Σε μια άκρως απαράδεκτη κι εξευτελιστική διαδικασία η οποία παραβιάζει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα υποβάλλονταν οι γυναίκες στην Ινδονησία οι οποίες θέλανε να καταταγούν στον στρατό ή στις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με έκθεση του Human Rights Watch το 2014, οι γυναίκες οι οποίες ήθελαν να καταταγούν στον στρατό ή στην αστυνομία για πολλαπλά έτη έπρεπε, εκτός από τις υπόλοιπες εξετάσεις, να περάσουν και τεστ παρθενίας. Οι υποψήφιες μιλούν για μια επίπονη, ψυχοφθόρα κι άκρως εξευτελιστική διαδικασία καθώς έπρεπε να γδυθούν μπροστά σε όλους τους υποψήφιους και να τους εξετάσει άνδρας γιατρός, χρησιμοποιώντας την τακτική των δύο δαχτύλων με εισχώρηση στον kόλπο για να δουν εάν ο παρθενικός τους υμένας είναι άθικτος. Η συγκεκριμένη τακτική λέγεται ακόμα ότι χρησιμοποιούνταν και σε γυναίκες οι οποίες ήθελαν να παντρευτούν έναν στρατιωτικό, με τον ίδιο τον στρατό να το αρνείται.
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιατρικής, η Human Rights Watch έγραψε:
«Πραγματοποιήσαμε συνεντεύξεις σε πάνω από 12 γυναίκες του ινδονησιακού στρατού, οι οποίες μας μίλησαν για το σωματικό και ψυχολογικό τους τραύμα από αυτές τις εξετάσεις. Ένας γιατρός που εργαζόταν στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Τζακάρτα μας εξήγησε πως οι γυναίκες χρειάζεται να γδυθούν και να υποβληθούν στο “two-finger test” ως μέρος της στρατιωτικής εξέτασης του ιατρικού ελέγχου. Τα λεγόμενα “τεστ παρθενίας” έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα της απαγόρευσης για “σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση” σύμφωνα με το άρθρο 7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το άρθρο 16 της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Τρόπων Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, και τα δύο εκ των οποίων η Ινδονησία έχει επικυρώσει. Επιπρόσθετα, η υποβολή των γυναικών υποψηφίων σε αυτά τα “τεστ παρθενίας” αποτελεί διάκριση και δεν αφορά τις ικανότητές τους στη διεξαγωγή των καθηκόντων τους. Ελπίζουμε να συμφωνείτε πως τα βασανιστικά αυτά τεστ δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε στρατιωτική οργάνωση.» (Socialpolicy.gr)
Με βάση την εφημερίδα Independent ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στρατηγός Moeldoko, διαφωνεί κι υπερασπίζεται τη συγκεκριμένη τακτική καθώς κατά τα λεγόμενά του είναι ο μόνος τρόπος να καθοριστεί η ηθική μιας γυναίκας. Στις ίδιες ανεκδιήγητες αντιλήψεις βρίσκονται και τα λεγόμενα του επικεφαλής του νομικού τμήματος της αστυνομίας, ταξίαρχου Μετσγκιγιαρτο ο οποίος είπε «Εάν υπάρχουν καλές παρθένες γιατί να μην επιλέγουμε τις καλές παρθένες;», σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο tempo.co. O ίδιος σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο youtube ακούγεται να λέει πως «δε θέλουμε να προσλαμβάνουμε άτομα που δεν τηρούν τα χρηστά ήθη».
O Παγκόσμιος οργανισμός υγείας σε κλινικές οδηγίες που είχε δημοσιεύσει το 2014 για την υγειονομική περίθαλψη κακοποιημένων γυναικών, έθεσε το συγκεκριμένο τεστ ως κάτι το οποίο δεν έχει καμία επιστημονική βάση, ενώ σε μετέπειτα δημοσίευση του το 2018 υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβαίνει και μπορεί να επιφέρει μακροχρόνιες συνέπειες, επιβλαβείς για τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία των γυναικών που υποχρεώθηκαν να το πραγματοποιήσουν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian το συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις ανά τα χρόνια καθώς φαίνεται πως η αστυνομία ανάγκαζε τις υποψήφιες με δικαιολογία την εξέταση παρθενίας να γδυθούν εκ των προτέρων. Ενώ σε μια ακόμα σοκαριστική κίνηση για τη χώρα τον Φεβρουάριο του 2015, είχε προγραμματιστεί το αντίστοιχο τεστ σε σχολεία και συγκεκριμένα σε γυμνάσια και λύκεια, για να μπορούν τα κορίτσια να αποφοιτήσουν. Μετά από δημόσια κατακραυγή η συγκεκριμένη ενέργεια απορρίφθηκε.
Μετά την έκθεση του Human Rights Watch κι όταν το θέμα ήρθε στην επιφάνεια το 2014, στην Ινδονησία εφαρμόστηκε νόμος που απαγόρευε το τεστ παρθενίας. Η αστυνομία φαίνεται να το σταμάτησε αμέσως, άλλα σε έρευνα που έγινε τέσσερα χρόνια αργότερα και δημοσιεύθηκε φέτος, από την Dr Sharyn Graham Davies του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Οκλαντ, διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη εξέταση συνέχισε να υπάρχει ακόμα κι αν δεν υπήρχε επίσημη καταγραφή της για τη στρατολόγηση των αστυνομικών της χώρας. Σε έρευνα της ίδιας για τις συνθήκες του στρατού διαπιστώθηκε επίσης ότι συνεχιζόταν η συγκεκριμένη τακτική κι αποτελούσε κύριο παράγοντα για την επιλογή των υποψηφίων. Επιπρόσθετα, οι υποψήφιες κρίνονταν από μια επιτροπή αντρών με βάση την ομορφιά, τα χαρακτηριστικά του σώματός τους με μέτρηση του στήθους τους η οποία καταγράφονταν άλλα και κατά πόσο «χαμογελούν εγκάρδια».
Ο στρατός της Ινδονησίας μόλις το 2021 δήλωσε επίσημα ότι το συγκεκριμένο τεστ θα καταργηθεί σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις αλλά υπάρχουν πολλές αμφιβολίες αν αυτό ισχύει, καθώς πρωτύτερα υπήρξαν ίδιες δηλώσεις και η συγκεκριμένη επιβλαβής κι άκρως παραβιαστική τακτική συνεχίστηκε. Μένει να περιμένουμε νέες έρευνες για να δούμε εάν μια γυναίκα εν έτη 2024 θεωρείται ηθική και ικανή για ένα επάγγελμα με βάση τη σ3ξουαλική της ζωή και την ομορφιά της. Αντιλήψεις απαρχαιωμένες, βλαβερές, που δεν ανήκουν σε κανένα τομέα εργασίας, σε καμία χώρα, σε καμία κοινωνία. Η πρακτική αυτή καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα κι ελευθερίες χιλιάδων γυναικών από τις οποίες αφαιρείται το δικαίωμα του να αποφασίζουν αυτές το τι θα κάνουν με το σώμα τους. Η πλήρης κατάργησή της είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου