Έχοντας ήδη διανύσει το μισό του Απριλίου, στην Ελλάδα ξεκινάει η γνωστή σε όλους τουριστική σεζόν με εργαζόμενους κι επιχειρηματίες του κλάδου να ετοιμάζονται για το καλοκαίρι που μας έρχεται με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών, που συρρέουν κατά χιλιάδες αλλά και με βασικότερο κίνητρο το κέρδος. Κάπου εδώ θα σταθούμε στην πλευρά των εργαζομένων που αναζητούν δουλειά σε ένα τουριστικό μέρος αλλά που πολλές φορές πέφτουν σε παγίδες διαφόρων επιτηδείων εργοδοτών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη τους για έναν καλό μισθό.
Ως εμπειρία, είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για κάποιον να διευρύνει τους επαγγελματικούς του ορίζοντες, να δει καινούρια μέρη, να κάνει νέους φίλους και φυσικά να αποταμιεύσει ένα καλό πόσο για το υπόλοιπο της χρονιάς. Εάν δε, έχει την τύχη να έχει έναν καλό εργοδότη, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα και μπορεί να υπάρξει και συνέχεια στη συνεργασία τους. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες πληροφορίες που θα πρέπει να έχει διευκρινίσει κάποιος εξ’ αρχής για να μη βρεθεί προ εκπλήξεως.
Αρχικά, εάν πρόκειται να πας σε ένα πολυσύχναστο νησί όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τη διαμονή σου με την εταιρεία που πρόκειται να συνεργαστείς από πολύ νωρίς, καθώς το πρόβλημα στέγασης είναι πολύ μεγάλο. Ακόμη όμως κι αν σου πουν ότι σου παρέχουν τη διαμονή, θα πρέπει να ζητήσεις λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, όπως για παράδειγμα εάν θα μένεις μόνος σου και σε τι κατάσταση βρίσκεται το μέρος που θα μείνεις ή μήπως είναι μακριά από τον χώρο όπου θα εργάζεσαι. Ζήτα να σου στείλουν φωτογραφίες, αλλά και να δηλώσουν τις παροχές, τις οποίες καλό είναι να έχεις γραπτά, για να μη σου τα γυρνάνε μετά.
Το αμέσως επόμενο είναι να κανονίσεις ο μισθός σου να είναι σε αναλογία με τις ημέρες και το ωράριό σου κι αν είναι δυνατόν να ζητήσεις μια υπογεγραμμένη σύμβαση ή ένα συμφωνητικό για να μην καταλήξεις να δουλεύεις 12ωρα για την ψυχή της μάνας σου. Είναι συχνό φαινόμενο να σου γυρνάνε τούμπα όλα όσα είχατε συμφωνήσει κι έτσι αλλά να έχεις κανονίσει από την αρχή κι άλλα να σου πλασάρουν στο τέλος. Σε συνέχεια αυτού, άσε τα μαύρα και τα καθαρά και τα 500 χέρι και 500 τράπεζα. Καθαρά και δηλωμένα όλα, να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να μην τα ψάχνεις με το κιάλι αν χρειαστεί να πάρεις αποζημίωση. Επιπλέον, να μη δεχτείς να σου ακυρώνουν τελευταία στιγμή τα ρεπό σου ή να στα μεταφέρουν οπότε βολεύει, γιατί πολύ απλά τα ρεπό στη σεζόν θα σου χρειαστούν για να ξεκουραστείς και να είσαι πιο αποδοτικός. Μείνε σταθερός σε αυτό,
Εξίσου σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσεις τη θέση που θα έχεις σε αυτή τη δουλειά. Εάν για παράδειγμα εσύ πας για να δουλέψεις στο σέρβις και καταλήγεις να κάνεις και λίγο μπαρ, λίγο λάντζα και να φτιάχνεις και κανένα σάντουιτς, τότε μάλλον θα καταλήξεις να σερνεσαι πριν καν τελειώσει η σεζόν ή να τα παρατάς και να γυρνάς πίσω άρον άρον. Δεν είσαι υποχρεωμένος να δουλεύεις για δέκα, κάτι το οποίο εκτός από παράνομο είναι κι εξουθενωτικό. Όση ανάγκη και να έχεις αυτή τη δουλειά, σκέψου ότι η υγεία σου είναι πολύ πιο σημαντική από την εργασία σου, γι’ αυτό ψάξε να βρεις μια δουλειά που θα σου ταιριάζει καλύτερα και θα σέβεται τις ανάγκες σου.
Το άλλο ζήτημα επίσης είναι οι συνάδελφοι με τους οποίους θα πρέπει να μοιραστείς αυτήν την κουραστική σεζόν. Το ιδανικό σενάριο θα είναι να ταιριάξετε και να υπάρχει στήριξη και αλληλοβοήθεια. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όμως, υπάρχει ανταγωνισμός που οδηγεί σε καβγάδες, ειδικά όταν η κούραση χτυπάει κόκκινο. Σίγουρα αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να αλλάξεις, αλλά μπορείς να συζητήσεις μαζί τους και να αναλάβει ο καθένας το πόστο του χωρίς να μπλέκονται όλοι μαζί, αποφεύγοντας έτσι τις εντάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το να δουλεύεις σεζόν δε σημαίνει πως θα πρέπει να γυρίσεις πίσω χίλια κομμάτια και να θες να συνέλθεις το άλλο μισό του χρόνου. Αντιθέτως, μπορείς να μάθεις ένα νέο αντικείμενο και να περάσεις καλά ανακαλύπτοντας το μέρος που έχεις πάει και ποιος ξέρει μπορεί και να σου άρεσε τόσο που να θες να ξαναπάς. Όλα στη ζωή είναι εμπειρίες και μαθήματα που λαμβάνουμε με βάση τις επιλογές μας. Γι’ αυτό φρόντισε να επιλέξεις την καλύτερη εκδοχή για σένα, έτσι ώστε να το διασκεδάσεις λίγο και έτσι η κούραση θα είναι πιο γλυκιά.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου