Η φιλία είναι ένα απ’ τα σημαντικότερα κατορθώματα για κάθε άνθρωπο. Είναι μια διαδικασία που χτίζεται με τον καιρό κι απαιτεί σεβασμό, αλληλοκατανόηση, ισάξια εκτίμηση κι αφοσίωση χρόνου. Σε μια σωστή και δυνατή φιλία δεν υπάρχουν αρχηγοί, γιατί κανένας δεν είναι ανώτερος ή κατώτερος απ’ τον άλλον. Η αμοιβαιότητα κι η ισορροπία είναι τα κλειδιά για την ανάπτυξη μιας υγιούς, αληθινής και πολυετούς φιλίας.
Η επαφή αυτή υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει –καλώς εχόντων των πραγμάτων– ακόμη κι όταν μπει στη ζωή σου μια συντροφική σχέση. Κι εκείνη, με τη σειρά της, στηρίζεται ακριβώς στα ίδια βασικά συστατικά με τη φιλία, ενώ τα μόνα που προστίθενται είναι εκείνο το γλυκό μούδιασμα και μια διακαής επιθυμία ν’ αφιερώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο απ’ το χρόνο σου για το βέλτιστο χτίσιμο αυτής της νέας σχέσης.
Κι είναι φυσικό όταν μπει στη ζωή σου ένας έρωτας, οι φίλοι σου να νιώσουν παραγκωνισμένοι για κάποιο διάστημα, πόσο μάλλον ο κολλητός σου -καθώς είχατε συνηθίσει να μοιράζεστε τον περισσότερο απ’ τον ελεύθερό σας χρόνο παρέα κι αυτή η συνήθεια θα πρέπει στο εξής να επαναπροσδιοριστεί. Εκ των πραγμάτων, ο χρόνος σου θα πρέπει να κατανεμηθεί ανάμεσα στον κολλητό σου και στο σύντροφό σου με φυσικό επακόλουθο –τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα– ο σύντροφος να κατέχει τα πρωτεία.
Παρ’ όλα αυτά από μεριάς σου, ακόμη κι αν δε σου αρέσει ο νέος σύντροφος του κολλητού σου, ως αληθινός φίλος που είσαι, δε θα πρέπει επ’ ουδενί ν’ αρχίσεις να κακολογείς την επιλογή του. Η γνώμη σου είναι πάντα σεβαστή και θα πρέπει να δοθεί με τη μορφή συμβουλής κι όχι ως παραίνεση ή επιβολή. Αν προσπαθήσεις να μπεις στη θέση του, θα καταλάβεις ακόμη περισσότερο ότι δε θα σου άρεσε κι ούτε θα δεχόσουν να σε επικρίνει εκείνος για δικές σου επιλογές, αρά δε χρειάζεται να το κάνεις ούτε εσύ σ’ εκείνον.
Βέβαια, για να μην αφήσεις κανένα περιθώριο ν’ ασκηθεί κριτική προς το σύντροφό σου, πρέπει πρωτίστως εσύ ο ίδιος να φροντίσεις να μην τον κακολογείς στους οικείους και στην παρέα σου. Όσα προβλήματα κι αν προκύψουν σ’ αυτή τη σχέση, να θυμάσαι πως ο σύντροφός σου υπήρξε δική σου ξεκάθαρη επιλογή, οπότε κατηγορώντας τον, ουσιαστικά, δυσφημείς κι επικρίνεις παράλληλα και τον εαυτό σου στους άλλους.
«Τα εν οίκω μη εν δήμω» λέει ο σοφός λαός. Κι αυτό είναι ένα ρητό που δεν πρέπει να ξεχνάς ούτε να παρακάμπτεις. Το τι συμβαίνει στη σχέση σου αφορά μόνο εσάς τους δύο. Σίγουρα, μπορείς να συζητάς με τον κολλητό σου τις ανησυχίες σου, να του ζητάς συμβουλές και να μοιράζεσαι κάποιες απ’ τις στιγμές που βιώνεις με το σύντροφό σου, χωρίς ωστόσο να περνάς τη λεπτή αλλά απόλυτα διακριτή γραμμή ανάμεσα στο «μοιράζομαι» και στο «επικρίνω». Μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεσαι ο ίδιος το παράδειγμα υποδεικνύοντας πώς θέλεις ν’ αντιμετωπίζουν οι φίλοι σου τη σχέση σου.
Είναι προφανές πως κάθε είδους σχέση βασίζεται στον αλληλοσεβασμό ο οποίος είναι πρωταρχικής σημασίας προνόμιο για τη δημιουργία υγιών δεσμών. Βέβαια, όλο αυτό ξεκινάει απ’ το πώς αντιμετωπίζεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου. Αν σε σέβεσαι, σε εκτιμάς κι έχεις μάθει να στηρίζεις τις επιλογές σου, με ακριβώς τον ίδιο γνώμονα θα στηρίζεις με επάρκεια όλες τις σχέσεις σου. Αν, όμως, έχεις την κακή συνήθεια να στήνεις τον εαυτό σου στον τοίχο και να τον καταδικάζεις για κάθε επιλογή που κάνει ή να τον επικρίνεις για κάθε στόχο που βάζει, τότε κι υπόλοιποι θα σου φέρονται με τον ίδιο τρόπο.
Η συμπεριφορά των άλλων απέναντι σ’ εμάς και στις επιλογές μας αντικατοπτρίζει ως έναν μεγάλο βαθμό τη δική μας ανάλογη ενέργεια κι αύρα που εκπέμπουμε προς τα έξω, ενώ δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας.
Αφού, λοιπόν, αποφασίσεις ν’ αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου και τη σχέση σου με έναν συγκεκριμένο τρόπο και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θέλεις να σε αντιμετωπίζουν κι οι άλλοι, θα πρέπει να προσπαθήσεις να κάνεις το ίδιο κι εσύ για εκείνους. Όταν οι φίλοι σου σού παρουσιάσουν τη σχέση τους, ακόμη κι αν δεν την εγκρίνεις, θα ήταν πρέπον να τους δείξεις πως σέβεσαι την επιλογή τους και τη στηρίζεις χωρίς να την κατακρίνεις.
Μην περιμένεις απ’ τους άλλους να φερθούν με τον συγκεκριμένο τρόπο που προσδοκάς αλλά συμπεριφέρσου πρώτα εσύ σε εκείνους με αυτόν τρόπο. Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από σένα κι οι γύρω σου θ’ ακολουθήσουν το δικό σου παράδειγμα.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη