Η σεξουαλική ζωή σε ένα ζευγάρι μπορεί να μην είναι πάντα το Α και το Ω για να διατηρηθεί η σχέση, ωστόσο είναι ένα μεγάλο κομμάτι της, αδιαμφισβήτητα. Τι γίνεται, όμως, με την ερωτική ζωή ενός ζευγαριού όταν έρχεται αντιμέτωπο με μια αποβολή; Για να φτάσουμε στην αποβολή έχει προηγηθεί κάποιος χρόνος σχέσης κι ένα συναισθηματικό δέσιμο, κάτι που αντανακλάται στην απόφασή τους να αποκτήσουν ένα παιδί -είτε ως εξ αρχής συνειδητή επιλογή είτε καλοδέχοντάς το όταν προέκυψε.
Η αποβολή, λοιπόν, μιας εγκυμοσύνης έρχεται σαν εμπόδιο στα όνειρά τους και φρένο στη σχέση τους. Θα ήταν άδικο να πούμε ότι είναι ένα γεγονός που επηρεάζει αποκλειστικά τη γυναίκα. Όντως την επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό, βιολογικά και συναισθηματικά, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μια σχέση αποτελείται από δύο άτομα και παρά το γεγονός ότι ο άντρας δεν κυοφορεί ή δε νιώθει σωματικά τις συνέπειες της αποβολής, ανησυχεί στον ίδιο ή ακόμα πολλές φορές σε μεγαλύτερο βαθμό, γιατί δε γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα της συντρόφου του. Κατ’ επέκταση δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και ποια ακριβώς πρέπει να είναι η στάση του απέναντι στη σύντροφό του.
Κατ’ αρχάς, ας ξεκινήσουμε απ’ την παραδοχή ότι κάθε ζευγάρι και κάθε άτομο είναι διαφορετικό, οπότε όσα γράφτηκαν ή όσα θα γραφτούν δεν είναι δεδομένο ότι ανταποκρίνονται επακριβώς σε όλες τις περιπτώσεις. Η ανθρώπινη ψυχοσύνθεσή είναι πολύ πιο περίπλοκη από κάποια συμπτώματα ή αντιδράσεις. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο θέμα είναι ακόμη πιο σύνθετο λόγω και της βιολογικής αλλά και της ψυχολογικής φύσης του.
Ένα απ’ τα εντονότερα συναισθήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα μετά από μια αποβολή είναι ο φόβος. Ο φόβος γίνεται κυρίαρχο συναίσθημα και κατακλύζει κάθε σκέψη και κίνησή της, ακόμα και τον τρόπο που βλέπει το μέλλον με το σύντροφό της. Την πνίγει η ανησυχία πως δε θα καταφέρει να μείνει ξανά έγκυος κι αν ακόμα συμβεί αυτό, ίσως βιώσει ακόμη μια αποβολή.
Σκέφτεται διαρκώς ότι ήταν δικό της φταίξιμο για ό,τι έγινε και τιμωρεί τον εαυτό της με τύψεις, ακόμα και με αποχή απ’ το σεξ. Θεωρεί τον εαυτό της ανάξιο κι αποστρέφεται εντελώς το σύντροφό της, επιλέγοντας την απομόνωση. Επιπλέον, αν μιλάμε για μια γυναίκα μεγαλύτερη σε ηλικία φοβάται ότι δε θα καταφέρει ποτέ να κάνει παιδιά, επειδή πιστεύει ότι την πιέζει ο χρόνος κι ότι οι πιθανότητες κι οι ευκαιρίες μειώνονται με τον καιρό, οπότε μια αποβολή καθυστερεί και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Σίγουρα, είναι ένα μεγάλο σοκ για το σώμα και την ψυχοσύνθεση της γυναίκας, να προετοιμάζεται για τη μητρότητα και ξαφνικά με μια αποβολή να γκρεμίζονται όλα τα όνειρα κι οι ελπίδες εκείνης, αλλά και του συντρόφου της.
Απ’ την άλλη μεριά, υπάρχουν γυναίκες που θεωρούν χρέος τους μετά από μια αποβολή να επιστρέψουν άμεσα στη σεξουαλική τους ζωή, ακόμα κι αν δεν είναι έτοιμες ψυχικά και σωματικά, απλά και μόνο γιατί φοβούνται την αντίδραση του συντρόφου τους. Φοβούμενες την εγκατάλειψη σπεύδουν να πάρουν βιαστικές αποφάσεις που πιθανόν εν τέλει να μην τις βοηθήσουν πουθενά. Σπασμωδικές αντιδράσεις σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι κι οι καλύτερες επιλογές. Προτιμότερη θα ήταν η συζήτηση ανάμεσα στο ζευγάρι, παρά να βάζει η ίδια σε κίνδυνο το σώμα της και την εύθραυστη σε μια τέτοια περίοδο ψυχολογία της εξ αιτίας κάποιου, τις περισσότερες φορές ανυπόστατου, φόβου.
Η καλύτερη επιλογή είναι πάντα η συζήτηση με το σύντροφό τους. Να του δώσουν να καταλάβει πως για μια περίοδο ίσως να μην μπορούν, αλλά και να μη θέλουν να επιστρέψουν στη σεξουαλική τους ζωή. Ίσως πονάνε, ίσως δεν αισθάνονται έτοιμες ψυχολογικά, μπορεί να μη θέλουν απλά καθώς πενθούν αυτή τους την απώλεια ή μπορεί να έχουν οδηγίες γιατρού που πρέπει να ακολουθήσουν. Είναι πολλές οι παράμετροι που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της σεξουαλικής ζωής του ζευγαριού, μα αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι που πρέπει να τρομάζει.
Κανένας ώριμος σύντροφος δε θα βάλει πάνω απ’ όλα τη σεξουαλική έλξη, διακινδυνεύοντας την υγεία της συντρόφου του. Μάλιστα οι άντρες φαίνεται να ανησυχούν σε πολύ μεγάλο βαθμό καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν ακριβώς πώς είναι το αίσθημα της αποβολής και τι προκαλεί. Το μόνο που γνωρίζουν είναι πληροφορίες και λείπει το βιωματικό, οπότε είναι και λογικό να φοβούνται για το άγνωστο.
Αυτό που προέχει είναι η γυναίκα να προσπαθήσει να δώσει στον άντρα να καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτό που νιώθει, σωματικά και ψυχικά. Είναι δύσκολο σε τέτοιες στιγμές να ανασυγκροτήσει η ίδια τον εαυτό της καθώς αυτό που βιώνει είναι αρκετά σκληρό κι επώδυνο, μα η ζωή δεν τελειώνει εδώ. Είναι επίσης σημαντικό ο άντρας να έχει τη διάθεση και την υπομονή να την καταλάβει για να καταφέρει να την στηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η σεξουαλική ζωή μέσα από μια καλή επικοινωνία και κατανόηση, μέσα από αγάπη κι αμοιβαία ενσυναίσθηση θα επανέλθει στις παλιές καλές της μέρες, καθώς το ζευγάρι θα επιστρέψει σταδιακά στη ρουτίνα του.
Πιθανότατα για μια χρονική περίοδο τα πράγματα να είναι αμήχανα, αλλά είναι απόλυτα λογικό. Όλα όμως στο τέλος θα πάρουν το δρόμο τους κι η καθημερινότητα θα αποκτήσει τους παλιούς της ρυθμούς.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη