

Κάποτε συγκρίναμε τιμές στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Τώρα συγκρίνουμε ζωές στα stories. Ένα σκρολάρισμα και νιώθεις πως όλοι ζουν σε περιοδικά: τέλειο σπίτι, τέλειο σώμα, τέλεια ζωή. Εσύ απλώς αναρωτιέσαι αν σήμερα θα πάρεις καφέ ή θα πληρώσεις τον λογαριασμό του ρεύματος. Spoiler: δε βγαίνουν και τα δύο.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα χρήματα– είναι το βάρος τους. Αυτό που νιώθεις όταν ανοίγεις το banking app και το μόνο που λείπει είναι το ηχητικό εφέ από θρίλερ. Αυτό που νιώθεις όταν σκέφτεσαι «να τα ξοδέψω για ένα ταξίδι ή να τα κρατήσω για το ρεύμα που θα ‘ρθει;». Κι όσο εσύ μετράς κέρματα, το feed σου γεμίζει με photos από Σαντορίνες, brunch με αυγά ποσέ και λεζάντες του τύπου “Living my best life”. Και ναι, μπορεί και να τη ζουν. Αλλά μπορεί και να την πληρώνουν σε 36 άτοκες δόσεις.
Στην Αμερική, λένε, πάνω από τους μισούς ενήλικες νιώθουν παγιδευμένοι οικονομικά. Όχι επειδή δεν έχουν χρήματα, απαραίτητα, αλλά επειδή δεν ξέρουν τι να κάνουν με αυτά. Κρυπτονομίσματα, μετοχές, εμπειρίες, ψυχοθεραπεία, δάνεια ή απλώς καφές με φίλους.
Η αβεβαιότητα κάνει τα ευρώ να τρέμουν στις τσέπες μας. Και ο πληθωρισμός, ο νέος «κακός» της καθημερινότητας, έχει κάνει ακόμα και το τυρί να μοιάζει με είδος πολυτελείας. Και ξέρεις κάτι; Δεν είσαι ο μόνος που ανησυχεί. Οι περισσότεροι millennials δεν πιστεύουν ότι θα περάσουν ποτέ οικονομικά τους γονείς τους και η στατιστική είναι καθαρά υπέρ τους. Μόνο το 36,5% αισθάνεται ότι τα πηγαίνει καλύτερα από τους γονείς του στα οικονομικά, ενώ το 42,8% πιστεύει ότι δε θα μπορέσει ποτέ να πετύχει όσα εξασφάλισαν οι προηγούμενοι, σύμφωνα με διεθνή έρευνα του CNBC, που διεξήχθη από τη Survey Monkey σε 4.342 ενήλικες.
Ωστόσο, η πραγματική ζημιά δεν είναι στο πορτοφόλι. Είναι στην ψυχή. Το οικονομικό άγχος είναι ύπουλο. Δε σου φωνάζει. Σου ψιθυρίζει τη νύχτα. Σου τραβάει το χαλί της διάθεσης. Σου βαραίνει το στήθος και κάνει την καρδιά να χτυπά όχι από έρωτα, αλλά από φόβο. Και ναι, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε προβλήματα υγείας. Γιατί, όσο κι αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε, το χρήμα δεν είναι απλώς μέσο– είναι και στρες, είναι και σύγκριση, είναι και σύμβολο.
Οπότε, αν δέκα λεπτά σκρολάρισμα σε οδηγούν σε στρες για τα οικονομικά σου, ναι, δεν είναι στο κεφάλι σου. Κι όμως, ευτυχώς, υπάρχει διέξοδος. Δεν είναι μαγική, δεν είναι ινσταγκραμική, αλλά είναι αληθινή: η διαχείριση. Να δώσεις αξία στα δικά σου όρια. Στη δική σου ισορροπία με το χρήμα. Να βρεις μια σχέση μαζί του που δε σε εξαντλεί. Να πεις «όχι» σε όλα τα «πρέπει» των άλλων και «ναι» σε εκείνα τα μικρά καθημερινά που γεμίζουν τη δική σου ζωή με νόημα. Ένα βιβλίο, ένας περίπατος, μια αυθεντική συζήτηση – πράγματα που δε θα τα δεις σε stories, αλλά αξίζουν πολύ περισσότερο.
Και κάτι τελευταίο- σημαντικό: Το καλύτερο ποστ δεν είναι το πιο δημοφιλές. Είναι το πιο αληθινό. Αυτό που δεν έχει φίλτρα. Αυτό που δεν πουλάει την ευτυχία αλλά τη ζει όπως μπορεί. Γιατί στο τέλος, δεν είναι τα likes που μετράνε. Είναι οι επιλογές μας.