Βγαίνετε εδώ και κάποιο διάστημα κι έρχεται η ώρα να γνωρίσεις την παρέα από το ταίρι σου. Η πρώτη γνωριμία, όσο κι αν ήλπιζες για κάτι διαφορετικό, δεν πήγε πολύ καλά, τουλάχιστον από τη δική σου πλευρά. Αποφασίζεις να δώσεις ακόμη μια ευκαιρία, μπας και έκρινες λάθος την πρώτη φορά, αλλά κι η δεύτερη καταλήγει σε φιάσκο. Το ταίρι σου επιμένει να δώσεις και μια τρίτη, αλλά δεν πείθεσαι. Τι να κάνουμε ρε φίλε, δεν τους γουστάρεις. Δεν έχει καμία σημασία η δική τους άποψη για το άτομό σου, αφού εσένα δε σου κάθισαν καλά.
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μη συμπαθήσεις την παρέα του ή της συντρόφου σου είναι πολλοί˙ άλλοι σημαντικοί κι άλλοι λιγότερο. Σημασία λίγη έχει γιατί καθώς τα κριτήρια είναι προσωπικά. Μεγάλη σημασία όμως έχει το να θυμάσαι πως εκείνοι είναι επιλογή του συντρόφου του, όπως άλλωστε κι εσύ. Για να φτάσει στο σημείο να διαλέξει εσένα στη ζωή του σημαίνει πως κάτι είδε σε σένα που τον τράβηξε. Κάτι αντίστοιχο λοιπόν έγινε και με την παρέα του. Είτε τους έχει δίπλα του εδώ και χρόνια, είτε δέθηκαν το τελευταίο διάστημα, για το ταίρι σου είναι τόσο σημαντικοί όσο κι εσύ. Έπειτα, έχουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας, παρόμοια γούστα ή ένα κοινό χόμπι, έχουν περάσει πολλά μαζί -εύκολα ή δύσκολα-, έχουν γελάσει, έχουν κλάψει, έχουν μοιραστεί μυστικά. Δύσκολα λοιπόν ένα νέο μέλος -ταίρι ενός από την παρέα- μπορεί να σπάσει τους δεσμούς που έχουν χτίσει. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι.
Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσες να κάνεις είναι να θέσεις το δίλημμα «ή εγώ ή εκείνοι», πράγμα το οποίο δε χρειάζεται να διατυπωθεί έτσι για να τεθεί, υπάρχει και πιο έμμεσος τρόπος και σταδιακός. Να ξέρεις, και μόνο που βάζεις τελεσίγραφα, έχεις φάει κόκκινη -ή έστω κίτρινη στην καλύτερη περίπτωση- κάρτα. Σκέψου πώς θα αντιδρούσες εάν το ταίρι σου σού έβαζε εσένα αυτό το δίλημμα. Τι θα έκανες; Θα εγκατέλειπες την παρέα σου για χάρη του;
Στο μόνο λόγο για τον οποίο θα πρέπει να είναι απόλυτη η στάση σου για την απομάκρυνσή τους από τη ζωή του συντρόφου σου είναι εάν τον βάζουν σε σοβαρούς μπελάδες, όπως παράνομες πράξεις, καταχρήσεις ή καταστάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του. Αλλά ακόμα κι εκεί τα χέρια σου είναι δεμένα. Το ταίρι σου είναι ενήλικο και σκεπτόμενο άτομο, οπότε γνωρίζει πολύ καλύτερα απ’ τον καθένα τι είναι εκείνο που θα το βλάψει και τι είναι καλό. Οπότε μπορείς να πεις τη γνώμη σου, χωρίς όμως να προσπαθήσεις να την επιβάλεις.
Προτού λοιπόν θέσεις τελεσίγραφα, κάτσε και σκέψου τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους θέλεις να απομακρυνθεί από την παρέα του το ταίρι σου. Εάν θεωρείς πως παίρνουν χρόνο από σένα, τότε κάνεις μέγα λάθος κι ο εγωισμός σου έχει χτυπήσει κόκκινο. Κι οι δύο σας θα πρέπει να έχετε κάποιον χρόνο που θα περνάτε χώρια, κάνοντας πράγματα που επιθυμεί ο καθένας. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο μυστικό για μια πετυχημένη σχέση.
Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κρατήσεις αποστάσεις από τα άτομα που θεωρείς πως δε σου ταιριάζουν. Άλλωστε, όπως είπαμε και πιο πάνω, σε μια υγιή σχέση τα δύο μέρη της οφείλουν να έχουν τον προσωπικό τους χρόνο και χώρο, οπότε μπορεί να συναντάει την παρέα που εσύ δε γουστάρεις την ώρα που εσύ θα έχεις μια άλλη δραστηριότητα. Κι όταν οι καταστάσεις επιβάλλουν την κοινή συνύπαρξη, μπορείς να έχεις μαζί σου ένα μέλος της δικής σου παρέας ώστε να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα σου, χωρίς να αναγκαστείς να αποσυρθείς σε μια γωνία και να μη μιλήσεις σε άνθρωπο.
Είναι θέμα ηθικής το αν μπορείς να είσαι ανάμεσα σε μια φιλία κι έναν έρωτα, είναι και θέμα επιλογής ταυτόχρονα. Έχεις κάθε δικαίωμα να μη βάλεις στη ζωή σου άτομα που δε σου ταιριάζουν, σπάζοντας το ταμπού που θέλει κοινά τα πάντα με τον σύντροφό μας. Όμως, κράτα μια άνω τελεία, γιατί για να λέμε και με το όνομά τους τα πράγματα, μια επιλογή σε φίλο -ακόμα κι αν είναι λάθος- συχνά παραμένει σταθερότερη από έναν έρωτα. Βέβαια και τα στατιστικά είναι για να να καταρρίπτονται, σωστά;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου