

Τα chatbots, όπως το ChatGPT, είναι οι «έξυπνοι» κολλητοί που έχουν πάντα μια απάντηση για όλα. Από μαθήματα και δουλειές μέχρι συμβουλές σχέσεων, είναι εκεί να μας ακούσουν. Αλλά, μήπως το παρακάνουμε με τις εξομολογήσεις μας; Η Wall Street Journal προειδοποιεί: υπάρχουν 5 πράγματα που ΠΟΤΕ δεν πρέπει να αποκαλύπτεις σε ένα chatbot.
1. Προσωπικά δεδομένα – Μην ανοίγεσαι σαν βιβλίο με μεγάλα γράμματα
Ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση, τηλέφωνο… Μήπως θα τα έδινες όλα αυτά με την πρώτη σε κάποιον που μόλις γνώρισες; Όχι, ε; Και όμως, πολλοί χρήστες κάνουν ακριβώς αυτό, ξεχνώντας πως τα chatbots δεν είναι άνθρωποι, αλλά συστήματα που μαθαίνουν από τα δεδομένα μας.
2. Ιατρικά αποτελέσματα – Δεν είναι γιατρός, ούτε ο Dr. House
Ένα εξάνθημα που σε ανησυχεί; Περίεργες τιμές στις εξετάσεις; Τα chatbots δεν έχουν πτυχίο ιατρικής, οπότε καλύτερα να ρωτήσεις κάποιον που έχει. Επιπλέον, οι πληροφορίες υγείας είναι ευαίσθητα δεδομένα – και το τελευταίο που θες είναι να βρεθούν κάπου που δεν πρέπει.
3. Οικονομικά στοιχεία – Το chatbot δεν είναι ο λογιστής σου
«Έχω έναν τραπεζικό λογαριασμό, τι να κάνω;» Να μην το πεις εδώ! Τα λεφτά σου είναι μόνο δικά σου και κανένα bot δεν χρειάζεται να ξέρει πού τα έχεις. Εξάλλου, ούτε θα σε βοηθήσει, ούτε θα σου δώσει χρηματοοικονομικές συμβουλές που μπορείς να εμπιστευτείς.
4. Μυστικά της δουλειάς – Μην το κάνεις “κατά λάθος” ρουφιάνο
Αν γράφεις επαγγελματικά emails ή ζητάς βοήθεια για μια παρουσίαση, πρόσεχε! Μπορεί άθελά σου να αποκαλύψεις εταιρικά μυστικά. Ποιος ξέρει πού μπορεί να καταλήξουν τέτοιες πληροφορίες;
5. Κωδικοί & PINs – Δεν είναι το ημερολόγιό σου
«Θυμήσου αυτόν τον κωδικό για μένα.» Ναι, καλά. Τα chatbots δεν είναι ψηφιακό χρηματοκιβώτιο, ούτε γραμματέας που θα κρατήσει σημειώσεις για εσένα.
Οπότε, τι κάνουμε;
✅ Σβήνουμε παλιές συνομιλίες.
✅ Χρησιμοποιούμε ανώνυμη περιήγηση αν είναι δυνατόν.
✅ Πριν γράψουμε κάτι, σκεφτόμαστε: Θα το λέγαμε σε έναν άγνωστο στο δρόμο; Αν όχι, ας μην το πούμε ούτε εδώ!
Μα, δεν είναι ασφαλή τα chatbots;
Οι εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για την ασφάλεια των δεδομένων μας, αλλά κανένα σύστημα δεν είναι άτρωτο. Σκέψου τα chatbots σαν έναν πολύ έξυπνο (αλλά λίγο κουτσομπόλη) φίλο. Δε χρειάζεται να του πεις τα πάντα!
Χρησιμοποίησέ τα έξυπνα – όχι αφελώς!