Είναι πολλές εκείνες οι φορές που έχω ακούσει ότι δεν είναι η δική μου ώρα για να το ψάξω, ότι είμαι πολύ νέα ακόμη έχω χρόνο να ενημερωθώ, να συζητήσω να κάνω εξετάσεις. Κι η αλήθεια είναι ότι ως μία γυναίκα στα 25 μπορώ να πω ότι η δεκαετία των 20 ίσως δε θα έπρεπε να είναι έτσι. Θα έπρεπε να σ’ απασχολούν άλλα πράγματα, μα κάπου όχι και τόσο πίσω στο μυαλό σου, θα έπρεπε να έχεις λέξεις όπως η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση κι η ενημέρωση.

Ο Οκτώβριος δεν είναι ένας μήνας που βλέπεις ότι ο κόσμος βάφεται ροζ. Ναι, το ροζ πέρα από το καλύτερο χρώμα σε όλο τον κόσμο τον μήνα Οκτώβριο έχει και μια άλλη χάρη. Γίνεται σύμβολο πράξης, θάρρους, αστείρευτης δύναμης κι είναι εκεί για να σου υπενθυμίσει ότι πρέπει να κάνεις κι εσύ μια πράξη. Και τώρα θα την κάνεις για τον ίδιο σου τον εαυτό. Και ναι, ήρθε η ώρα να ενημερωθείς. Πολλές λέξεις ενδεχομένως να είναι άγνωστες κι αυτό από μόνο του τις κάνει τρομακτικές και μεταξύ μας μέχρι να τις διαβάσω κι εγώ και να τις καταλάβω, το ίδιο ένιωθα. Αλλά μετά κατάλαβα ότι καλύτερα να τις ξέρεις γιατί τότε σκέφτεσαι και πράττεις λογικότερα, παρά να ζεις στην άγνοια η οποία μπορεί πολλές φορές να επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες.

Αρχικά, αυτό που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι η μαστογραφία αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο έχει αποβεί σωτήριο για τη διάγνωση του καρκίνου ο οποίος δεν μπορεί να ψηλαφιστεί. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως να ανιχνεύσουν μέχρι και την πιο μικρή ανωμαλία έγκαιρα. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η θνησιμότητα της νόσου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30% εάν κάθε γυναίκα προέβαινε σε προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο.

Συνήθως, κάθε γυναίκα μετά τα 35 με 40 χρόνια οφείλει να προβαίνει σε μαστογραφία μία φορά τον χρόνο, διάστημα το οποίο θεωρείται διεθνώς ως ασφαλές χρονικό περιθώριο μεταξύ των προληπτικών ελέγχων. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται κι από το οικογενειακό ιστορικό. Εάν υπάρχει προδιάθεση για την εμφάνιση δύο ογκογονιδίων τα λεγόμενα BrCa1 και BrCa2, οι γυναίκες αυτές πρέπει να ξεκινούν τον προληπτικό έλεγχο από τις αρχές της δεκαετίας των 20. Το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 5% του συνολικού γυναικείου πληθυσμού του πλανήτη.

Σε γυναίκες ηλικίας 25-30 ετών, χωρίς βεβαρυμένο ιστορικό, η μαστογραφία συνήθως αποφεύγεται εξαιτίας του μαζικού αδένα ο οποίος είναι πολύ πυκνός και κατά συνέπεια η εξέταση θα είναι χαμηλής διαγνωστικής αξίας. Επίσης ο μαζικός αδένας σε μικρή ηλικία είναι ευαίσθητος στην ακτινοβολία οπότε συνήθως αποφεύγεται αυτή η διαδικασία.

Παρ’ όλα αυτά, μια γυναίκα σ’ αυτή την ηλικία μπορεί να προβεί σε έλεγχο εάν το επιθυμεί. Ειδικά με τα νέα τεχνολογικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό τον σκοπό, η ακτινοβολία που δεχόμαστε είναι ασήμαντη και σίγουρα μη επιβλαβής. Επίσης με μία απλή αναζήτηση -αξιόπιστες και τεκμηριωμένες οι οποίες εντάσσονται στη διεθνή βιβλιογραφία- θα διαπιστώσει εύκολα κάποιος ότι δεν υπάρχουν ευρήματα τα οποία συσχετίζουν τη δόση ακτινοβολίας που δέχεται μια γυναίκα από μία μαστογραφία με την πρόκληση οποιουδήποτε κινδύνου για την υγεία της.

Επίσης, μιλώντας για σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης, ας αναφέρουμε και την ψηφιακή μαστογραφία, η οποία παρέχει υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια έναντι της κλασικής, ιδιαίτερα στους πυκνούς μαζικούς αδένες που συναντώνται στις μικρότερες ηλικίες. Επίσης η όλη διαδικασία γίνεται ευκολότερη καθώς η διάρκεια της εξέτασης είναι μικρότερη αλλά κι η πίεση που ασκείται κατά τη διεξαγωγή της, είναι πλέον ελάχιστη.

Όμως πώς γίνεται η εξέταση; Η εξέταση έχει χρονική διάρκεια λιγότερο από πέντε λεπτά. Κι ο μαστός τοποθετείται σε δύο θέσεις, μία λοξή και μία anfas όπου και συμπιέζεται ελαφρά με σκοπό τη λήψη του φωτογραφικού φιλμ και την άμεση απάντηση. Η μαστογραφία έχει συγκεκριμένες μέρες στις οποίες πρέπει να γίνεται και μάλιστα αυτές είναι στη δεύτερη φάση του κύκλου, δηλαδή 10-15 μέρες πριν την επόμενη έμμηνο ρήση.

Γενικότερα αποτελεί μία αξιόπιστη κι έγκαιρη διάγνωση η οποία έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, χάρη στα άμεσα κι ακριβή αποτελέσματα που παρέχει. Ωστόσο, όπως κάθε εξέταση, δε θα έπρεπε ν’ αντιμετωπίζεται ως πανάκεια κι αυτό γιατί υπάρχουν περιθώρια σφάλματος τα οποία δεν ξεπερνάνε το ποσοστό της τάξης του 8-12%, ποσοστό πραγματικά μικρό. Τέλος, θα έπρεπε ν’ αναφέρουμε ότι πέρα από την προληπτική μαστογραφία υπάρχει κι ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος που μπορεί να πραγματοποιείται από όλες μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενημερώσου από τον γυναικολόγο σου σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει μια σωστή ψηλάφηση.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να μάθεις, να αξιολογήσεις, να σκεφτείς και να κάνεις. Όμως η διαδικασία δεν είναι τόσο τρομακτική, ούτε τόσο χρονοβόρα ώστε να την παραλείπεις σκόπιμα. Καταλαβαίνω το άγχος που μπορεί να νιώθεις κι ίσως να είναι και λίγο άβολο κάποιες στιγμές, όμως το ίδιο είναι για όλες μας. Όπως όλες μας, οφείλουμε να θυμόμαστε πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι αυτό που μας δόθηκε από την επιστήμη, όχι μόνο την τελευταία Κυριακή κάθε Οκτωβρίου αλλά καθημερινά. Γι’ αυτό ξεκίνα με απλά και μικρά βήματα. Κάλεσε τον γιατρό σου και κλείσε ένα ραντεβού.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Βαρβάρα Αθανασίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου