Οι εορταστικοί στολισμοί των Χριστουγέννων πλημμύρισαν τον κόσμο, με κάποια μέρη να μας προτείνουν φέτος πρωτόγνωρους τρόπους να βιώσουμε τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Ιδανικά θα σου προτείναμε να «πεταχτείς» στον σιδηροδρομικό σταθμό St Pancras, στο Λονδίνο, για να θαυμάσεις από κοντά το 12 μέτρων ύψους δέντρο που στολίστηκε σε συνεργασία με το παλαιότερο βιβλιοπωλείο του Ηνωμένου Βασιλείου, το Hatchards. Το βιβλιοπωλείο αυτό, ιδρύθηκε το 1797 και συγκεντρώνει τη λογοτεχνική κληρονομιά της πόλης με ειδικές εκδόσεις των πιο αγαπημένων βιβλίων με την υπογραφή των διάσημων συγγραφέων τους. Τα στολίδια του δέντρου, είναι 3.800 βιβλία, ζωγραφισμένα στο χέρι με τίτλους χριστουγεννιάτικων διηγημάτων. Κι εάν νομίζεις ότι η πρωτότυπη αυτή κατασκευή, περιορίστηκε σε διακοσμητικό μόνο ρόλο, θα εντυπωσιαστείς σίγουρα από την γυριστή σκάλα του, η οποία περιλαμβάνει 270 ράφια βιβλίων, ενώ αντί για φάτνη, στη βάση του, θα βρεις 8 αναπαυτικούς καναπέδες, ώστε οι βιβλιόφιλοι να μπορούν να διαβάσουν το βιβλίο που θα επιλέξουν. Κι οι εκπλήξεις δε σταματούν εδώ. Φαντάσου ότι ενώ χαλαρώνεις, αγκαλιά με το αγαπημένο σου βιβλίο, έχεις τη δυνατότητα να ακούσεις απόσπασμα 5 λεπτών από audiobooks της Penguin Books, από συγγραφείς κλασσικών χριστουγεννιάτικων ιστοριών.
Σύμφωνα με το «Time Out», η έμπνευση για το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν «η μαγική ικανότητα των βιβλίων και των ταξιδιών με τρένο να μεταφέρουν τον κόσμο σε υπέροχα, νέα μέρη». Άλλωστε, η εύστοχη αυτή σύνδεση έχει επισημανθεί πολύ νωρίτερα, από τον Κωστή Παλαμά «Διαβάζω θα πει ταξιδεύω, όποιος τα καταφρονά τα βιβλία, καταφρονά τα ταξίδια». Εάν λοιπόν δυσκολεύεσαι να ζήσεις αυτή την εμπειρία live στο Λονδίνο, εμείς συγκεντρώσαμε για σένα τα 10 ωραιότερα Χριστουγεννιάτικα βιβλία να σε συντροφεύσουν από τη θαλπωρή του σπιτιού σου. Η φάση απαιτεί cozy Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, μυρωδιές παραδοσιακών γλυκών, άραγμα στον καναπέ, το αγαπημένο σου ζεστό ρόφημα υπό τους ήχους των μελωδιών που θα επιλέξεις, τζάκι κι ιδανικά χιονισμένο τοπίο. Επειδή όμως φέτος ο καιρός ίσως και να έχει επαναστατικές διαθέσεις ή το παραπάνω σκηνικό να μην υπάρχει, ξέρεις ότι την ατμόσφαιρα των εορτών, τη δημιουργεί κυρίως το μυαλό κι η καρδιά μας, οπότε βυθίσου στην πολυθρόνα σου απολαμβάνοντας τα παρακάτω βιβλία. Πού ξέρεις, ίσως κάποιο από αυτά να γίνει ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δώρο για τα αγαπημένα σου πρόσωπα!
1. Αν τα βιβλία μυστηρίου σε σαγηνεύουν, σου προτείνουμε «Τα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό», ο οποίος θα κληθεί να εξιχνιάσει το φόνο του Σίμεον Λι, στην έπαυλή του, παραμονή Χριστουγέννων. Κλασικό αλλά ανατρεπτικό και συναρπαστικό με την υπογραφή κι εγγύηση της Αγκάθα Κρίστι.
2. Σε περίπτωση που προτιμάς ένα ξεκαρδιστικό αφήγημα, σου εγγυόμαστε ότι τα «Ημερολόγια από τη χώρα των Χριστουγέννων», του David Sedaris, θα σε ταξιδέψουν στα παρασκήνια των Χριστουγεννιάτικων προετοιμασιών του πολυκαταστήματος Macy’s στη Νέα Υόρκη, με μία ματιά άκρως χιουμοριστική.
3. Κι αν βιώνεις οποιαδήποτε δυσκολία, ακολούθησε τη συμβουλή του Stephen King «Όταν κάθε τι άλλο αποτύχει, άσ’ τα και πήγαινε στη βιβλιοθήκη!». Σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα, το σχεδόν αυτοβιογραφικό βιβλίο «Ένας χειμώνας στη Νέα Υόρκη» του Στρίγκλερ Λι, που κυκλοφόρησε μόλις πέρυσι αλλά είναι γεμάτο μεγαλοψυχία αλλά και χιούμορ. Ο Λι Στρίνγκερ είναι, σαν τον κεντρικό του ήρωα, τον Τζακ Λόντον, ένας αυτοδίδακτος συγγραφέας, που ξεπέρασε με δύναμη ψυχής την εξαθλίωση, την αστεγία στη λεγόμενη «γωνιά του θεού» και την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά.
4. Και ποιος δεν έχει ακούσει για την «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Τσαρλς Ντίκενς», η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1843, με ήρωα τον γερό-τσιγκούνη Εμπενέζερ Σκρουτζ, που ζει εδώ και πολλά χρόνια κλεισμένος στον πύργο του και κυρίως στον εαυτό του, μισώντας τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, η επαφή του με το πνεύμα των Χριστουγέννων κι η θέαση της μελλοντικής του τιμωρίας, θα μαλακώσει την καρδιά του για να καταλάβει όχι μόνο το νόημα των γιορτών αλλά κυρίως το αληθινό νόημα της ζωής.
5. Για να απολαύσεις διαφορετικές αφηγήσεις σε ένα βιβλίο, επέλεξε τις «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες», που περιλαμβάνουν διηγήματα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, και πολλών ακόμα διάσημων συγγραφέων.
6 . Ακόμα κι αν έχεις δει την ταινία, και πάλι θα απολαύσεις το υπέροχο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, «Το Τανγκό των Χριστουγέννων». Ετοιμάσου να σε βάλει σε σκέψεις για το πώς ο εγκλωβισμός μας σε κοινωνικούς ρόλους, μας οδηγεί σε ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Μην παραλείψεις να ακούσεις το ομώνυμο soundtrack που έγινε δημοφιλέστερο κι από την ίδια την ταινία.
7. Σε επίσης κλασσικά μονοπάτια, με το «βιβλίο των Χριστουγέννων» της Σουηδής συγγραφέως Σέλμα Λάγκερλεφ, η οποία μας αφηγείται δώδεκα αυτοτελείς πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες ιστορίες με κοινό άξονα την αγάπη που νικά το σκοτάδι φωτίζοντας τις ψυχές μας με αισιοδοξία.
8. Μία εξίσου ανάλαφρη πρόταση είναι το «Μόνος στο Σπίτι». Η πολυαγαπημένη ταινία κυκλοφορεί και σε αντίστοιχο εικονογραφημένο ξεκαρδιστικό βιβλίο, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
9. Θα ήταν παράλειψη να μην προτείνουμε το βιβλίο «Τα Χριστουγεννιάτικα, τα Πρωτοχρονιάτικα και των Φώτων» του διαχρονικού διηγηματογράφου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για κείμενα που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες παλαιότερων εποχών με την χαρακτηριστική μάλιστα ορθογραφία που καθρεπτίζει και την εξέλιξη της γλώσσας μας αλλά και τα έθιμα του τόπου μας.
10. Εάν ψάχνεις ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, σου προτείνουμε τη «µάγισσα Φρικαντέλα που μισούσε τα κάλαντα» του βραβευμένου και αγαπημένου συγγραφέα, Ευγένιου Τριβιζά. Η περιπέτεια αρχίζει όταν η μάγισσα κλέβει τις φωνές των παιδιών της γειτονιάς, καθώς μισεί τα κάλαντα και τις φυλακίζει σε µπαλόνια. Ευχάριστη έκπληξη του βιβλίου αποτελεί το παράρτημα με τα κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Μην ξεχνάς πως «Όταν διαβάζεις ένα καλό βιβλίο, δεν ξεφεύγεις από τη ζωή, βυθίζεσαι βαθύτερα σε αυτή. Μπορεί να υπάρχει μια επιφανειακή απόδραση – σε διαφορετικές χώρες, ήθη, μοτίβα ομιλίας – αλλά αυτό που κάνεις ουσιαστικά είναι να κατανοήσεις καλύτερα τις λεπτότητες της ζωής, τα παράδοξα, τις χαρές, τους πόνους και τις αλήθειες». (Julian Barnes).
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά