Η αλλαγή συμβαίνει κάθε μέρα, συμβαίνει στα μέρη που πηγαίνεις, με τους ανθρώπους που συναντάς. Η αλλαγή είναι τολμηρή, λαμπρή και ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε και φοβόμαστε να ζήσουμε. Η αλλαγή έρχεται για να σπάσει το μοτίβο της σκέψης μ’ ένα νέο όραμα, όταν όλες οι συνήθειες δε μας ορίζουν πια. Η αλλαγή είναι μια δύναμη της φύσης- αδύνατον να την αποφύγεις. Μπορείς όμως να σπαταλήσεις μια ζωή προσπαθώντας.
Χρειαζόμαστε όλοι απλές, καθημερινές, μικρές αλλαγές που συμβαδίζουν με τον τρόπο ζωής μας, που θα διαμορφώσουν ένα ευρύ φάσμα ανησυχιών, σκέψεων, φαντασιώσεων και φυσικά απρόβλεπτων γεγονότων, όλα όσα σιγά-σιγά θα φτιάξουν ένα μοτίβο χαράς, μια φόρμα προσωπικής ευτυχίας που θα μας ταιριάζει γάντι. Αρκεί να ξεκινήσουμε από τα μικρά για να έρθουν τα μεγαλύτερα.
1. Ξεκίνα την μέρα σου χωρίς ν’ ανοίξεις την οθόνη του κινητού
Λίγο ακραίο; Σαφώς, σε μια εποχή όπου το κινητό έχει πλέον γίνει προέκταση του χεριού μας είναι δύσκολο ν’ αποβάλουμε μια τέτοια συνήθεια. Αντ’ αυτού μια λύση θα ήταν να βρούμε την απόλαυση σε μια αγκαλιά με τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας ή με κατοικίδιό μας. Έστω ένα περιποιημένο τέντωμα στο κρεβάτι και στην άπλα μας. Έπειτα, σειρά έχει λίγη μουσική. Ασφαλώς αυτό μπορεί να υιοθετηθεί σε κάθε περίπτωση. Άνοιξε το παράθυρο να φωτίσει το δωμάτιο, ν’ ανασάνουν τα σεντόνια. Τακτοποίησε επιτέλους τη στοίβα με τα πεταμένα ρούχα επάνω στην καρέκλα. Σε γενικές γραμμές, ας υιοθετήσουμε οποιαδήποτε συνήθεια έτσι ώστε ν’ απαλλαγούμε έστω και λίγο από τη σύνδεση του κινητού με το πρωινό ξύπνημα.
2. Εκμεταλλέυσου τη μητέρα φύση
Μπαίνει καλοκαιράκι, ας το εκμεταλλευτούμε! Οι μέρες είναι πιο μεγάλες και φωτεινές, οπότε ας ξεπροβοδίσουμε από το σπίτι καθιερώνοντας μια βόλτα στη γειτονιά, στο πάρκο, στην παραλία. Ας κλέψουμε λίγη από την άφθονη μαγεία που απλώνεται μπροστά μας με τόση αφθονία. Πάρε έναν φίλο, έναν καφέ, ένα βιβλίο κι αφιέρωσε μια ώρα τη μέρα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με τη φύση ή έστω το αστικό τοπίο της περιοχής σου. Παρατήρησε λίγο με γυμνό μάτι το τετράγωνο που μένεις, τους ανθρώπους που μένουν δίπλα σου, που ελάχιστα γνωρίζεις, ρίξε κλεφτές ματιές σε μπαλκόνια και φυτά. Κρυπτογράφησε τα στενά δρομάκια, τον ήχο που κάνουν τα κύματα καθώς χτυπούν στην άμμο, τα φύλα των δέντρων που καθώς δύει ο ήλιος αλλάζουν μορφή.
3. Κάνε το σπίτι, σπιτικό σου
Είναι λίγο το αδιάκοπο τρέξιμο για τις άφθονες υποχρεώσεις που έχεις να καλύψεις, λίγο η βαρεμάρα της ημέρας, λίγο η διάθεση που είναι κατεβασμένη κι έτσι καταλήγουμε να παραμελούμε το σπίτι μας. Βέβαια, είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην είναι όλες οι μέρες ίδιες. Όμως, ας αντιληφθούμε πως η περιποίηση και φροντίδα του σπιτιού μας έχει καθοριστικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Στην επίτευξη αυτού του στόχου, αφιέρωσε μια ώρα την ημέρα να μαγειρέψεις ένα νόστιμο γεύμα αντί να παραγγείλεις απ’ έξω, τακτοποίησε τον χώρο σου, δημιούργησε ατμόσφαιρα. Πάρε κανένα φυτό, μια εξάδα καινούρια ποτήρια, ένα κερί.
4. Το βράδυ μονόλογος και διάλογος κι όχι με την τηλεόραση
Ας συμφωνήσουμε όλοι πως ο ύπνος είναι πολύτιμος. Ας συμφωνήσουμε επίσης πως όλοι, πριν κλείσουμε τα μάτια μας, σκεφτόμαστε όσα δεν καταφέραμε να αποβάλλουμε. Σαφώς είναι έγκλημα να παραμελούμε όσα νιώθουμε, γι’ αυτό θα ήταν καλό μη δούμε δέκα αλλά δύο επεισόδια από τη σειρά μας και ν’ αφιερώσουμε λίγο ποιοτικό χρόνο σ’ εμάς. Για παράδειγμα, ξεκίνα να καταγράφεις σ’ ένα ημερολόγιο τη σπουδαιότερη στιγμή της ημέρας σου, μίλα για τη στραβή στη δουλειά -ακόμη και στον σκύλο σου- και λύσε την παρεξήγηση που θα σε κάνει να ξενυχτήσεις μέσα στα νεύρα. Μοιράσου με τον σύντροφό σου ό,τι σε προβληματίζει, συζήτα τις ανησυχίες και τις ιδέες σου.
Η χαρά, χρειάζεται να δημιουργείς συνθήκες για να έρθει. Το ν’ αποδεχόμαστε την αλλαγή στις ζωές μας είναι από τα πιο γενναία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να δοκιμάζουμε τι μας καλύπτει και τι όχι. Μας βοηθάει να γίνουμε η εκδοχή που μπορεί να είναι ευτυχισμένη. Κι η σοφία που προκύπτει από το ν’ αλλάζεις, δε θ’ αλλάξει ποτέ.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου