Αδιαμφισβήτητα οι ψηλές γόβες είναι το μυστικό όπλο των γυναικών αλλά και φετίχ πολλών ανδρών, που λατρεύουν να τις βλέπουν να κοσμούν τα γυναικεία πόδια και να τους προσθέτουν σεξαπίλ κι αυτοπεποίθηση. Ένα σώμα που στηρίζεται σε ψηλοτάκουνα παπούτσια, τονίζεται στα κατάλληλα σημεία, αφού το βάδισμα αλλάζει για να προσαρμοστεί αναλόγως στο ύψος των τακουνιών. Και το ρυθμικό “τακ τακ” στα πλακάκια ξεσηκώνει κι αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις.

 

Closeup of heels lying on the wooden floor

 

Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε το παράδοξο που κρύβει η ιστορία τους μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα;

Αν το πάμε πολύ, πολύ πίσω, προπομπός των ψηλών παπουτσιών, ήταν οι κόθορνοι που φορούσαν οι ηθοποιοί στο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Ήταν σαν πολύ ψηλές πλατφόρμες που τις φορούσαν για να φαίνονται πάνω στη σκηνή, επειδή το κοινό καθόταν μακριά, αλλά και γιατί οι περισσότεροι ήρωες ήταν Θεοί ή μυθικά πρόσωπα που έπρεπε να ξεχωρίζουν από τους κοινούς θνητούς.

 

Όλα για την τάξη μου: 2. Η παράσταση αρχίζει!

 

Τον 10ο αιώνα στην Περσία, εμφανίζονται πρώτοι να τα φορούν οι πλούσιοι άντρες για να αυξήσουν το ύψος τους. Οπότε αρχικά αυτό ήταν προνόμιο των ανδρών! Τον 17ο αιώνα, οι Πέρσες βασιλείς τα έφεραν στη Γαλλία και από εκεί άρχισαν να υιοθετούνται από εύπορους άνδρες σε όλη την Ευρώπη.

 

High Heels Were Originally Worn By Men | Ancient Origins

 

Τα τακούνια άρχισαν να παίρνουν σχήμα από τον Λουδοβίκο 14ο,(Βασιλιά Ήλιο), που τα λάτρευε γιατί τα θεωρούσε πολύ σικ κι επέβαλε σε όλους τους αυλικούς του να τα φοράνε. Τα έκανε να μοιάζουν με ποδαράκι πολυθρόνας. Όταν άρχισαν να τα φοράνε και οι γυναίκες, γιατί κατάλαβαν πόσο κολακευτικό ήταν, οι άνδρες ενθουσιάστηκαν. Οπότε σιγά σιγά άρχισε να γίνεται διαχωρισμός, τον 18ο αιώνα, σε τακούνια για γυναίκες, πιο λεπτά και πιο ψηλά και για άνδρες, που ήταν πιο χοντρά και χαμηλότερα.

 

The History Of High Heels: Both Men & Women Have Worn Them

 

Κάποια στιγμή, μετά τη Γαλλική Επανάσταση, στην Αγγλία και στην Αμερική τα τακούνια θεωρούνταν έκφυλα κι όσες γυναίκες τα φορούσαν τιμωρούνταν. Με το πέρασμα του χρόνου, άρχισε να δίνεται περισσότερη βαρύτητα στη μόδα, παρά στη λειτουργικότητα και οι γόβες γινόντουσαν όλο και πιο πρωτότυπες, όλο και πιο όμορφες. Τη δεκαετία του ΄30 ένας Γάλλος, ο Andre Perugia, έφτιαξε ένα ζευγάρι γόβες στιλέτο για μια διάσημη τραγουδίστρια της όπερας. Αυτό ήταν, έγινε πανικός!

Με τη σημερινή μορφή τους, αυτού του είδους τα ψηλοτάκουνα, εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, με τη Marilyn Monroe να πρωτοστατεί και να τα φορά σε κάθε εμφάνισή της. Ο Hugh Hefner τη δεκαετία του ΄60, επέλεξε τα γνωστά “κουνελάκια” του, να φορούν γόβες με τακούνι 10 cm. Το ΄70 με την DISCO μουσική να μεσουρανεί, κυριαρχούν οι πλατφόρμες αλλά το ΄80 επανέρχονται δυναμικά οι γόβες στιλέτο. Το 1998, η λατρεμένη Carrie Bradshaw από το Sex and the City, φέρνει στο προσκήνιο τις ακριβές γόβες, έργα τέχνης, περπατώντας αεράτα στα αγαπημένα της Manolo Blahnik.

 

Manolo Blahnik Shoes: A Styling, Size & Fit Guide — Making it in Manhattan

 

Πρέπει να σημειωθεί, όμως, πως το κίνημα του φεμινισμού, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες του 20ού αιώνα, δεν άφησε ανεπηρέαστο και το εμπόριο της γόβας, αφού όλο και πιο έντονα κυριαρχούσε η άποψη πως είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται οι γυναίκες προς τέρψιν των ανδρών και οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα για ένα διάστημα. Να διευκρινίσουμε πως όταν μιλάμε για ψηλά τακούνια εννοούμε οτιδήποτε πάνω από 9cm. 8,9cm-6,4 θεωρείται μεσαίο τακούνι και κάτω από 6,4cm χαμηλό.

 

woman raising her right leg near wall

 

Σήμερα, είναι πάρα πολλά τα ύψη, τα σχήματα και τα είδη των τακουνιών. Κι αν η χρήση τους γίνεται με σύνεση, τότε όλα ok. Επειδή όμως, σύμφωνα με έρευνες, πάνω από 60% των γυναικών φορούν ψηλές γόβες καθημερινά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και τι μπορεί να προκαλέσει η συνεχής χρήση τους:

-Κάλους και φουσκάλες
-Ασταθή βάδιση
-Πίεση στον αστράγαλο
-Καταπόνηση στην πλάτη
-Δυσκαμψία, λόγω θέσης των ποδιών όπου οι μύες δεν τεντώνονται όπως πρέπει κατά το περπάτημα.

Mέτρον άριστον λοιπόν, κι απολαύστε τις γόβες σας υπεύθυνα. Στην τελική, πάρτε και τα αθλητικά σας μαζί.

ΠΗΓΕΣ: wikipedia
www.jenny.gr
healthreport.gr
greenpharmacies.gr

Συντάκτης: Σοφία Αλεξανδρίδου