Είσαι σε μια σχέση. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί επέλεξες να είσαι σ’ αυτή τη σχέση; Είναι τα ωραία του τα μάτια, το κορμί,  το χαμόγελο που σε οδήγησε σ’ αυτό το άτομο κι είστε τελικά μαζί; Όλο και κάτι από αυτά, σε συνδυασμό με άλλα, θα ‘ναι το πρώτο πράγμα που σε έκανε να πεις το οκ, πως θέλεις να προσπαθήσεις μ’ αυτό το άτομο, μέχρι που αποδείχτηκαν αμοιβαία τα αισθήματα κι είστε πλέον μαζί.

Όμως μετά το πρώτο επιφανειακό αλληλογουστάρισμά σας και την αρχή αυτής της σχέσης, με τις φαινομενικά πολλές προοπτικές, έρχεται το επόμενο στάδιο και το πιο ουσιαστικό κομμάτι. Η στενή επαφή με μια άλλη προσωπικότητα και συγκεκριμένα η πολύ στενή επαφή, όπου ή θα δέσετε αρμονικά κι αβίαστα, ή που θα καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια για να δέσετε, ή θα πάτε κι οι δύο στο καλό.

Αν αυτό το δέσιμο, λοιπόν, έρθει φυσικά, όλα καλά και κανένα πρόβλημα. Θα καλύπτει ο ένας τον άλλο σ’ αυτά που θέλετε πριν καν σκεφτείτε ότι τα θέλατε, θα μπορεί να αναγνωρίσει πολύ εύκολα ο ένας τις ανάγκες του άλλου κι όλα περίφημα. Θα υπάρχει μια τηλεπάθεια και μια αυθόρμητη επικοινωνία. Κι αυτό είναι κάτι που όλοι θέλουν, ονειρεύονται και ψάχνουν, γιατί είναι πράγματι τόσο σπάνιο. Μήπως προσπαθείς, όμως, υπερβολικά να βρεις αυτό το ακόπιαστα έτοιμο και τέλειο, αντί να προσπαθήσεις για τη σχέση που ήδη έχεις;

Ίσως ξοδεύεις την ενέργειά σου ψάχνοντας ψύλλους στα άχυρα, αντί να την επενδύσεις στην προσπάθεια να επικοινωνήσεις με τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Στην ερώτηση «Τι κάνεις αν νιώθεις ότι ο σύντροφός σου δε σε καλύπτει;» τι θα απαντούσες; Αν απαντήσεις «φεύγεις», μόλις έχασες το παιχνίδι και λυπάμαι, αλλά είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος. Η σωστή απάντηση είναι «μιλάς».

Για κάποιο λόγο διάλεξες να είσαι μαζί του και θέλεις να τα παρατήσεις έτσι απλά στην πρώτη δυσκολία; Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και πριν γίνετε από δυο χωριά χωριάτες, δεν αξίζει μία προσπάθεια να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα του πάρε-δώσε; Η πιο ασφαλής γέφυρα της επικοινωνίας ήταν ανέκαθεν η συζήτηση.

Μπορεί να νιώθεις πολλές φορές ότι ο σύντροφός σου δεν κατανοεί τις ανάγκες σου ή ότι δε σου προσφέρει όσα ήθελες και φανταζόσουν. Νομίζεις ότι δε σε αγαπάει αρκετά ή ότι δε σε καταλαβαίνει, αλλά τα νομίσματα ας πάνε στην τράπεζα. Έχεις μιλήσει μαζί του για το πώς αντιλαμβάνεται αυτός την προσφορά του απέναντι σε σένα και τη σχέση σας; Μπορεί, στην πραγματικότητα, να προσπαθεί ο άνθρωπος αλλά με τον δικό του τρόπο και δεδομένα, δεν είναι ανάγκη να είναι όλα όπως τα έχεις εσύ στο μυαλό σου. Κι επίσης, μη σοκαριστείς, μπορεί να μην ξέρει καν τι έχεις εσύ στο μυαλό σου, αν δεν το πεις.

Δεν ξέρεις τι θεωρεί κάποιος αυτονόητο και φυσιολογικό στο δόσιμό του, αν δεν τον ρωτήσεις. Μπορεί στα μάτια του να είσαι εσύ ο αχάριστος που δεν αναγνωρίζεις την αξία του και ψάχνεις λαγούς με πετραχήλια. Ο καθένας προσφέρει με τον μοναδικό τρόπο του. Δε σημαίνει ότι δε θέλει να σε ικανοποιήσει, αν δεν αντιλαμβάνεται την πληρότητα αυτή όπως την αντιλαμβάνεσαι εσύ. Το θέμα είναι απλά να μιλήσεις γι’ αυτό, αν νιώθεις ότι δε σου προσφέρονται όσα θα ήθελες. Γιατί, στην τελική, μπορεί η ανάγκη που έχεις και νιώθεις να σου στερείται, να μην έχει περάσει καν απ’ το μυαλό του άλλου.

Μπορεί, για παράδειγμα, εσύ να ζητάς περισσότερη προσοχή σε μια σχέση, ενώ ο άλλος να φοβάται πως με περισσότερο ενδιαφέρον θα σε έπνιγε, γι’ αυτό να κρατά αποστάσεις. Ίσως εσύ να θέλεις να σε ζηλεύει για να ξέρεις πως νοιάζεται κι ο άλλος απλά να μην είναι ζηλιάρης και να σε εμπιστεύεται τυφλά. Μπορεί να θέλεις να μιλάτε διαρκώς, ενώ εκείνος απλά χρειάζεται το χρόνο του.

Για αποφυγή παρεξηγήσεων, κάθισε κι όρισε μαζί με το σύντροφό σου τι είναι αυτονόητο και φυσιολογικό για τον καθένα από εσάς, με τι νιώθετε καλά, τι παραπάνω και τι λιγότερο θέλετε. Όταν όλα είναι ρευστά κι υποκειμενικά, μόνο η ειλικρίνεια μπορεί να βοηθήσει.

 

Συντάκτης: Σοφία Μπουμπάρη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη