Ο γάμος, φυσιολογικά, θα έπρεπε να είναι η κατάληξη μιας ευτυχισμένης σχέσης. Ή τουλάχιστον αυτή είναι η ρομαντική εκδοχή του, αυτή η εκδοχή που οι περισσότεροι ονειρεύονται να συναντήσουν στη ζωή τους, κυρίως όταν είναι ακόμα εκεί κοντά στα είκοσι. Αλλά η ζωή δεν είναι ταινία, τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα περιμένουμε κι οι περισσότεροι καταλήγουν να παντρεύονται κάποιον βάσει λογικής ή συνήθειας κι όχι βάσει έρωτα ή επειδή πραγματικά θέλουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί του.
Βασικά, δε σκέφτονται ότι όταν παντρεύεσαι ουσιαστικά δένεις όλη τη ζωή σου με έναν άνθρωπο, όχι προσωρινά αλλά για πάντα -ή έστω όσο περισσότερο μπορεί να κρατήσει αυτό. Λένε «Δε βαριέσαι κι αν χωρίσουμε, τι έγινε; Κι αν δεν πετύχει, δεν πέτυχε». Δεν είναι τυχαίο που τα ποσοστά των διαζυγίων έχουν ανέβει κατακόρυφα.
Δεν ξέρω αν φταίει η έλλειψη έρωτα, η έλλειψη σεβασμού, η έλλειψη ειλικρίνειας σε ένα ζευγάρι ή κι όλα μαζί. Τα αίτια είναι πολυποίκιλα και περίπλοκα για να μπορούμε να πιάσουμε όλη την γκάμα τους και δε θα μπορούσαμε φυσικά να τα καλύψουμε όλα, αφού κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Εξάλλου, υπάρχουν άνθρωποι δυστυχισμένοι μέσα σε άτυχους γάμους, που καμία κοινωνία δεν μπορεί να τους επιβάλλει να μείνουν εκεί και να υποφέρουν.
Δε μιλάμε, όμως, γι’ αυτές τις περιπτώσεις, αλλά για το γεγονός ότι πολλοί πριν πάρουν την απόφαση για το μεγάλο βήμα δε σκέφτονται τι πραγματικά σημαίνει ένας γάμος. Ότι, δηλαδή, δεν είναι μια γιορτή για να χαρούν οι γονείς κι οι συγγενείς, δεν είναι κάτι εύκολο μόνο και μόνο επειδή το κάνουν οι περισσότεροι και σίγουρα δεν μπορείς να παντρευτείς κάποιον γιατί ταιριάζετε σεξουαλικά και περνάτε καλά. Είναι κάτι πολύ παραπάνω, όσο κι αν προσπαθούμε να το απλοποιήσουμε.
Πολλοί θα πουν πως πρόκειται για μια κοινωνική σύμβαση, πως δε σημαίνει τίποτα κι είναι δεκτή κάθε άποψη κι ο τρόπος που το αντιμετωπίζει ο καθένας. Αρκεί στην αντιμετώπιση αυτή να συμφωνεί κι σύντροφός σου. Το ότι είναι επίσης μια συμφωνία στην κοινωνία δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεις το ρόλο σου σ’ αυτό εξίσου σοβαρά. Είναι το επόμενο στάδιο μιας σχέσης και κατά κύριο λόγο τα προβλήματα υπάρχουν όταν τα δύο μέλη της το αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Γιατί, για παράδειγμα, αν για κάποιον ο γάμος δε σημαίνει τίποτα και για τον άλλο είναι η πιο ιερή επισφράγιση της σχέσης τους, μοιραία ο ένας θα πιεστεί ή θα αντιμετωπίσει όλο το ζήτημα πιο χαλαρά και διαφορετικά από ό,τι το βλέπει ο άλλος.
Πες με συντηρητική, ρομαντική ή ό,τι άλλο, αλλά μπαίνοντας σε έναν γάμο γίνεστε αυτόματα οικογένεια. Καινούρια φάση ζωής, καινούρια δεδομένα που πρέπει να αντεπεξέλθετε και κυρίως ένα «για πάντα» που περιμένει να το επιβεβαιώσετε. Αν δεν ήθελες αυτό να πετύχει ή δεν ήσουν έτοιμος να προσπαθήσεις πολύ, μπορούσες να το καταλάβεις και μες στη σχέση κι αν όχι να χωρίσεις, τουλάχιστον να μην προχωρήσεις ως το τέρμα.
Στο κάτω-κάτω δεν ήξερες με ποιον άνθρωπο είχες να κάνεις; Θα μου πεις πως πολλοί είναι αυτοί που αλλάζουν μετά τον γάμο, αλλά νομίζω είναι κι εδώ θέμα δεδομένων στις ζωές σας και το κατά πόσο τα έχετε βάλει όλα κάτω για να μπείτε συνειδητοποιημένοι σε κάτι καινούριο για εσάς. Αν και μεταξύ μας, κανείς δεν αλλάζει μετά τον γάμο, ο ίδιος είναι, απλά εσύ ίσως δεν ήθελες να δεις την πραγματικότητα ή ήλπιζες να αλλάξεις τον άλλο. Παραμύθια, δηλαδή.
Ο γάμος και κατ’ επέκταση η οικογένεια δεν είναι παίξε γέλασε, που το κάνεις μόνο για την αναπαραγωγή του είδους ή για να χαρεί το σόι και για να πεις μετά «ε, και τι έγινε αν δεν πετύχει». Κι ειδικά αν στο παιχνίδι υπάρχουν και παιδιά ή θέλεις να υπάρξουν, οφείλεις για αυτά πρώτα από όλα να ξέρεις πού πας και με ποιον πας. Ο γάμος σου δεν πρέπει να είναι μια εγωιστική απόφαση που παίρνεις έτσι απλά.
Υπάρχουν οι σωστοί κι οι λάθος λόγοι να ξεκινήσεις έναν γάμο και μια οικογένεια. Δε θα σου πω ότι είναι ίδιοι για κάθε σχέση, αλλά σίγουρα θα σου πω ότι μέσα σου τους ξέρεις και ξέρεις καλά αν με κάποιον άνθρωπο θα μπορείς να μπεις στα βαθιά χωρίς να πνιγείτε.
Γι’ αυτό, διάλεξε να μπεις σε έναν γάμο για τους σωστούς λόγους, τη σωστή στιγμή και με τον κατάλληλο άνθρωπο, για να μην εύχεσαι αργότερα να μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη