Όπως γνωρίζουμε, η Κίνα χρόνια τώρα έχει την πρωτοκαθεδρία στις πιστές αντιγραφές προϊόντων. Τσάντες διάσημων οίκων, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς! Κι όμως, το τελευταίο επίτευγμά της, θα σε αφήσει άφωνο καθώς οι πολυμήχανοι Κινέζοι δημιούργησαν ένα πιστό αντίγραφο του πιο διάσημου ελληνικού νησιού, της Σαντορίνης, στην περιοχή Νταλί στην επαρχία Γιουνάν. Μια κατασκευή σε έκταση 3.700 στρεμμάτων και που, για να δημιουργηθεί, απαιτήθηκε μια συνολική επένδυση 1 δισ. ευρώ!
Όπως δείχνει το βίντεο που κυκλοφόρησε influencer στο TikTok και έχει γίνει viral, η Οία της Σαντορίνης παίρνει σάρκα κι οστά στην καρδιά της Κίνας. Εκεί θα δεις τα παραδοσιακά λευκά σπίτια με τα χαρακτηριστικά μπλε παράθυρα, γραφικά σοκάκια, θέα ηλιοβασιλέματος που κόβει την ανάσα, ενώ θα έχεις ακόμη και την αίσθηση του κυκλαδίτικου ανέμου!
Βέβαια, υποθέτουμε ότι οι κατασκευές αυτές δεν είναι τόσο στέρεες, ούτε μπορούμε να καταλάβουμε τι ένταση έχει ο κινέζικος αέρας. Πάντως, δεν κατάφεραν να αντιγράψουν τη θάλασσα, (στο βίντεο πρασινίζει λίγο), το φαγητό και την αίσθηση που αποπνέει η πραγματική Σαντορίνη, ούτε μας ενημέρωσαν εάν υπάρχει ενεργό ηφαίστειο.
@yasminvroon 😵in 🇨🇳 I suddenly found my self in Santorini! 🇬🇷 I guess you probably had no idea about this place, I am wondering if Greek people and people from Santorini know that there is a replica of Santorini that in Chinese is pronounced “Shèng tuō lǐ ní” (圣托里尼).✨ If you wonder why.. well… Chinese people do really love the vibes of the iconic Santorini and sometimes can be difficult to travel far away, so why not building one ?! 🤣 #santorini #圣托里尼 #fakesantorini #yunnan #dali #china #chinatravel #greece #中国 #chinatravel #realchina ♬ original sound – official_yasmin
Προφανώς, οι Κινέζοι φίλοι μας, μας αγαπούν πολύ και θα έπρεπε να κολακευτούμε από την προσπάθειά τους. Από τιμές υποθέτουμε ότι θα είναι πιο οικονομικά τα πράγματα εκεί, οπότε ίσως να διοργανώνουν τους γάμους τους στην απομίμηση της Σαντορίνης, αντί να ταξιδεύουν στη χώρα μας. Ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι αντιγραφείς, καθώς προηγήθηκε η κατασκευή της μικρογραφίας της Σαντορίνης στο Άμπου Ντάμπι. Ένας-ένας βρε παιδιά! Εάν είχε στόμα η Σαντορίνη, θα τους τραγουδούσε «μη με συγκρίνεις μάτια μου, δε γίνομαι δε μοιάζω».
Στο σημείο αυτό ίσως αξίζει να αναρωτηθούμε, τι γίνεται άραγε με τα πνευματικά μας δικαιώματα; Ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα έχουμε ως χώρα, τον τουρισμό, που αποτελεί τη βαριά μας βιομηχανία. Είναι ικανές οι χαμηλότερες τιμές μίας τέτοιας απομίμησης να μειώσουν τις εισροές των τουριστών μας; Είναι τελικά διαφήμιση ή δυσφήμηση, να ονομάζεται Σαντορίνη ένα κατασκεύασμα που κατά περιπτώσεις μπορεί και να δημιουργήσει και να διανέμει παραπλανητικές εικόνες; Ευελπιστούμε πως όποιος και εάν το επισκεφθεί, δε θα νιώσει ότι είναι σαν να ταξίδεψε ήδη στη Σαντορίνη. Ε, και πώς να το κάνουμε, κάποια μέρη είναι απλώς μοναδικά!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου