Κάποτε ρώτησαν έναν σοφό ποιο είναι το υπέρτατο δώρο αγάπης. Κι εκείνος, λακωνικά, απάντησε «η ζωή». Κι αφού δεν είμαστε θεοί για να πλάθουμε ανθρώπους αλλά ούτε και Φρανκενστάιν για να συναρμολογούμε τέρατα, μπορούμε να κάνουμε κάτι πάρα μα πάρα πολύ απλό. Σε μόλις 10 λεπτά από τον χρόνο μας, μπορούμε να κάνουμε το υπέρτατο δώρο σε κάποιον συνάνθρωπό μας δίνοντας απλά λίγο από το αίμα μας.

Το αίμα είναι ένα μοναδικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος χωρίς το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει ο οργανισμός μας. Είναι δε τόσο πολύπλοκο που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να βρουν κανένα υποκατάστατό του˙ ούτε φυσικό ούτε τεχνητό. Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, μπορούν οι γιατροί να βάλουν μείγματα ορών και φαρμάκων, ως προσωρινή λύση, αλλά η έγκαιρη μετάγγιση αίματος μπορεί πολλές φορές να κάνει τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο του ασθενούς.

Σύμφωνα με έρευνες, το 75% του πληθυσμού μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος. Είτε ένα χειρουργείο, είτε ένα ατύχημα -μακριά από μας-, είτε -ακόμα χειρότερα- μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να μας αναγκάσει να χρειαστούμε μια ή και περισσότερες φιάλες αίματος. Την ίδια στιγμή, μόλις 1,5% των ανθρώπων είναι αιμοδότες κι εκείνοι όχι συστηματικοί. Τα νούμερα λοιπόν μιλάνε από μόνα τους. Και δε βγαίνουν όσο κι αν το πιέσουμε.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια στάση ζωής. Ένας υγιής αιμοδότης είναι ικανός να δίνει αίμα μια φορά κάθε 90 ημέρες. Η ποσότητα που δίνεις δεν ξεπερνάει τα 450ml, κάτι που αναπληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες από την αιμοληψία. Ίσως για λίγες ημέρες να αισθανθείς μια ελαφριά αδυναμία, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, μιας κι ο σίδηρος στο αίμα σου χρειάζεται περίπου 6-8 εβδομάδες για να φτάσει τα κανονικά του επίπεδα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα κυκλοφορείς σαν το ζόμπι. Είναι σπάνιο το φαινόμενο να είναι σε σοβαρό επίπεδο η ζάλη, κάτι όμως που θα πρέπει να σε κάνει να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου φυσικά, εάν συμβεί.

Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να γίνουμε εθελοντές αιμοδότες. Οι περιορισμοί είναι ελάχιστοι και είναι αρκετά δύσκολο να αποκλειστείς από τη διαδικασία, αλλά ακόμα κι αυτοί δεν είναι ισόβιοι. Θα πρέπει να είσαι υγιής από κάποια λοίμωξη και να μην παίρνεις αντιβίωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, να μην είσαι έγκυος ή θηλάζουσα, να μην είχες κάνει κάποιο χειρουργείο μέσα στους τελευταίους 6 μήνες, να μην έχεις επισκεφτεί κάποια χώρα που είναι σε συναγερμό για λοιμώξεις μέσα στο τελευταίο εξάμηνο και θα πρέπει να μην έχεις έρθει σε επαφή χωρίς προφυλάξεις μέσα στους 3 τελευταίους μήνες ή να το έχεις τσεκάρει με εξετάσεις ότι είσαι καθαρός.

Από κει και πέρα, υπάρχουν κάποιοι επιπλέον περιορισμοί που καλό θα είναι να συζητήσεις με το γιατρό στο αρμόδιο κέντρο, ώστε να κρίνουν εάν πληροίς τις προϋποθέσεις. Όπως και να έχει όμως, το αίμα σου θα εξεταστεί κι εφόσον είναι καλής ποιότητας, θα μεταγγιστεί σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα σε ενημερώσουν, πάντα με διακριτικότητα, για να λύσεις το όποιο θέμα.

Μία και μόνο αιμοδοσία είναι ικανή να σώσει έως και τρεις ζωές. Συνειδητοποιείς λοιπόν, πως μέσα σε 10 λεπτά, με μερικές σταγόνες από αυτό το κόκκινο υγρό που τρέχει στις ίδιες σου τις φλέβες, μπορεί να κρατήσεις ζωντανούς τρεις ανθρώπους; Μπορεί να είναι συγγενής σου, φίλος σου, συνάδερφος ή μπορεί να είναι και κάποιος ξένος. Ή αντίστοιχα, με την πράξη που κάνει κάποιος άλλος, μπορεί να σώσει τη δική σου ζωή.

Αν είσαι σαν κι εμένα, που με τη σκέψη και μόνο της βελόνας και του αίματος οδηγείσαι με μαθηματική ακρίβεια σε μια μεγαλειώδη λιποθυμία, να σε ενημερώσω πως όλο κι όλο είναι ένα μικρό τσιμπηματάκι. Που κι αυτό, εάν πάρεις μια βαθιά ανάσα την ώρα που σου τοποθετούν τη βελόνα, ούτε αυτό δε θα καταλάβεις. Έξτρα μπόνους: μετά το τέλος της αιμοδοσίας έχεις δωράκι ένα νοστιμότατο μπισκοτάκι ή κρουασανάκι κι ένα χυμό για να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου. Κάτι όπως όταν ήσουν παιδί κι ο παιδίατρος, ύστερα από κάθε εμβόλιο, σου έδινε γλειφιτζούρι. Δε νιώθεις κάπως καλύτερα ήδη;

Το να δίνεις λίγο από το αίμα σου, εσένα προσωπικά, δε σου κοστίζει τίποτα.  Για εκείνον όμως που θα το λάβει, τον βοηθάς να κερδίσει μια πολύ σημαντική μάχη. Τη μάχη με την ίδια τη ζωή. Αυτές οι σταγόνες που εσύ θα αναπληρώσεις με ένα χυμό και λίγο νερό μπορεί να είναι η αλυσίδα που θα κρατήσει έναν άνθρωπο ζωντανό. Αξίζει λοιπόν να δώσεις λίγο χρόνο κι ελάχιστη ποσότητα από το αίμα σου για να χαρίσεις σε κάποιον συνάνθρωπό σου το πολυτιμότερο δώρο. Τη ζωή την ίδια.

Μη χάνεις χρόνο λοιπόν.

 

Πληροφορίες για αιμοδοσία: Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) 213 214 6700

 

Συντάκτης: Ελίνα Μυζίθρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου