Οι φίλοι μας αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής μας. Είναι αυτοί που συνειδητά επιλέγουν να μας κάνουν παρέα γι’ αυτό που είμαστε κι όχι επειδή μας δένουν οικογενειακοί δεσμοί. Επομένως, οι προσδοκίες που έχουμε από αυτούς αλλά κι εκείνοι αντίστοιχα από εμάς είναι πολλές. Γι’αυτό όταν κάτι αρχίζει να χαλάει στη μεταξύ μας σχέση, μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, αν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, οι φιλικοί χωρισμοί είναι αυτοί που πονάνε περισσότερο, γιατί με φίλους έχεις μάθει να μοιράζεσαι όλα εκείνα που δεν μπορείς να πεις με κανέναν άλλο από τον περίγυρό σου και ξαφνικά μένεις ξεκρέμαστος. Ειδικά όταν πρόκειται για φιλίες από την παιδική μας ηλικία, που είναι σχεδόν αδελφοποιημένες, το πράγμα δυσκολεύει περισσότερο. Όταν έχεις συνηθίσει να έχεις κάποιους ανθρώπους στη ζωή σου με τους οποίους έχεις μάθει να συζητάς τα μεγαλύτερα μυστικά σου και τις πιο άκυρες σκέψεις και ξαφνικά αναγκάζεσαι να αποχωριστείς αυτό το άτομο, είναι λες και ένα κομμάτι σου καταρρέει.

Οι λόγοι που μπορεί να σε οδηγήσουν να απομακρυνθείς ή να ξεκόψεις τελείως από ένα φιλικό σου πρόσωπο μπορεί να διαφέρουν κατά περίπτωση. Ένας από τους πιο σοβαρούς, είναι η προδοσία όπου μπορεί να σε κάνει να αναθεωρήσεις πολλά που μέχρι τώρα θεωρούσες δεδομένα. Επιπλέον, μπορεί ο τρόπος που ωριμάζει ο καθένας να είναι διαφορετικός με αποτέλεσμα να μην ταιριάζουν πια οι απόψεις σας και να υπάρχουν συγκρούσεις. Μπορεί επίσης να βρίσκεστε σε διαφορετική φάση ζωής, όπου πια οι συνθήκες για τον καθένα διαφοροποιούνται κι ο χρόνος που μοιράζεστε δεν είναι ο ίδιος. Τέλος, μπορεί μια οικογένεια, ή μια σχέση, να φέρει απόσταση από μια φιλία, όσο δυνατή κι αν υπήρξε πριν από αυτές.

Πώς όμως μπορείς να ξεπεράσεις ένα frienship breakup;

 

1) Άλλαξε συνήθειες και χόμπι

Είναι πολύ πιθανόν να έχεις συνδυάσει τις δραστηριότητές σου με τον κολλητό σου, όπως για παράδειγμα το γυμναστήριο ή κάποιο άθλημα και τώρα πια να μην μπορείς να το ακολουθήσεις όπως πριν. Μπορείς, ωστόσο, να αλλάξεις την ώρα που πηγαίνεις ή να ασχοληθείς με κάτι καινούριο.

 

2) Μίλα με νέα άτομα ακόμα κι αν βαριέσαι

Κάνε καινούριες παρέες που να έχετε κοινά ενδιαφέροντα ή επικοινώνησε με άλλους κοντινούς σου φίλους. Στην αρχή μπορεί να σου είναι δύσκολο να δεθείς με κάποιον, ειδικά αν πρέπει να γνωριστείτε από την αρχή, αλλά στην πορεία θα δεις ότι συστήνοντας τον εαυτό σου σε νέους ανθρώπους, μαθαίνεις καλύτερα κι εσένα.

 

3) Μη βιαστείς να αντικαταστήσεις τη σχέση

Να είσαι ευγνώμων για ο,τι σου δίδαξε αυτή η φιλία, τόσο για τα καλά όσο και για τα άσχημα συναισθήματα. Άσε τον εαυτό σου να βρει χρόνο να αποδεχθεί τη νέα κατάσταση και συνέχισε χωρίς έχθρα απέναντι στο πρώην κολλητάρι. Για να γίνει βέβαια αυτό χρειάζεται να κάτσει λίγο η ιστορία μέσα σου, χωρίς να βιαστείς σώνει και ντε να βρεις νέο κολλητό στη βδομάδα πάνω.

 

4) Μακριά από τα σόσιαλ

Ίσως χρειαστεί να απέχεις για λίγο από τα σόσιαλ ή να διαγράψεις το πρώην φιλαράκι σου από εφαρμογές για να μην έρχεσαι σε δύσκολη θέση κάθε φορά που ανεβάζει κάτι που θα σε κάνει να νιώθεις άσχημα. Σίγουρα τα σόσιάλ σας είναι γεμάτα με στιγμές σας και κοινούς φίλους που θα σε κάνουν να αναπολείς τον καιρό που ήσασταν αχώριστοι, γι’ αυτό καλύτερα να απέχεις για λίγο από το feed σου.

 

5) Μην αποφύγεις την αυτοκριτική

Κάτι τέτοιο μπορεί να μη γίνει αμέσως, αλλά θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή. Ψάξε λίγο τι μπορεί να πήγε λάθος από τη μεριά σου και δες τι μπορείς να κάνεις από εδώ και πέρα για να προχωρήσεις. Όλοι κάνουμε λάθη που μπορεί να μας στοιχίσουν ακόμα και ανθρώπους από δίπλα μας, αρκεί όμως να αναγνωρίσουμε τι ήταν αυτό που μας ώθησε σε αυτά για να πάμε παρακάτω. Σε αυτό το σημείο μπορεί να συμβεί και μια τελευταία συζήτηση που να φέρει την ολοκλήρωση του κύκλου της φιλίας σας, ούτως ώστε να μη μείνει η πικρία.

 

6) Βάλε σε προτεραιότητα τον εαυτό σου και τις ανάγκες του

Τώρα είναι η στιγμή να σε καλομάθεις. Ενδεχομένως να βοηθήσει να κάνεις πράγματα που μέχρι τώρα απέφευγες όπως να πας ένα ταξίδι μόνος σου ή να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία. Καμιά φορά, μια κολλητή σχέση μπορεί να αντικαταστήσει αυτές τις μοναχικές στιγμές ίασης, οπότε με το τέλος της, έρχονται στο φως όλα τα άλυτα θέματα με τον εαυτό μας. Αν ξεκινήσεις από αυτόν και τις ανάγκες του, θα δεις ότι σύντομα θα νιώσεις καλύτερα.

Όσο δύσκολο και να είναι να διακόψεις έναν δυνατό φιλικό δεσμό, σκέψου ότι ίσως αυτό να ήταν αναγκαίο να γίνει για να προχωρήσεις στη ζωή σου. Είναι καιρός να αποδεχθείς τη νέα κατάσταση, ακόμα κι αν είναι άβολη και στενάχωρη. Δε θα κρατήσει, άλλωστε, για πάντα αυτή η θλίψη, ακόμα κι αν τώρα το πιστεύεις. Η κάθε σχέση στη ζωή μας έχει έρθει για να μας διδάξει από κάτι και να μας δυναμώσει περισσότερο. Έτσι, μπορεί πολλές φορές να καταρρίπτονται οι αξίες που μέχρι τώρα είχαμε ως σταθερές στη ζωή μας και να απογοητευόμαστε, αλλά παράλληλα μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, κρατώντας απόσταση από οτιδήποτε εμποδίζει την ευτυχία μας.

Συντάκτης: Ειρήνη Φιλανδριανού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου