Εσύ έχεις πάνω σου κάποιο τατουάζ που να το μετάνιωσες; Κάποιο που πήγες να το χτυπήσεις τόσο αυθόρμητα, χωρίς να το σκεφτείς και πολύ, μόνο και μόνο γιατί ήθελες εκείνη τη στιγμή να το κάνεις; Κι όμως, σύμφωνα με έρευνες, ένας στους τέσσερις –μεταξύ δεκαοχτώ και τριανταπέντε χρονών– έχει μετανιώσει για κάποιο τατουάζ που έχει χτυπήσει. Κι είναι ήδη μεγάλο ποσοστό, αν υποθέσουμε ότι σε δείγμα 100.000 ανθρώπων, οι 25.000 έχουν μετανιώσει ένα ή περισσότερα τατουάζ που έχουν κάνει.
Μπορεί λόγω ηλικίας και συναισθηματικής ανωριμότητας να χτύπησες πάνω σου κάτι, που ναι μεν έβρισκες τέλειο εκείνη την περίοδο, αλλά στην πορεία αποδείχτηκε μεγάλη βλακεία σου και μετάνιωνες πικρά. Ίσως να ανήκεις στην κατηγορία «θύματα της μόδας» και να έκανες κάτι που ήταν τότε στη μόδα∙ όπως, για παράδειγμα, παλαιότερα –κυρίως αν είσαι γυναίκα– μία πεταλούδα στη μέση ή κάποιο κινέζικο γράμμα, που ένας Θεός ξέρει τι σημαίνει. Κι άντε να το κρύψεις τώρα για να μη φαίνεται.
Ίσως πάλι να έκανες κάτι συναισθηματικά φορτισμένος. Δεν έχω δει και λίγους να χτυπάνε τα αρχικά γράμματα ή κι ολόκληρα τα ονόματα των συντρόφων τους, που είναι φουλ ερωτευμένοι εκείνη την περίοδο και μετά να χωρίζουν. Το χειρότερο, δε, είναι να βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Τότε ή που θα το καλύψεις από πάνω ζωγραφίζοντας κάτι άλλο, ή που θα κάνεις λέιζερ, για να εξαφανιστεί τελείως. Ταλαιπωρία που θα ‘χες γλυτώσει αν το σκεφτόσουν καλύτερα.
Και δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις που μπορεί να μετάνιωσες ένα τατουάζ. Όσο μεγαλώνουμε, αλλάζουμε –εσωτερικά κι εξωτερικά– κι είναι λογικό να σου κακοφαίνεται πάνω σου κάτι που το καμάρωνες όσο ήσουν νέος κι ωραίος. Ο καθένας αποφασίζει για το σώμα του και κάθε γνώμη επί του θέματος είναι καθαρά υποκειμενική, δεν είναι λίγοι, όμως, αυτοί που με μία δεύτερη σκέψη ίσως και να άλλαζαν απόφαση.
Πολλοί λένε ότι το τατουάζ είναι κάτι συμβολικό, κάτι που έχει σημασία γι’ αυτούς κι είναι αυτοί οι ίδιοι που λίγα χρόνια αργότερα ίσως και να μην το θέλουν. Όταν κάτι, άλλωστε, σημαίνει πολλά για σένα, το κουβαλάς πάντα μέσα σου κι όχι πάνω σου. Τα σύμβολα αλλάζουν ανά περιόδους της ζωής μας, κάθε φορά θα είναι κάτι καινούριο, πρέπει όλα να τα «γράψεις» πάνω στο σώμα σου; Ταπεινή μου γνώμη είναι να κάνεις ένα τατουάζ που πραγματικά σ’ αρέσει κι υποστηρίζει την αισθητική σου διαχρονικά κι όχι μια συγκεκριμένη περίοδο. Γι’ αυτό και θα πρέπει να το σκέφτεσαι διπλά.
Εννοείται, βέβαια, πως πέρα απ’ το σχέδιο και την απόφασή μας πρέπει να ‘μαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και στο πού θα απευθυνθούμε. Υπάρχουν καταπληκτικοί καλλιτέχνες και σοβαροί επαγγελματίες, που μπορούν να σβήσουν κάθε ανησυχία μας για το σχέδιο ή κάποια ενδεχόμενη επικινδυνότητα. Η υγιεινή είναι πάντα προτεραιότητά μας.
Καλύτερα, λοιπόν, στο συγκεκριμένο θέμα, να σκεφτόμαστε λίγο πιο σφαιρικά το τι και το πώς και να μην κάνουμε κάτι μόνο για να λέμε ότι το κάναμε κι επειδή το έχουν όλοι. Η αισθητική σου είναι μόνο δική σου, να κάνεις τις δικές σου επιλογές και να τις υποστηρίζεις. Είτε είναι θέμα τατουάζ, είτε piercing, είτε χρώμα μαλλιών, είτε τρόπος ντυσίματος. Ας προβάλλουμε τον εαυτό μας έτσι όπως θέλουμε εμείς κι όχι όπως μας θέλουν οι άλλοι.
Ενημέρωση και συνειδητοποίηση πριν από κάθε μας βήμα ίσως να ήταν η λύση, για να μη μετανιώνουμε για τις επιλογές μας. Προφανώς, στα 18 σου δεν είσαι πάντα έτοιμος για αποφάσεις «μόνιμες». Γι’ αυτό, να κάνεις ό,τι θες αρκεί να ‘σαι σίγουρος πως το θες πολύ.
Στη ζωή σου, για όσα λιγότερα μετανιώνεις τόσο καλύτερα θα κοιμάσαι.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη