Καλή χρονιά και χαρούμενο το 1423. Ωπ! Τι εννοείς δεν είμαστε στον Μεσαίωνα; Κι εγώ γιατί ξύπνησα διαβάζοντας πάλι ειδήσεις που ουδεμία σχέση έχουν με τον 21ο αιώνα. Ο Μεσαίωνας, που χαρακτηρίζεται κι ως «Σκοτεινός Αιώνας» έχει αυτή τη “χάρη” γιατί τα γεγονότα που συνέβησαν σ’ αυτόν ήταν απαρχαιωμένα και βάρβαρα, όπως για παράδειγμα το να καις ανθρώπους. Στις σύγχρονες πολιτείες που υποτίθεται ουδεμία σχέση έχουν με το Μεσαίωνα, είθισται οι πολίτες τους να σέβονται τους συνανθρώπους τους και τα δικαιώματά τους. Τουλάχιστον αυτοί υποστηρίζουν οι πολλοί. Εκείνοι που δειλά πίσω από οθόνες κρύβονται κάνουν πάσης φύσεως σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια και δε διστάζουν αυτή τους τη συμπεριφορά να την πάνε κι ένα βήμα παραπέρα, σηκώνοντας το χέρι, χτυπώντας τον συνάνθρωπό τους, ή βάζοντάς του φωτιά…για πλάκα όπως θα υποστηριχθεί αργότερα.
Λυπάμαι πάρα πολύ που χρειάζεται να γράψω γι’ αυτήν την εξοργιστική είδηση την τέταρτη μόλις μέρα του χρόνου όπου κανονικά θα έπρεπε να τον υποδεχτούμε γιορτάζοντας με χαρά. Ας επιστρέψουμε λοιπόν στην είδηση όπου κάθε άλλο παρά 21ο αιώνα δε θυμίζει. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς σε μαγαζί της Πάτρας σημειώθηκε μια απίστευτη φρικαλεότητα όπου θαμώνες αλλά κι ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, χάριν κάποιου είδους διεστραμμένης διασκέδασης επέλεξαν να βάλουν φωτιά σ’ έναν άνθρωπο.
Όπως είναι και το έθιμο εκείνη την ημέρα ένας άντρας -με ειδικές ανάγκες και Ρομά στην καταγωγή- πήγε να πει τα κάλαντα. Αυτοί προκειμένου να του επιτρέψουν να πει τα κάλαντα τον έβαλαν να γονατίσει και στη συνέχεια πετώντας του ένα εύφλεκτο υλικό στα ρούχα του, τού έβαλαν φωτιά αφήνοντάς τον να παλεύει με τις φλόγες μόνος του κι αβοήθητος. Το περιστατικό παρ’ όλα αυτά είχε αίσιο τέλος, αφού ο άντρας κατάφερε να σβήσει τη φωτιά χωρίς να έχει υποστεί κάποιο έγκαυμα. Και το ερώτημα που εύλογα γεννάται από κάθε ανθρώπινο ον με ελάχιστη συνείδηση είναι γιατί;
Επιλέγεις να βασανίσεις με τέτοιο τρόπο έναν άνθρωπο ο οποίος ήρθε να σου πει τα κάλαντα και θεωρείς ότι μπορείς να γλυτώσεις από την κοινωνική κατακραυγή και τον νόμο, αφού δε διστάζεις να το ανεβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- καθώς πιστεύεις ότι είναι κάτι που πρέπει να μοιραστείς με τον κόσμο που σ’ ακολουθεί. Ας πούμε για μία ακόμη φορά τα προφανή. Όχι δεν είναι κάτι που πρέπει να το μοιραστείς. Όχι δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνεις. Και ναι, είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεσαι κι αφού το επέλεξες ως πράξη σου, θα πρέπει να είσαι υπόλογος αυτής και των επιλογών σου και να κουβαλάς μία για πάντα το στίγμα. Εσύ θα το κουβαλάς. Όχι αυτός που επέλεξες να βασανίσεις. Αυτός δεν έχει κάνει τίποτα για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεται.
Ξεχνάνε μερικοί τον παράγοντα τύχη. Από τύχη είμαστε όλοι εδώ που είμαστε. Γεννηθήκαμε από τύχη σ’ αυτή την οικογένεια που ανήκουμε και ναι, μερικοί μπορεί να έχουμε μια πιο ευνοϊκή θέση από κάποιους άλλους. Ο κόσμος όμως θα ήταν καλύτερος αν χρησιμοποιούσαμε αυτή τη δύναμη που μας δόθηκε, όχι για να κάνουμε κακό σε κάποιον άλλο, αλλά αντίθετα για ν’ απλώσουμε το χέρι και να του δώσουμε βοήθεια με όποιον τρόπο εμείς μπορούμε.
Ως κοινωνία υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μας χαρακτηρίζουν από ρατσισμό και μισαναπηρισμό, αυτό όμως κι ορισμένα άλλα περιστατικά είναι από τα πιο ακραία που έτυχε να έχουμε διαβάσει. Μην ξεγελιέστε που στη μία λέξη δεν υπάρχει το συνθετικό μισο (< μισέω-μισῶ) που υποδηλώνει μίσος· οι δύο μορφές είναι απλώς οι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος, αυτού του ανελέητου μίσους προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Γι’ αυτό λοιπόν δεν υποδεχόμαστε το 2023 αλλά τον Μεσαίωνα όπου τα σχόλια του τύπου “καλά να πάθει” θα συνεχίσουν να λέγονται από στόματα που δε θα ντρέπονται γι’ αυτό που είπαν, αλλά κι ενδόμυχα θα το πιστεύουν, οι ειδήσεις αυτές θα συνεχίσουν να έχουν θέση στην καθημερινότητά μας και θα ξεκινήσουμε ένα καινούργιο κυνήγι μαγισσών. Η πυρά είναι έτοιμη.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου