Πόσες φορές δεν έχουμε πει ή ακούσει από κάποιον δίπλα μας τη φράση «θα πάρω τα βουνά»; Οι περισσότεροι το λέμε μεταφορικά. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που εννοούν την κάθε λέξη. Οι καταστάσεις πολύ συχνά μας φέρνουν στο αμήν κι η αλήθεια είναι πως ο καθαρός αέρας, η επαφή με τη φύση κι η απομάκρυνση από την πόλη και τα προβλήματά της είναι το λιγότερο αναζωογονητικά. Και φυσικά δεν υπάρχει ωραιότερο βουνό, από εκείνο που κι οι ακόμα θεοί διάλεξαν για σπίτι τους, τον Όλυμπο.
Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με την υψηλότερη κορυφή του, τον Μύτικα, να φτάνει τα 2,918μ. Βρίσκεται μεταξύ Θεσσαλίας και Μακεδονίας κι από την κορυφή του έχεις θέα το Θεσσαλικό κάμπο. Ένα πανέμορφο τοπίο, χιονισμένο κατά τους χειμερινούς μήνες, καταπράσινο το καλοκαίρι, αποτελεί πόλο έλξης και φυσικά στόχο για να κατακτήσουν όλοι όσοι ασχολούνται με σπορ όπως η πεζοπορία, το ορειβατικό σκι ή σκι εκτός πίστας κι η ορειβασία.
Η πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που σιγά-σιγά γίνεται πολύ δημοφιλής κι αποκτά φανατικούς θαυμαστές. Δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες, καθώς απευθύνεται σε οποιονδήποτε έχει μέτρια φυσική κατάσταση που θα βελτιώσει κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων, χωρίς να παίζει ρόλο η ηλικία ή το φύλο. Η διάνυση μεγάλων αποστάσεων, συνήθως άνω των 5χλμ στη φύση, είναι από μόνη της μια πολύ καλή μορφή αερόβιας άσκησης που βοηθάει όλο το σώμα να γυμναστεί χωρίς να το καταπονεί στο ελάχιστο.
Ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι ελάχιστος, καθώς τα μόνα που χρειάζονται είναι ένα καλό ζευγάρι ορειβατικά παπούτσια ή μποτάκια με τις ανάλογες κάλτσες– οι κάλτσες θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με την εποχή της πεζοπορίας-, ένα ζευγάρι μπατόν, όπως ονομάζονται τα μπαστούνια πεζοπορίας, κι ένα ελαφρύ σακίδιο πλάτης που θα περιέχει ένα μπουκάλι νερό, λίγα τρόφιμα, όπως μπάρες δημητριακών, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα κ.α., προσωπικό φαρμακείο κι ανάλογα τον καιρό, ένα επιπλέον μπλουζάκι ή μια ζακέτα ή αντιανεμικό μπουφάν.
Η πεζοπορία σε γενικές γραμμές θα σε φέρει σε επαφή με τη φύση. Καθαρός αέρας, άγρια ζώα που πιθανόν να συναντήσεις στη διαδρομή, ρυάκια κι η φυσική χλωρίδα της περιοχής θα σε αναζωογονήσουν και θα φορτίσουν τις μπαταρίες σου. Ξεχνάς τα προβλήματα και τα άγχη της καθημερινότητας και νιώθεις άλλος άνθρωπος. Επιπλέον η ενέργεια του ίδιου του βουνού θα σε βοηθήσει να έρθεις σε επαφή με τον εσωτερικό σου εαυτό. Δεν το επέλεξαν τυχαία ο Δίας και υπόλοιποι έντεκα για κατοικία τους.
Το συνηθέστερο σημείο εκκίνησης μιας πεζοπορικής εκδρομής στο βουνό των θεών είναι το Λιτόχωρο κι η ανάβαση μέχρι το Μύτικα μπορεί να διαρκέσει 10-12 ώρες, ανάλογα το ρυθμό της ομάδας. Εκτός από το Μύτικα, υπάρχουν εκατοντάδες άλλες διαδρομές που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει, όπως τη διαδρομή για τα Πριόνια, το Οροπέδιο των Μουσών ή το Στεφάνι, ή όπως είναι γνωστό «Θρόνος του Δία» και πολλές άλλες. Μπορείς να επιλέξεις την διαδρομή που σου ταιριάζει και να απολαύσεις την εκδρομή σου. Μια σωστή μελέτη της διαδρομής από πριν επιβάλλεται, ώστε να γνωρίζει η ομάδα το βαθμό δυσκολίας, τον καιρό που πιθανόν θα συναντήσει, τα σημεία που υπάρχουν πηγές για ανεφοδιασμό νερού και τα πιθανά καταφύγια της περιοχής είτε για ξεκούραση είτε για διανυκτέρευση.
Πεζοπορώντας στον Όλυμπο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάποια πράγματα εξ αρχής. Ο πεζοπόρος θα πρέπει να είναι αρκετά έμπειρος και σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς μια ανάβαση μέχρι την κορυφή έχει χαρακτηριστεί ως μεγάλης δυσκολίας. Η υψοφοβία κι η ακροφοβία είναι ανασταλτικοί παράγοντες, αφού, κακά τα ψέματα, τα μονοπάτια είναι στενά και σε οδηγούν σύριζα στο βουνό. Η διάσχιση θα πρέπει πάντα να γίνεται σε ομάδα, η οποία θα είναι καλό να είναι του ίδιου αθλητικού και φυσικού επιπέδου και να έχουν ανάλογο ρυθμό βαδίσματος. Ένας επαγγελματίας οδηγός βουνού ή μια εταιρία που διοργανώνει τέτοιου είδους εξορμήσεις είναι απαραίτητα, καθώς η γνώση τους για τις διαδρομές, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, τα μυστικά και φυσικά το τι κάνουμε σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να είναι από πολύ βοηθητικά έως σωτήρια σε κάποιες καταστάσεις.
Όπως όλες οι δραστηριότητες, έτσι κι η πεζοπορία, ειδικά σε ένα βουνό όπως Όλυμπος, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, απαιτεί να σέβεσαι πρώτα απ’ όλα το χώρο στον οποίο κινείσαι κι έπειτα την ομάδα σου και φυσικά να γνωρίζεις τα όριά σου και να μην τα υπερβαίνεις. Δεν πάμε να καταρρίψουμε κάποιο ρεκόρ, αλλά θέλουμε να περάσουμε καλά, να ασκηθούμε, ν’ απολαύσουμε τη θέα και την άσκηση και να γυρίσουμε με ασφάλεια πίσω στη βάση μας, οπότε οι ηρωισμοί περιττεύουν. Φόρα λοιπόν τα μποτάκια σου, πάρε τα μπατόν σου, επικοινώνησε με τον ορειβατικό σύλλογο της περιοχής σου και ξεκίνα να κατακτήσεις την κορυφή.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου