Τα τελευταία χρόνια όλο και πληθαίνουν οι μαρτυρίες από υπερήλικες πως το μυστικό της μακροζωίας είναι ένα: «μείνε μακριά από τον έρωτα. Αυτό είναι που σου κόβει χρόνια». Οι υπέρμαχοι όμως του έρωτα γελάνε δυνατά ακούγοντας τέτοιου είδους δηλώσεις. Πόσο γλυκιά μπορεί να είναι μια ζωή που δεν περιέχει την απόλαυση που σου προσφέρει ένας σύντροφος;
Οι μεν παρθένοι, όχι στο ζώδιο, αυτοί μια χαρά ξέρουν να απολαμβάνουν το σεξ, οι άλλοι, οι κυριολεκτικοί, υποστηρίζουν πως οι σχέσεις με το άλλο φύλο, μόνο μπελάδες σου προσφέρουν. Έχεις άγχος εάν είσαι ισάξιος με τη σχέση σου, πρέπει να παλεύεις συνεχώς για το μαζί, να μην την αφήσεις να ρουτινιάζει αλλά να την ανανεώνεις συνέχεια, να μην αφήνεις τον εαυτό σου να χαλαρώσει εμφανισιακά, ούτε να σε περάσει το ταίρι σου για δεδομένο αλλά και να είσαι κι εσύ συνεχώς σε επαγρύπνηση να μη στο φάει κανένας μνηστήρας ή καμία σειρήνα.
Επιπλέον, θα πρέπει να αφιερώνεις χρόνο και χώρο, κάνοντας στην άκρη πολλές φορές τις δικές σου επιθυμίες, τα χόμπι σου, τους φίλους σου -πόσο μάλλον εάν το ταίρι σου δεν τους εγκρίνει-, να μοιραστείς το σπίτι σου και την καθημερινότητά σου με κάποιον που, όσο κι αν σε κάποια συμφωνείτε, υπάρχουν κι εκείνα που διαφωνείτε, και φυσικά να ξοδεύεις μια περιουσία σε δώρα, ταξίδια, εξόδους και χιλιάδες άλλα μικρά ή μεγαλύτερα πράγματα.
Καυγάδες, ζήλιες, πίεση και νεύρα είναι στο καθημερινό μενού -σύμφωνα πάντα με εκείνους που υποστηρίζουν την αποχή από τις ερωτικές σχέσεις-, μιας κι η συναναστροφή με άλλο ένα πρόσωπο σε τέτοιο προσωπικό βαθμό, μοιραία επιφέρει τέτοιους είδους καταστάσεις, που δεν μπορείς να αποφύγεις. Οι φιλικές ή οικογενειακές σχέσεις διαφέρουν από αυτές, κυρίως σε ένταση, αφού πολύ πιο εύκολα κλείνεις την πόρτα σε ένα φίλο παρά στο σύντροφό σου. Οι φίλοι μπορεί να κάνουν και μέρες να επικοινωνήσουν ή να βρεθούν και να μην παρεξηγηθεί κανείς. Ο σύντροφος όμως; Ποτέ. Λίγες ώρες να «εξαφανιστείς» κι αμέσως θα τηλεφωνήσουν με αυτή ακριβώς τη σειρά σε αστυνομία, νοσοκομεία, νεκροτομεία, πυροσβεστική, λιμενικό, ΕΜΑΚ, ΑΚΟΥΤ (για τους αμύητους είναι η Τουρκική ΕΜΑΚ– το ότι βρίσκεται σε άλλη χώρα μικρή σημασία έχει για εκείνους), Amber ή Silver Alert -ενίοτε και στα δύο για να είναι σίγουροι-, και φυσικά τη Νικολούλη. Και μόνο που το σκέφτονται, αγχώνονται ήδη. Άσε, καλά είναι άνευ σχέσης. Πού να μπλέκουν τώρα;
Από την άλλη, οι ερωτύλοι μας, μάχονται για το δικαίωμα στο συναίσθημα. Τους κάνει να νιώθουν ζωντανοί το να ερωτευτούν. Επιστρατεύουν χιλιάδες επιχειρήματα για το ποιοι είναι λόγοι που το να είσαι ζευγαρωμένος ή έστω να το προσπαθείς να βρεις το άλλο σου μισό, είναι πολύ καλύτερο από το να μονάσεις. Μοιράζεσαι την καθημερινότητά σου, έχεις έναν άνθρωπο να σε βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή, να πεις δύο κουβέντες, έναν ώμο να κλάψεις, κάποιον που μέρα και νύχτα σε νιώθει και σε καταλαβαίνει. Κάποιον που θα χαρεί με τη χαρά σου, που θα γιορτάσετε μια επιτυχία. Έναν άνθρωπο να σε φιλήσει κάτω από το γκι, μέρες που έρχονται.
Φυσικά δε λείπουν κι οι ιατρικοί λόγοι από το μανιφέστο τους. Από το «οι ορμόνες του έρωτα» χρειάζονται να τεθούν σε λειτουργία για να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε σε ισορροπία την ψυχική μας υγεία, μέχρι τη θεωρία που υποστηρίζει πως με το φιλί και το σεξ αποκτάμε ανοσία σε ιώσεις και γρίπη. Για να μη μιλήσουμε για το τι λέγεται για όσους δεν εξασκούν καθόλου το αγαπημένο τους άθλημα, το σεξ. Νεύρα, κακή διάθεση, μουρμούρα, έως και βασανισμός του περίγυρού τους για να ξεσπάσουν όλη αυτή τη συσσωρευμένη ενέργεια.
Μέχρι και τους φιλοσόφους βάζουν στο παιχνίδι, αναμασώντας τα λόγια του Αριστοτέλη, πως ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό, κι όποιος θέλει να μείνει μόνος του είτε είναι θεός είτε θηρίο. Κι εμείς θεοί δεν είμαστε. Όσο για το εάν είμαστε θηρία, κοινώς ζώα, απαντάνε ως επιχείρημα πως μέχρι κι ο Νώε δύο–δύο τα έβαλε στην Κιβωτό. Ζευγαρώστε λοιπόν γιατί χανόμαστε.
Όπως και να έχει το πράγμα, το τι θα κάνεις στη ζωή σου είναι καθαρά προσωπικό σου θέμα και κανένας δεν έχει δικαίωμα να σε πιέσει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τα πάντα στη ζωή χρειάζονται ισορροπία κι εφόσον εσύ είσαι ικανοποιημένος με την απόφασή σου, δεν πέφτει σε κανέναν λόγος. Το μόνο που θα πρέπει να θυμάσαι όμως και να τηρείς ευλαβικά είναι, η όποια σου απόφαση να είναι αποτέλεσμα σοβαρής σκέψης κι ενδοσκόπησης κι όχι απόφαση που πήρες επειδή ζορίστηκες για κάτι ή φοβάσαι πως θα αποτύχεις. Τότε θα έχεις ανακαλύψει το μυστικό της μακροζωίας. Αλλιώς, θα πας ευτυχισμένος όποτε έρθει εκείνη η ώρα.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου