Λένε πως μια σχέση χωρίς ζήλια είναι πιο βαρετή κι από επανάληψη των Δύο Ξένων. Λένε πως όταν ο σύντροφός σου δε σου δηλώσει ξεκάθαρα πως του ανήκεις κι αν δεν ανησυχεί μέχρι και για τον αέρα που περνά από δίπλα σου, ίσως δε σε θέλει τόσο.
Για κάποιους η ζήλια είναι το αλατοπίπερο στο «μαζί» τους. Αν υποθέσουμε ότι η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων είναι ένα καλοστημένο πιάτο, εκείνο το βασικό συστατικό που απογειώνει τη γεύση εκείνου που την γεύεται είναι η ζήλια.
Η πρώτη σκέψη ενός, ανασφαλούς και πιθανώς ερωτευμένου, ανθρώπου που ζηλεύει το ταίρι του είναι να ξεψαχνίσει το κινητό του, μόλις βρει μια ευκαιρία. Κι επειδή εκείνη τη στιγμή απ’ το πάθος και την τρέλα κανείς δεν υπολογίζει τις συνέπειες, ακολουθούν 10 λόγοι για να το σκεφτείς καλύτερα, πριν να ‘ναι αργά:
1. Ξεκάθαρη έλλειψη εμπιστοσύνης
Μια υγιής σχέση βασίζεται στο τρίπτυχο «αγάπη-σεβασμός-εμπιστοσύνη». Κάνοντας μια τέτοια κίνηση δηλώνεις κατάμουτρα στον εαυτό σου (και στο ταίρι σου, φυσικά) πως το άτομο που μοιράζεσαι τις μέρες και τις νύχτες σου δεν είναι άξιο της εμπιστοσύνης σου. Αντί να ψάξεις το κινητό του συντρόφου σου, ψάξε να βρεις μέσα σου για ποιο λόγο δεν τον εμπιστεύεσαι. Η συνέχεια απλή: Ή το συζητάς και το λύνεις ή το συζητάς και το κόβεις.
2. Για να αποφύγεις τις εντάσεις
Αν ο πρώτος λόγος δε σε έπεισε, σκέψου τι έχει να συμβεί αν εκεί που εσύ ψάχνεις αμέριμνος το κινητό, την ώρα που το έτερον ήμισυ κάνει το βραδινό του μπάνιο, βγει γρηγορότερα απ’ όσο υπολόγιζες. Βήμα πρώτο: Προφανώς δε θα πιστέψει ότι το έπιασες να δεις την ώρα ή για να βγάλεις selfie, επειδή η κάμερά του έχει καλύτερο HDR. Βήμα δεύτερο: Αν είχες ρομαντικά σχέδια για ταινία αγκαλιά στον καναπέ, δώσε τα ποπκόρν στον γείτονα, που θα ξυπνήσει απ’ τις φωνές. Βήμα τρίτο: Μπορεί πάντα να ήθελες να γίνεις πολεμικός ανταποκριτής αλλά φοβόσουν τις βόμβες που σκάνε απροειδοποίητα. Συγχαρητήρια, μέσω αυτής της πράξης σου θα ζήσεις το όνειρό σου, καθώς η Μέση Ανατολή ίσως μεταφερθεί στο σαλόνι σου κι εσύ δε θα ξέρεις πού να κρυφτείς.
3. Εισβάλλεις στον προσωπικό του χώρο
Χαζό ή όχι, όλη η ζωή μας περιέχεται πια σε ένα smartphone. Κλήσεις, μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο, εξομολογήσεις, μυστικά, υπάρχουν όλα σε ένα κινητό. Τσεκάροντας, χωρίς να το ξέρει ο σύντροφός σου, το κινητό του, μπουκάρεις αυθαίρετα σε κομμάτια που δεν είναι πως κρύβει, απλώς ίσως να μην ήθελε να ξέρεις. Στο κάτω-κάτω δε σε αφορούν τα γκομενικά των φίλων, αν η μάνα πλήρωσε το δάνειο ή αν πριν 5 χρόνια είχε βγάλει sextape σε κάτι καλοκαιρινές διακοπές. Να δέχεσαι από κάθε άνθρωπο ό,τι σου δίνει, να μην απαιτείς παραπάνω. Όλοι έχουμε κομμάτια που τα κρατάμε μόνο για μας. Αν εσένα αυτό δε σε καλύπτει, να φεύγεις. Όχι να προσπαθείς να μάθεις το ζόρι!
4. Χάνεις την μπάλα
Λατρεμένο το απαγορευμένο, λένε. Γι’ αυτό κι αν είσαι απ’ τους προσεχτικούς δολοφόνους, που δεν αφήνουν κανένα ίχνος στον τόπο του εγκλήματος, ένα είναι σίγουρο: θα το ξανακάνεις. Και το επίρρημα «ξανά» θα μπει πολλές φορές μπροστά απ’ την πράξη σου για να δηλώσει τη συνεχή επανάληψη των κινήσεών σου. Χάνεις την μπάλα και σκέφτεσαι πως «αφού το έκανα και δε με κατάλαβε, ας το κάνω άλλη μια φορά». Και περνάει ο καιρός, και χάνεται η εμπιστοσύνη και το παιχνίδι γενικότερα.
5. Αρρωσταίνεις ψυχικά
Άμεση συνέπεια του χασίματος της μπάλας είναι και το χάσιμο του εαυτού σου. Αρρωσταίνεις μέσα σε μια τέτοια κατάσταση. Εκείνη η βλακεία που έκανες ένα βράδυ από περιέργεια, σε ‘χει πια στοιχειώσει. Είτε αισθάνεσαι τύψεις είτε παλεύεις με τον εαυτό σου για να (μην) το ξανακάνεις. Κουβαλάς ένα μυστικό που σου πέφτει βαρύ, αλλά φοβάσαι την αντίδραση αν το εξομολογηθείς.
6. Οι ανασφάλειές σου φωνάζουν
Αν είχες εμφανή σημάδια, θα ‘χες φύγει -μην κοροϊδευόμαστε. Το όλο θέμα είναι μάλλον στο μυαλό σου. Είτε γιατί τα ‘ζησες στο παρελθόν είτε γιατί είναι προβολές βασισμένες σε δικές σου συμπεριφορές, οι ανασφάλειές σου σε καθιστούν επιρρεπή. Δεν είναι κίνηση ρουά ματ, λοιπόν. Είναι κίνηση χαζουά ματ. Κι αυτό γιατί προσπαθείς να βρεις ψεγάδι σε έναν άνθρωπο που ίσως είναι σωστός απέναντί σου, επειδή οι δικές σου ανασφάλειες ουρλιάζουν μέσα στο μυαλό σου καλύπτοντας τη λογική.
7. Η έλλειψη επικοινωνίας φταίει
Όταν ένας άνθρωπος δε σου ανοίγεται όσο θα ήθελες σε βάζει σε σκέψεις να ανακαλύψεις αλήθειες μόνος σου. Ποιος είπε, όμως, πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος να μάθεις; Για να μην ξέρεις κάτι σημαίνει πως ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου, δε θέλει να το ξέρεις. Κι αυτό οφείλεις να το σεβαστείς. Αν νιώθεις πως η επικοινωνία πήρε την κατιούσα, κάτσε συζήτησε μαζί του τους προβληματισμούς σου, βρείτε λύση από κοινού και μην παίρνεις επικίνδυνες πρωτοβουλίες.
8. Όλα μαθαίνονται
Να σου πω και κάτι; Ακόμα κι αν έχει γίνει η μαλακία, στο τέλος όλα βγαίνουν στη φόρα. Οπότε γιατί να χαλάς τη ζαχαρένια σου μια ώρα αρχύτερα; Θες να ξέρεις τι σου συμβαίνει. Δίκιο έχεις. Αλλά και πριν 10 χρόνια, που δεν υπήρχαν τα κινητά, μια χαρά ζούσαμε όλοι ευτυχισμένοι, ο καθένας στον κόσμο του, χωρίς (τόσες) δεύτερες, τρίτες και τέταρτες σκέψεις. Η αλήθεια είναι σαν τον ήλιο: Ακόμα και τις σκοτεινές μέρες θα βρεθεί στο υψηλότερο σημείο και θα λάμψει έστω και μέσα απ’ τα σύννεφα για λίγα λεπτά. Πιάσε καρέκλα, πιες καφεδάκι στη συννεφιά κι όταν ο ήλιος βγει, θα καταλάβεις αν είναι πραγματικός ή ψευδαίσθηση.
9. Όποιος ψάχνει, βρίσκει
Τη συνέχεια μπορείς να την κάνεις εικόνα φαντάζομαι. Ταραχή. Σκέτη, χωρίς τον ΛεΠα να στο τραγουδάει για soundtrack. Το προκάλεσες. Γίνε ειλικρινής με τον εαυτό σου. Αν ζούσες στον κόσμο σου και δεν έψαχνες, πολύ απλά δε θα έβρισκες τίποτα. Αν ψάξεις, θα βρεις. Αυτό είναι και το κόνσεπτ, άλλωστε. Ψάχνεις γιατί έχεις υποψίες που θέλεις να επιβεβαιώσεις, προκειμένου να ξέρεις τι σου γίνεται. Αν ήσουν αισιόδοξος κι απλά ήθελες να αποσύρεις απ’ το μυαλό σου κάθε πονηρή σκέψη, λυπάμαι, καθώς το συγκεκριμένο είναι παιχνίδι για τολμηρούς, που φλερτάρουν με την ήττα. Ακόμα και να μη βρεις κάτι το μεμπτό, σίγουρα θα βρεις εκείνο το σημείο που θα σε σκαλώσει και θα βάλει καινούργια ερωτηματικά.
10. Αντέχεις να μάθεις;
Αντέχεις να επιβεβαιώσεις όλα όσα πριν κάποια λεπτά σκεφτόσουν και γελούσες, λες κι ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο; Είσαι σίγουρος ότι θες να ρισκάρεις ο πόνος, η απογοήτευση κι ο θυμός να αντικαταστήσουν το χαμόγελό σου; Προτιμάς να γκρεμιστούν τα πάντα μέσα σε μια στιγμή ικανοποίησης του ενστίκτου της περιέργειάς σου; Μη βιαστείς ν’ απαντήσεις, καθώς δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Κάνεις επιλογές στη ζωή, κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Το θέμα είναι: Αντέχεις;
Αν με ρωτάς, καλύτερα να ζεις στην άγνοια μέχρι να τα μάθεις μια μέρα ξαφνικά όλα και να ξενερώσεις μεμιάς με αυτόν τον άνθρωπο, παρά να δηλητηριάζεις την ψυχή σου καθημερινά και να ζεις μια άρρωστη κατάσταση. Να θες έναν άνθρωπο για όσα σου προσφέρει κι όχι για όσα θα ήθελες εσύ να γνωρίζεις. Όλοι αινίγματα είμαστε, που χρειάζονται απλά τον κατάλληλο λύτη.
Άσε το κινητό κάτω τώρα.
Η αναξιοπρέπεια δεν αρμόζει στον έρωτα.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη