Υπάρχουν κάποιοι ανάμεσά μας που όχι μόνο δεν προσέχουν λεπτομέρειες τριγύρω, αλλά ούτε καν τα βασικά. Και συνήθως βρίσκονται σε θέση να δικαιολογηθούν για αυτή τη συμπεριφορά τους, ακούγοντας συχνά μέχρι και παράπονα από τον σύντροφό τους όπως: «Δε με προσέχεις που σου μιλάω», «Μάλλον δε σε ενδιαφέρει και πολύ» ή «Δε μου δίνεις σημασία». Πολλές φορές χαρακτηρίζονται ως αδιάφοροι ή ότι χάνονται σε έναν δικό τους κόσμο.
Αντιθέτως, υπάρχουν κι εκείνοι ανάμεσά μας που παρατηρούν την κάθε λεπτομέρεια. Είτε καταλαβαίνουν την παραμικρή αλλαγή πάνω σου, είτε θυμούνται επακριβώς τι τους είχες πει, ξεχωρίζουν κι ασχολούνται με λεπτομέρειες που κάποιοι άλλοι δεν είχαν σκοπό ποτέ να προσέξουν.
Οι παρατηρητικοί, –αυτοί που θυμούνται το κάθετι, από κάποιο δικό σου ρούχο μέχρι στιγμές απ΄τη ζωή σου και καταστάσεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν σου που τους έχεις εκμυστηρευτεί–, δεν το κάνουν επειδή θέλουν να ασχολούνται υποχρεωτικά μαζί σου, απλώς το μυαλό τους λειτουργεί μ’ αυτό τον μνημονικό τρόπο. Υψηλό IQ ή απλώς μια ιδιαίτερη λειτουργία της μνήμης τους; Σίγουρα, όμως, μια τέτοιου είδους παρατηρητικότητα υποδηλώνει ευστροφία ή τουλάχιστον μια τεράστια αποθήκη αποστήθισης των γεγονότων στο μυαλό τους.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο τους χαρακτηριστικό βοηθά στο να παρατηρούν πράγματα που σε άλλους θα ξέφευγαν. Λειτουργούν συμπληρωματικά σε ό,τι χρειάζεται να δοθεί παραπάνω σημασία που δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε. Γι΄αυτό, κι όσα κι αν θυμούνται δεν μπορούν εύκολα να παρεξηγηθούν από τους υπόλοιπους που στερούνται ενός τέτοιου χαρακτηριστικού.
Οι πολύ παρατηρητικοί άνθρωποι πιθανόν να χαρακτηριστούν ακόμα κι ως κουτσομπόληδες, παρόλο που η λέξη αυτή δεν έγκειται απόλυτα στο προφίλ τους. Πολλές φορές θα παρατηρήσουν λεπτομέρειες που θα τις εκφράσουν στους άλλους κι έτσι εύκολα οι υπόλοιποι θα σκεφτούν ότι θέλουν να παρατηρούν και να σχολιάζουν το οτιδήποτε υπάρχει γύρω τους.
Έπειτα, όσον αφορά στο κομμάτι της επικοινωνίας και του ερωτικού παιχνιδιού, όσο περισσότερο παρατηρητικός είναι κάποιος, τόσο ερωτευμένος πιστεύεται ότι είναι. Το άλλο πρόσωπο το λαμβάνει όλο αυτό θετικά, σκεπτόμενο ότι ο άλλος ενδιαφέρεται τόσο πολύ, από τη στιγμή που παρατηρεί και θυμάται την κάθε λεπτομέρεια είτε πάνω του είτε στα λεγόμενά του. Κολακεύεται και ρίχνει πιο εύκολα τις άμυνές του.
Βέβαια, από την άλλη αν τύχει και το παρατηρητικό άτομο δεν ενδιαφέρεται για τα άτομα που παρατηρεί, τότε υπάρχει η περίπτωση να το λάβουν όλοι οι υπόλοιποι ως ένα σημάδι ενδιαφέροντος, παρόλο που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για τον ίδιο μιας που η παρατηρητικότητά του είναι αποτέλεσμα ασυναίσθητο κι αυθόρμητο.
Τα παρατηρητικά άτομα είναι κι εκείνα που έχουν υψηλή ευαισθησία. Η εγκεφαλική δομή των ανθρώπων με υψηλή ευαισθησία επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και τις εκφράζει πιο έντονα. Έχουν την τάση να παρατηρούν χαρακτηριστικά που άλλοι άνθρωποι ενδεχομένως να μην το κάνoυν τόσο εύκολα.
Παραδείγματα αυτών των χαρακτηριστικών είναι να διακρίνουν εύκολα την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων γύρω τους ή να αντιλαμβάνονται γρήγορα την οποιαδήποτε αναπροσαρμογή αντικειμένων σε έναν χώρο ή να επεξεργάζονται με μιας λεπτομέρειες στην εμφάνιση ενός ατόμου.
Ακόμη, ένα τεχνητό γλυκαντικό συστατικό σε ένα τρόφιμο μπορεί να τους δίνει τη γεύση χημικής ουσίας και η φωνή κάποιου που τραγουδά ελαφρώς παράφωνα να ηχεί στα αυτιά τους σαν γρατζούνισμα νυχιών πάνω σε πίνακα. Έτσι, τα άτομα υψηλής ευαισθησίας δύνανται να εντοπίσουν εγκαίρως πότε κάποιος λέει ψέματα ή να διαισθανθούν τα συναισθήματα των υπολοίπων έχοντας ανεπτυγμένο το χαρακτηριστικό της ενσυναίσθησης.
Τα θετικά στοιχεία που αποκομίζει ένα άτομο υψηλής παρατηρητικότητας καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό κάποια αρνητικά στοιχεία που θα μπορούσαν παράλληλα να έχουν. Κι όσοι εντάσσονται σ’ αυτή την κατηγορία των παρατηρητών είναι ξεχωριστοί και σίγουρα διαθέτουν ένα πολύ δυνατό χαρτί στην προσωπικότητά τους.
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα