Με διπλό ολόγιομο φεγγάρι καταφθάνει και φεύγει ο Αύγουστος. Την 1η Αυγούστου το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», μαγεύει ξανά τον πλανήτη ενώ την αυλαία κλείνει η «Μπλε Πανσέληνος» στις 31 Αυγούστου. Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» σύμφωνα με τη NASA, πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής, που ψάρευαν τα συγκεκριμένα ψάρια στις Μεγάλες Λίμνες αυτή την εποχή του έτους. Αντίστοιχα, η φράση «Μπλε Σελήνη» χαρακτηρίζει την ύπαρξη δύο πανσελήνων στον ίδιο μήνα, με τη δεύτερη (εκείνη της τελευταίας μέρας του Αυγούστου) να ονομάζεται «Μπλε». Ένα τέτοιο φαινόμενο, μοιάζει ασυνήθιστο αλλά δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Ένας μήνας με δύο πανσελήνους συμβαίνει μια φορά κάθε 2,72 χρόνια.

Κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύθοι για το αυγουστιάτικο φεγγάρι, ενώ ορισμένες δοξασίες επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας. Μία από αυτές αναφέρει ό,τι η υπερπανσέληνος εμφανίζεται μεγαλύτερη σε ποσοστό έως και 16% φωτεινότερη στον ουρανό από τη μέση πανσέληνο. Η αιτία ανιχνεύεται στο γεγονός ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά στον ορίζοντα. Σε αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα μετρήσιμα στοιχεία που βρίσκονται εκεί, όπως π.χ. τα δέντρα. Κι ενώ ο εγκέφαλος τού παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η πανσέληνος είναι μεγαλύτερη, επανειλημμένες μετρήσεις αποδεικνύουν ότι το μέγεθός της δε διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα. Πρόκειται απλώς για οπτική απάτη.

Ο μύθος για το μεγαλύτερο αυγουστιάτικο φεγγάρι δεν είναι ο μοναδικός. Παρ’ όλο που επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση ανάμεσα στη συμπεριφορά του ανθρώπου και στην πανσέληνο, εντούτοις εξακολουθεί να διαχέεται η πεποίθηση της έξαρσης της τρέλας τη μέρα της πανσελήνου, διαδεδομένη μάλιστα με τον όρο «σεληνιασμός», αλλά και η σύνδεσή του φεγγαριού με την επιληψία.

Κάποιες παλιές δοξασίες διαιωνίζουν ότι τη μέρα της πανσελήνου γεννιούνται περισσότερα παιδιά ή ότι αυξάνονται τα ατυχήματα. Ένας άλλος μύθος αφορά τον χρωματισμό της πανσελήνου που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι γίνεται «μπλε». Κάτω από σπάνιες συνθήκες, πράγματι, η χροιά της Σελήνης παίρνει ένα γαλαζωπό χρώμα όταν π.χ. στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης από κάποια πρόσφατη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου. Αυτό συνέβη με την έκρηξη του ηφαίστειου Κρακατόα το 1883.

Κι αν σου αρέσουν τα fun facts, μάθε πως στη Γροιλανδία απαγόρευαν στις νέες κοπέλες να κοιτάζουν την πανσέληνο γιατί πίστευαν ότι θα έμεναν έγκυοι από τον “άνθρωπο” του φεγγαριού. Καθώς από την αρχαιότητα υποτίθεται ότι στη σελήνη διακρίνονταν ανθρώπινες μορφές. Κι όμως, οι αρχαίοι φιλόσοφοι είχαν κατανοήσει ότι το φως της σελήνης δεν ήταν παρά η αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου στην επιφάνειά της. Ο διαφορετικός φωτισμός των περιοχών της σελήνης οφειλόταν, απλώς, στις ανωμαλίες του εδάφους της.

Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα, εάν αναζητήσεις μέσα σου τα αναμνήσεις από την πανσέληνο κάθε καλοκαιριού, έχεις σίγουρα να θυμηθείς τραγούδια, συναυλίες, διακοπές, αρχαιολογικούς χώρους κι ακτές που συνδέθηκαν με την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, η οποία δε θεωρείται τυχαία η ομορφότερη του χρόνου και δημιουργεί ιδανικό ρομαντικό κλίμα. Αλλά κι αν είσαι single, μη διστάσεις να την απολαύσεις.

Εσύ λοιπόν διαλέγεις την παρέα, κι εμείς δίνουμε τις ιδέες για το πού να πας. Ακόμη κι αν βρίσκεσαι στην πόλη μπορείς να βυθιστείς στη μαγεία της, καθώς συγκεντρώσαμε για σένα τις εκδηλώσεις με αφορμή την πανσέληνο Αυγούστου:

 

Γι’ απόψε (ή κι αύριο):

  • Πανσέληνος 1ης Αυγούστου στην Ακρόπολη: Ανοιχτό το Μουσείο έως τα μεσάνυχτα με ελεύθερη Είσοδο. Στις 21:00 το Tango Acropolis μας βάζει στον χορό στον προαύλιο χώρο. Εναλλακτικά μπορείς να απολαύσεις ένα δείπνο στο εστιατόριο του δευτέρου ορόφου με μοναδική θέα στον Ιερό Βράχο.
  • Στο Αρχαίο Θέατρο της Ζέας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Πειραιά, γνωστοί τενόροι σε προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι με άριες και κομμάτια ξένων και Ελλήνων συνθετών.
  • Τραγούδια κάτω από την πανσέληνο θα ερμηνεύσει και ο Παντελής Θαλασσινός στον Άγιο Γεώργιο Γαλατσίου, έξω από τον περίβολο του βυζαντινού μνημείου που θα είναι επισκέψιμο από τις 17:30 έως το τέλος της εκδήλωσης.
  • Με άριες και ντουέτα από αγαπημένες όπερες, αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας, θα αγναντεύεις το φεγγάρι από την αυλή του αρχαιολογικού μουσείου Σκάλας Ωρωπού την Τετάρτη 2 Αυγούστου (στις 21:00).

 

Για τις 31 Αυγούστου:

  • Στην Μπλε Πανσέληνο στις 31 Αυγούστου στο Αμφιάρειο στον Κάλαμο (από τις 20:30) μπορείς να απολαύσεις τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου ενώ στην παραλία της Νέας Μάκρης θα διεξαχθεί εκδήλωση από τον πολιτιστικό σύλλογο «Μίτος».
  • Με μελωδίες μάς συντροφεύει και για τις δύο βραδιές με πανσέληνο το Νομισματικό Μουσείο, με τις 31 του μήνα να φιλοξενεί τη μουσική εκδήλωση «Έχει ένα φεγγάρι απόψε» αφιέρωμα στον Νίκο Γούναρη με τον Δαυίδ Ναχμία στο πιάνο. Το μουσείο μάλιστα θα παραμείνει ανοιχτό για τους επισκέπτες με ελεύθερη είσοδο ως και τα μεσάνυχτα.
  • Τέλος, στη Θεσσαλονίκη, και σήμερα αλλά και στις 31/8 όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία και μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτοί στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο, ως κι αργά το βράδυ για όποιον θέλει να απολαύσει το φεγγάρι, ακουμπησμένος σε ιστορία αιώνων.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Κυριακή Σεληνιωτάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου