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν αυτόν τον κρίσιμο τομέα της μαγειρικής εκπαίδευσής τους.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου