Από καταβολές του κόσμου, δεν έχει υπάρξει ούτε ένας που να μην έχει επικαλεστεί κάποια δικαιολογία ώστε να αποφύγει ένα ραντεβού με κάποιον ο οποίος δεν του γέμιζε το μάτι. Τα «αρρώστησα εγώ ή κάποιο μέλος της οικογένειάς μου» είναι πολύ κοινότυπα, ενώ τα «έχω δουλειά–μάθημα–γιατρό» ανήκουν πια στα κλασικά. Ποιες όμως είναι εκείνες οι δικαιολογίες που όταν τις λες και κυρίως όταν βλέπεις πως ο άλλος τις καταπίνει αμάσητες, σε κάνει να σκεφτείς «αλήθεια τώρα;»;

 

1. «Χάσαμε το χρυσόψαρό μου.»

Είναι πολύ μακάβριο να δηλώσεις πως έχασες κάποιον αγαπημένο, ενώ φωτογραφίες από τη γάτα σου ανεβάζεις σε καθημερινή βάση στα social media. Ένα χρυσόψαρο είναι εύκολο θύμα, ειδικά όταν το τελευταίο χρυσόψαρο που είχες ήταν εκείνο που σου αγόρασε ο παππούς σου από ένα πανηγύρι το 1993 και το κλάψαμε λίγους μήνες αργότερα. Εσένα όμως σ’ έπιασε τώρα να το θρηνήσεις. Ποιος είναι εκείνος να σε κρίνει; Σε περίπτωση πάντως που στο μέλλον αλλάξεις γνώμη και βγεις με το πρόσωπο και κάποια στιγμή καταλήξετε σπίτι σου, γυάλα υπάρχει για να αποδείξεις ότι έλεγες την αλήθεια.

 

2. «Έχει το ανιψάκι μου παράσταση στο σχολείο.»

Το γεγονός πως το ανιψάκι σου είναι μόλις 8 μηνών κι ούτε καν σηκώνεται όρθιο δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Σας το έχουν ζητήσει από το ΜΙΤ ως «παιδί-θαύμα» και φυσικά σας έχουν καλέσει οικογενειακώς για την τελετή έναρξης του εξαμήνου.

 

3. «Μου έσπασαν τα υδραυλικά. Όλα.»

Όλως τυχαίως έσπασαν την ώρα που ετοιμαζόμουν να βγω μαζί σου κι είτε δεν πρόλαβα να κάνω μπάνιο κι εννοείται δεν πρόκειται να βγω πρώτο ραντεβού μαζί σου χωρίς μπάνιο, είτε, αφού κλείσω την κεντρική βάνα του νερού και σταματήσει η πλημμύρα, οφείλω ως σωστός νοικοκύρης να μείνω σπίτι να φυλάω τσίλιες μη τυχόν κι από μόνη της ανοίξει και ξαναπλημμυρίσουμε. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το «μου χάλασε ο θερμοσίφωνας» ή το «μου κάηκε η ασφάλεια».

 

4. «Θα φιλοξενήσω το σκυλάκι της μαμάς μου.»

Το αγαπημένο μου· pet sitting. Και φυσικά είναι πολύ μεγάλο το σοκ από την αλλαγή του περιβάλλοντος και δε μου πάει η καρδιά να το αφήσω μονάχο του το καημένο. Το ποιος είναι ο καημένος βέβαια σ’ αυτήν την ιστορία δεν το ξέρω. Το σκυλάκι πάντως θα ξεχάσει το σοκ με μια μικρή λιχουδιά.

 

5. «Περιμένω τη διαχειρίστρια να μου φέρει τα κοινόχρηστα.»

Βρε παιδί μου, εγώ ήθελα όσο τίποτα στον κόσμο να σε δω, αλλά να, ξέρεις, δεν μπορώ να πληρώσω κάποια άλλη στιγμή, ούτε μπορώ να τα βάλω στην τράπεζα, τηλέφωνο δεν έχει να την πάρω, το κουδούνι της χάλασε, γενικά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και πρέπει να έρθει σήμερα κι αυτή η ευλογημένη. Φτου σου, γκαντεμιά.

 

6. «Φιλοξενώ μια θεία μου από το χωριό.»

Βέβαια εδώ θα πρέπει όντως τουλάχιστον να έχεις μια θεία που να μένει σε χωριό ή έστω το χωριό σκέτο, γιατί σε βλέπω να ξεσκεπάζεσαι πολύ εύκολα εάν η επόμενη ερώτηση είναι «α, τέλεια, από ποιο χωριό είσαι;». Δεν είναι να παίζεις μ’ αυτά τα πράγματα, ειδικά εάν όλο σου το σόι κατοικεί στην ίδια πόλη με σένα και το πρόσωπο το γνωρίζει αυτό.

 

7. «Έχω ανάψει το τζάκι, δεν έχει σβήσει ακόμα και δε θέλω να το αφήσω αναμμένο μόνο του και να φύγω.»

Σου ακούγεται κουφό για να είναι αληθινό και για να έχει κάποιος το μυαλό να σου σερβίρει μια τέτοια δικαιολογία; Ε, σε μένα προσωπικά την σέρβιραν. Το εάν το πίστεψα βέβαια είναι ένα άλλο θέμα. Για τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου τζάκι, βάλε ψησταριά.

 

8. «Δεν είναι καλή ημέρα αστρολογικά.»

Αυτό βγαίνει και σε «έχει ανάδρομο Ερμή». Το κερασάκι βέβαια στην τούρτα έρχεται εάν το πρόσωπο που θα σου κάνει αυτή τη δήλωση σου έχει ήδη πει πως «δεν ασχολούμαι με ζώδια κι αηδίες». Μέγα φάουλ.

 

Επειδή το ψέμα είναι πολύ εύκολο ν’ αποκαλυφθεί και δεν μπορείς να είσαι συνεχώς στην τσίτα και να θυμάσαι ολόκληρη την ιστορία πίσω από τη δικαιολογία που ξεστόμισες, το πιο σωστό και κυρίως πιο ντόμπρο είναι να είσαι ξεκάθαρος με το άλλο πρόσωπο. Μια απάντηση του στιλ «με κολακεύει πολύ η πρότασή σου, αλλά αυτή την περίοδο δεν είμαι σε φάση» ή «δε σε βλέπω κατ’ αυτόν τον τρόπο» είναι πιο ξεκάθαρο και δίνει το μήνυμα στον άλλο να μη σε περιμένει. Από την άλλη, εάν όντως ένα από τα παραπάνω ισχύει, τότε φρόντισε να συνοδεύεται από ένα συμπλήρωμα «αλλά θα ήθελα πολύ να βρεθούμε αύριο, την επόμενη εβδομάδα, το πρωί» ή κάτι τέλος πάντων που να δείχνει ότι όντως θέλεις να βρεθείτε.

 

Τέλος, μπορεί το πρόσωπο να μη σου γεμίζει το μάτι εκ πρώτης όψεως, αλλά με το να βγεις μια φορά για ένα καφέ ή ποτό δε σημαίνει πως θα παντρευτείτε κιόλας. Βγείτε, πείτε τα, γνωριστείτε και μετά βλέπεις πως προχωράς. Το ένα σενάριο είναι να μην περάσεις και τόσο καλά, αλλά να έχεις δώσει την ευκαιρία σ’ έναν άνθρωπο που δεν ξέρεις πώς μπορεί να τα φέρει η ζωή μετά˙ μπορεί να γίνει ο καλύτερός σου φίλος και μέσω αυτού να γνωρίσεις το άλλο σου μισό. Το δεύτερο σενάριο είναι τελικά ν’ αλλάξεις γνώμη και να έχεις ήδη βρει τον άνθρωπό της ζωής σου. Άλλωστε, τα καλύτερά μας βράδια τα έχουμε περάσει με παρέες ή σε περιόδους που δεν ψηνόμασταν εξ αρχής να βγούμε. Για ξανασκέψου το λοιπόν.

Συντάκτης: Ελίνα Μυζίθρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου