O Robin Sharma είναι ένας παγκοσμίου φήμης Καναδός συγγραφέας, με πολλά από τα βιβλία του να παραμένουν best seller και με πωλήσεις πάνω από 25 εκατομμύρια, σε 96 γλώσσες. Αυτό από μόνο του μας ωθεί να τον ψάξουμε λίγο παραπάνω και να δούμε τι έχει να μας πει. Παρότι σπούδασε νομική κι ασχολήθηκε με αυτό το επάγγελμα για πάνω από 25 χρόνια, κάποια στιγμή αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συμβουλευτική για επιχειρήσεις και το τι χρειάζεται για να πετύχει κάποιος τους στόχους του και να ανέβει στην κορυφή. Ο ίδιος, ηγείται μιας εταιρείας της  Sharma Leadership International Inc. και παρέχει σεμινάρια συμβουλευτικής σε πασίγνωστες επιχειρήσεις όπως είναι η Nike, η Microsoft, FedEx, η General Electric, Unilever και πολλές άλλες, όπως επίσης είναι μέντορας για πολλούς αθλητές. Τα βιβλία του αφορούν στην αυτοβελτίωση, αυτογνωσία και τις ηγετικές ικανότητες που μπορεί να αποκτήσει κάποιος για να επιτύχει, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, όσο και σε προσωπικό.

Από τα πιο γνωστά βιβλία του είναι «Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του», «Το κλάμπ των 5 π.μ» και το «Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις». Πρόσφατα εμφανίστηκε στην Αθήνα για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ο Πλούτος που δεν αγοράζεται με το χρήμα» όπου ακολούθησε μια ομιλία σχετικά με αυτό. Σε συνέντευξη που έδωσε μετά το τέλος της ομιλίας του, ανέφερε μεταξύ άλλων, τη σπουδαιότητα του να απομακρύνεται κάποιος για λίγο διάστημα από την εργασία του και να μην έρχεται σε επαφή με την τεχνολογία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ιδανικό διάστημα θεωρείται ο ένας μήνας διακοπές, αλλά και γι΄αυτόν που δεν έχει τη δυνατότητα γι΄αυτό το χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να αξιοποιήσει μία τουλάχιστον εβδομάδα για να δώσει στον εαυτό του την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να απομονωθεί από οτιδήποτε του αποσπά την προσοχή, χρησιμοποιώντας το κινητό μόνο σε περίπτωση ανάγκης, ή ιδανικά έχοντάς το κλειστό. Θα μπορούσε, όμως, να λειτουργήσει αυτό στην πράξη και σε τι θα μας ωφελούσε;

Book/ Hire Robin Sharma Motivational Speaker For Corporate Events | Engage4more

Αρχικά για να καταφέρουμε να απομονωθούμε έστω και για μια εβδομάδα θα πρέπει πρώτα θεωρητικά να έχουμε τακτοποιήσει όλες μας τις εκκρεμότητες, έτσι ώστε να μην έχουμε κάτι στο μυαλό μας που θα μας αποσπάσει την προσοχή. Νομίζω ότι δεδομένης της συχνής χρήσης που κάνουμε στα social και γενικά του πόσο εξαρτημένοι είμαστε από την τεχνολογία, αυτομάτως η αποχή είναι εξαιρετικά δύσκολη για κάποιους που έχουν συνηθίσει να χαλαρώνουν με αυτόν τον τρόπο, ή να εργάζονται μέσα από το κινητό τους, για πολλές ώρες την ημέρα. Έτσι, σίγουρα η πρώτη μέρα, θα είναι και η πιο κρίσιμη, μιας κι αποτελεί ένα είδος απεξάρτησης, που στην εποχή μας είναι αναγκαίο να γίνεται ανά διαστήματα.

Εάν, ωστόσο, καταφέρουμε να μην ασχοληθούμε καθόλου με το κινητό μας τηλέφωνο ή με τον υπολογιστή μας έστω και για μια ημέρα, γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι παραπάνω ημέρες μπορεί να μην είναι εφικτό να υπάρξουν, θα μπορέσουμε να αφουγκραστούμε τις βαθύτερες ανάγκες μας και να καθαρίσουμε το μυαλό μας από άσκοπες σκέψεις. Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος, γι’ αυτό η κατάχρηση της τεχνολογίας δε βοηθάει να τον αξιοποιήσουμε όπως εμείς θα θέλαμε. Σκεφτείτε πόσες φορές έχουμε πει να βγούμε για ένα περπάτημα και στο αμέσως επόμενο λεπτό βρισκόμαστε στον καναπέ να χαζεύουμε ανούσια βιντεάκια ή να σηκώνουμε το τηλέφωνο να μιλήσουμε για δουλειά, ενώ κανονικά δεν εργαζόμαστε εκείνη την ώρα; Αυτό λοιπόν είναι σπατάλη χρόνου, καταλήγοντας έτσι να χάνουμε ουσιαστικές στιγμές με τον εαυτό μας και να μην του επιτρέπουμε να χαλαρώσει και να απολαύσει έστω κι έναν περίπατο ή μια ώρα χαζεύοντας τη θάλασσα και τη φύση.

Καταλαβαίνουμε πόσο βαθιά χωμένοι είμαστε στα κινητά μας και τα σόσιαλ, αν, ας πούμε, μια ημέρα το κινητό μας χαλάσει, αφού αμέσως αναπτύσσεται το αίσθημα του άγχους κι έχουμε έντονη ανησυχία και νευρικότητα, σαν κάτι κακό να μας έχει συμβεί. Στην πραγματικότητα έχουμε συνηθίσει να το χρησιμοποιούμε σαν μέσο ξεκούρασης κι απόσπασης από τις αληθινές μας ανάγκες κι έτσι χάνουμε την ευκαιρία να συνδεθούμε με τον εσωτερικό μας εαυτό. Μπορεί για κάποιους να ακούγεται κλισέ και «πολυφορεμένη» η φράση «Θέλω να βρω τον εαυτό μου», είναι όμως και ένα κοινωνικό φαινόμενο της εποχής μας, εφόσον μας ενδιαφέρει να στεκόμαστε περισσότερο με επιφανειακά ζητήματα έχοντας ως αποτέλεσμα να αποφεύγουμε να ακολουθήσουμε τον σκοπό μας. Αυτή η τριβή λοιπόν της καθημερινότητας δε μας δίνει χώρο να ευχαριστηθούμε τις στιγμές μας, μέχρι που καταλήγουμε σε υπερκόπωση χρησιμοποιώντας διάφορα υποκατάστατα για να χαλαρώσουμε.

Δεν ξέρω αν η απομόνωση για ένα διάστημα μπορεί να φανεί χρήσιμη σε όλους, αλλά νομίζω ότι ο Sharma είναι το ζωντανό παράδειγμα ενός επιτυχημένου ανθρώπου που έχει καταφέρει να βρει την ισορροπία στη ζωή του, βρίσκοντας χρόνο για τον εαυτό του πετυχαίνοντας έτσι να παραμένει ήρεμος και λειτουργικός στην καριέρα του. Επομένως, κανονίστε ένα ταξιδάκι μόνοι σας, μακριά από όλους κι αφήστε τα κινητά σας στην άκρη, για να δούμε και πρακτικά εάν μπορεί να λειτουργήσει και για εσάς το ίδιο.

Συντάκτης: Ειρήνη Φιλανδριανού