Το πρότυπο του ανορεξικού μοντέλου πια δεν είναι in. Κάνοντας απλά ένα scroll down σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα παρατηρήσει κανείς πως τα juicy κορίτσια είναι η μόδα της εποχής -κι ευτυχώς γιατί τα επίπεδα της νευρικής ανορεξίας τα προηγούμενα χρόνια είχαν χτυπήσει κόκκινο.

Τόσο στις διαφημιστικές καμπάνιες, όσο και στις πασαρέλες εσωτερικού κι εξωτερικού οι αποστεωμένοι άγγελοι της Victoria Secret θεωρούνται bass class, όσο κι αν σαγηνεύουν στο πέρασμά τους, και τη θέση τους έχουν πάρει τα plus size models. Όχι, δεν είναι κάτι εξωπραγματικό. Δεν είναι κάτι περίεργο. Είναι κανονικοί άνθρωποι που τους δόθηκε επιτέλους η ευκαιρία της αυτοέκφρασης και της συμμετοχής σε πράγματα που κάποτε φάνταζαν ουτοπικά.

Τα ταμπού στη μόδα πια αποτελούν παρελθόν και μιας και πλέον εκείνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή όλων έσπασε τις σάπιες αντιλήψεις των διακρίσεων και της διαφορετικότητας σε όλους τους υπόλοιπους τομείς. Πια δεν κρίνεται ένας άνθρωπος απ’ τις αναλογίες 90-60-90, αλλά απ’ το πόσο μπορεί να υποστηρίξει αυτό που κάνει και πόση επιρροή έχει στο ευρύ κοινό.

Οι τάσεις άλλαξαν σταδιακά, όπως κυλούν κι οι εποχές, το γυαλί των στερεοτύπων έσπασε για τα καλά και καμιά κόλλα δεν τα επαναφέρει στην αρχική τους μορφή, η απελευθέρωση χτύπησε την πόρτα και μπήκε μέσα με το ζόρι. Τα αψεγάδιαστα σώματα ανήκουν στο παρελθόν. Η κυτταρίτιδα, οι ραγάδες και τα παραπάνω κιλά είναι –επιτέλους– στη μόδα κι εν έτει 2018 όλοι μπορούν να φορούν τα ρούχα που πλασάρουν οι ιερείς κι οι ιέρειες του στιλ, που κατακλύζουν το διαδίκτυο μαζί με τις ατέλειές τους και την αυτοπεποίθησή τους ως κορόνα στα κεφάλι τους.

Άτομα με παραπάνω κιλά έγιναν μοντέλα μεγάλων οίκων, όχι επειδή πλάσαραν καλά τον εαυτό τους ως θύμα bullying κι επενδύοντας σε γλυκανάλατες ιστορίες. Πέτυχαν το όνειρό τους γιατί έμαθαν να φροντίζουν τον εαυτό τους, να είναι cool, να ζουν κανονικά τη ζωή τους χωρίς περιορισμούς και στερήσεις και πάνω απ’ όλα γιατί αποδέχτηκαν τον εαυτό τους, τον αγάπησαν, τον πίστεψαν και δούλεψαν σκληρά γι’ αυτόν και πάνω σ’ αυτόν. Εκεί που χάνουμε όλοι οι υπόλοιποι.

Η ανατροπή αυτή δεν έγινε εύκολα. Οι άνθρωποι με ψεγάδια άκουσαν πολλά «όχι». Πείσμωσαν και προσπάθησαν για να έρθει αυτή η αλλαγή. Μετέτρεψαν τα «όχι» σε «ναι», τα «δεν μπορείς» σε «θέλω» και σε «μπορώ» και την όρεξη και την αγάπη τους για αυτό που θέλουν να κάνουν σε μια ανεξάντλητη κινητήρια δύναμη για τη δική τους κορυφή.

Η πορεία για την κορυφή δεν ήταν εύκολη. Ήταν ένα δρόμος κακοτράχαλος με πολλές ανηφόρες κι απότομες στροφές. Με πυξίδα όμως τη θέληση, την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά για τον εαυτό τους άρχισαν δειλά-δειλά το δρόμο κι έφεραν την επανάσταση σε έναν κόσμο που η ανορεξία μέρα με τη μέρα σκότωνε πολλά νεαρά παιδιά.

Οι τσουπωτοί άνθρωποι είναι στην πλειοψηφία τους κι οι πιο ακομπλεξάριστοι. Θα τους ακούσεις να γελάνε με την ψυχή τους, να κάνουν χάζι για τα κιλά τους, θα φοράνε ό,τι θέλουν κι όπως το θέλουν, χωρίς το ρούχο να τους φοράει και να τους καπελώνει. Είναι πια πηγή έμπνευσης γιατί κάποτε βίωσαν το ρατσισμό, το περιθώριο και δεν τους δόθηκαν ευκαιρίες. Πίστεψαν όμως στον εαυτό τους, μετέτρεψαν το διαφορετικό σε κανονικό κι άλλαξαν τον κόσμο.

Μόνο και μόνο που κατάφεραν να αλλάξουν τη ματιά του κόσμου, τους αξίζουν συγχαρητήρια κι ένα μεγάλο χειροκρότημα. Έσπασαν κάθε ταμπού, άλλαξαν τις απόψεις μιας σκληρής κι επικριτικής κοινωνίας και μηδένισαν το κοντέρ της διαφορετικότητας. Στο κάτω- κάτω είναι πολύ πιο πειστικό να διαφημίζει σοκολάτες μια κοπέλα με παραπάνω κιλά παρά ένα αψεγάδιαστο μοντέλο με ποσοστό λίπους λιγότερο του 3%. Στην τελική αφού δεχόμαστε αμάσητα ό,τι μας πλασάρουν, ας το κάνουμε σωστά.

Όχι, δε χρειάζεται να αρχίσουμε όλοι τα junk food και την κακή διατροφή για να γίνουμε plus size models. Δεν είναι αυτός ο στόχος προφανώς. Χρειάζεται όμως να μην επικρίνουμε κανέναν άνθρωπο που προσπαθεί να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα είτε έχει λιγότερα ή περισσότερα κιλά απ’ το κανονικό. Χρειάζεται να συνεχίζει ο καθένας τον δικό του τρόπο ζωής και να μην το ξενίζει οτιδήποτε δεν του μοιάζει.

Η αυτοεκτίμηση, ο σεβασμός κι η αυτοπεποίθηση δεν έχουν να κάνουν με μεγέθη, αριθμούς κι αναλογίες του σώματος. Έχουν να κάνουν με την ψυχή που κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του. Και πριν βιαστείς να κρίνεις πως το δαντελωτό εσώρουχο γνωστής εταιρίας δεν ταιριάζει με τις ραγάδες και την κυτταρίτιδα της κοπελιάς που το φοράει, σκέψου πως στα εξήντα μας όλοι με ζάρες θα είμαστε, όσο καλός κι αν είναι ο πλαστικός.

Κοίτα απλά να είσαι όμορφος άνθρωπος μέσα σου και φρόντισε το περιτύλιγμά σου να σε αντιπροσωπεύει, όπως κι αν είναι. Στα γηρατειά όλοι το ίδιο περιτύλιγμα θα έχουμε.

Συντάκτης: Γεράσιμος Βλαχόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη