Το πιο σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας το καταλαμβάνει η εργασία μας. Ξοδεύουμε περίπου 8 με 10 ώρες την ημέρα στο εργασιακό μας περιβάλλον και γι’ αυτό επιδιώκουμε το να περνάμε όσο γίνεται πιο ευχάριστα με τους συναδέλφους μας. Πολλούς από αυτούς, τους έχουμε κάνει και φίλους μας. Τι γίνεται όμως στην αντίθετη περίπτωση, όπου ένας από τους καλύτερούς μας φίλους γίνεται και συνάδελφός μας; Αυτό νομίζω ότι ακούγεται υπέροχο. Σκέφτεσαι ότι θα έχεις ένα στήριγμα στη δουλειά κι ένα άτομο εμπιστοσύνης να μοιράζεστε τους προβληματισμούς σας. Είναι ωστόσο, πιθανόν να θεωρηθεί από τους υπόλοιπους συναδέλφους σας ως μη αξιοκρατικό ή να υπάρξει η εντύπωση ότι μπορεί να λειτουργήσετε σαν κλίκα απέναντί τους.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το σενάριο αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Αντιθέτως, έχει αποδειχθεί ότι όταν συνυπάρχουμε με ένα φιλικό πρόσωπο στην εργασία μας, τότε είμαστε πιο αποδοτικοί και νιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια να συνεχίσουμε να απασχολούμαστε σε αυτό το μέρος. Πώς μπορούμε όμως να διατηρήσουμε ατόφια τη σχέση μας συνδυάζοντας και την ιδιότητα του συναδέλφου;
Ας δούμε κάποιους τρόπους να αποφύγουμε τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν:
Οριοθέτηση
Είναι σημαντικό να θέσουμε κάποια όρια διαχωρίζοντας τη φιλία μας από την εργασιακή μας σχέση. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε να έρθουμε σε δύσκολη θέση όταν προκύψει κάποια διαφωνία σε ένα project ή σε μια γενικότερη αντιπαράθεση με τους υφισταμένους μας.
Υγιής ανταγωνισμός
Ο ανταγωνισμός που αναπόφευκτα υπάρχει στο εργασιακό μας περιβάλλον, μπορεί να δυσαρεστήσει τον φίλο μας και να τον κάνει να νιώσει απόμακρα απέναντί μας. Γι’αυτόν τον λόγο θα πρέπει να γίνεται κατανοητό από τον άλλο ότι μπορεί να χρειαστεί να συναγωνιστούμε σε κάποια εργασία και να αφήσουμε να βγει μπροστά ο καλύτερος.
Άλλο δουλειά κι άλλο φιλία
Το γεγονός ότι γνωριζόμαστε εκτός δουλειάς δε σημαίνει ότι θα αλληλεπιδρούμε το ίδιο και στην εργασία μας. Μπορεί για παράδειγμα, στην καθημερινότητά μας να μην είμαστε πολύ συνεπείς ενώ στη δουλειά μας αυτό να απαιτείται ή να θέλουμε να φαινόμαστε πιο αυστηροί με τους συναδέλφους μας ενώ στην προσωπική μας ζωή να είμαστε πιο cool τύποι.
Κατανοώ τη θέση μου
Ειδικότερα όταν τίθεται θέμα ιεραρχίας, εκεί μπορεί να υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα. Εάν εσύ είσαι σε μια θέση ισχύος και καλείσαι να επιβληθείς στον φίλο σου για κάποια παρατυπία ή παράπονο που ενδεχομένως να προκύψει, τότε η σχέση σας μπορεί να έρθει σε βαθύτερη ρήξη.
Για να αποφύγουμε λοιπόν όλο αυτό το μπέρδεμα θα πρέπει εξαρχής να συζητήσουμε ανοικτά με τον φίλο/η μας για το πώς θέλουμε να συμπεριφερόμαστε στη δουλεία μας διατηρώντας έτσι την ισορροπία μεταξύ μας. Θα μπορούσαμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα όπως:
Είμαι αρκετά υπεύθυνος να αντιμετωπίσω την κριτική;
Ποιοι είναι οι στόχοι μου στη δουλειά;
Πώς θέλω να με αντιλαμβάνονται οι άλλοι;
Γενικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πάνω στη δουλειά μπορεί να υπάρξουν προστριβές γι’ αυτό καλό θα είναι να είμαστε ειλικρινείς με τα συναισθήματά μας ώστε να μη διακινδυνεύσουμε τη φιλία μας. Κάτι ακόμα που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι να υπάρχει μεταξύ μας διαφάνεια· να μη φοβόμαστε να εκφραστούμε, αν κάτι δε μας κολλάει, για να μη στεναχωρήσουμε το φίλο μας. Επίσης δε θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο φίλος μας θα μας ξελασπώσει από τυχoύσα δική μας αμέλεια σε κάτι που μας έχουν αναθέσει. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε από κοινού ότι θα είμαστε ανοικτοί σε συζητήσεις, χωρίς υπεκφυγές και μυστικοπάθεια.
Εάν έχεις την τύχη να κάνεις συνάδελφο το καλό σου φιλαράκι, απόλαυσέ το και βρες τη χρυσή τομή, τόσο σε επαγγελματικό, όσο σε προσωπικό επίπεδο, Αυτή η ισορροπία είναι που θα σας βγάλει από μελλοντικά αδιέξοδα. Δες την καλή πλευρά του θέματος, έτσι ώστε να γίνεις πιο αποδοτικός στη δουλειά σου, έχοντας δίπλα σου έναν βοηθό κι υποστηρικτή, αντί κάποιον που θα ήθελε να σου τη φέρει πισώπλατα. Άλλωστε, στην τελική, ποιος δε θέλει να δουλεύει με κάποιον με τον οποίο συνεννοείται με κλειστά μάτια;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου