Έχεις συνηθίσει πια να σε πειράζουν όσοι έχει τύχει να κοιμηθούν μαζί σου για το ότι παραμιλάς. Το ξέρεις, δεν είναι άγνωστο, ούτε το ελέγχεις, απλώς μιλάς ασυναίσθητα στον ύπνο σου. Κατανόηση θα δείξει ποτέ κανείς;
Μπορεί να μουρμουρίζεις, να λες απλώς δυο-τρεις λέξεις μέσα στον ύπνο σου ή ακόμα και να ανοίξεις ολόκληρη συζήτηση αν κάποιος σου μιλήσει την ώρα που κοιμάσαι. Τώρα τι θα του απαντήσεις και αν θα καταφέρει να βγάλει νόημα είναι μεγάλη ιστορία. Πιθανότατα να μην έχει καμία σχέση με την απάντηση που θα έδινες αν ήσουν ξύπνιος και στην αρχή να τρομάξει αυτός που σε ρωτάει. Πού να καταλάβει ο άνθρωπος ότι κοιμάσαι, εφόσον σε ακούει να του μιλάς; Εκτός κι αν ξέρει, οπότε και το κάνει επίτηδες, με σκοπό να γελάσει ή και να διακόψει τον ύπνο σου.
Για να το κάνει επίτηδες μάλλον θα ‘ναι καλός φίλος σου που θέλει να σε πειράξει την επόμενη μέρα, να στα πει και να γελάσετε μαζί ή που προσπαθεί να σε ξυπνήσει επειδή τον έπιασαν αϋπνίες κι έχει ανάγκη από παρέα. Και δε θα σε προκαλέσει απλώς, αλλά θα χτυπήσει εκεί που ξέρει ότι πονάς, θα σου μιλήσει για κάτι που περιμένεις ή εύχεσαι να συμβεί. «Σου έστειλε μήνυμα», θα πει, χωρίς να προσδιορίσει ποιος και πότε, ακόμα κι αν το μήνυμα το έστειλε ο μπαμπάς. Αρκεί να ρίξει τη βόμβα, που θα ξυπνούσε ακόμα κι αυτούς που δεν παραμιλάνε στον ύπνο τους, και μετά θα συνεχίσει να σου μιλάει γι’ αυτό, περιμένοντας να αντιδράσεις, να πεις κάτι και μετά να ξυπνήσεις.
Οι φίλοι σου νομίζουν ότι στο παραμιλητό σου θα τους αποκαλύψεις όλα σου τα μυστικά, τα πιο απόκρυφα που δεν έχεις ξεστομίσει ποτέ κι ότι στον ύπνο σου θα εκφράζεις δυνατά τις πιο ενδόμυχες σκέψεις σου. Γελιούνται όμως, μιας και μόνο για μυστικά και όνειρα δε μιλάς όταν κοιμάσαι. Το πιθανότερο είναι να λες ασυναρτησίες χωρίς καν να σχηματίζεις ολοκληρωμένες προτάσεις. Όσα λέμε ενώ κοιμόμαστε, συνήθως είτε σχετίζονται με το όνειρο που βλέπουμε εκείνη την ώρα, είτε είναι απλώς μουρμουρητά και λέξεις χωρίς κανένα νόημα ή σύνδεση μεταξύ τους που δεν μπορεί να καταλάβει κανείς.
Από την άλλη αν κάποιος δε γνωρίζει ότι παραμιλάς στον ύπνο σου και κοιμάται μαζί σου για πρώτη φορά, ίσως και να τρομάξει πραγματικά ή να ανησυχήσει. Χιουμοριστικά ίσως του περάσει απ’ το μυαλό ότι σου επιτίθενται δαιμόνια πλάσματα ή ότι βλέπεις οράματα, ειδικά αν κάτι απ’ όσα ακούσει ενώ είναι ακόμα ξύπνιος του φανεί πολύ παράξενο. Αν γενικά είναι τύπος που δε δίνει ιδιαίτερη σημασία σε κάτι τέτοια, δε θα ασχοληθεί καν, δεν πρόκειται να σε ενοχλήσει ή να προσπαθήσει να σε σταματήσει και θα βάλει κι ακουστικά στ’ αφτιά για να τον πάρει ο ύπνος μετά μουσικής. Υπάρχουν πάντως και τα άτομα που ενώ σε ξέρουν, δεν πρόκειται να το συνηθίσουν ποτέ. Θα πετάγονται κάθε φορά που θα λες κάτι παράξενο στον ύπνο σου και ίσως και ν’ αποφεύγουν να κοιμούνται μαζί σου, γιατί «σκιάζονται».
Έτσι, κάποιοι φίλοι δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν με προθυμία την πρόσκληση για ύπνο σπίτι σου, ενώ άλλοι θα επιδιώκουν να έρχονται όλο και συχνότερα γιατί γελάνε την ώρα που κοιμάσαι, σε προκαλούν και το ευχαριστιούνται. Το μόνο σίγουρο είναι πως είσαι ο φόβος και ο τρόμος όσων θέλουν απόλυτη ησυχία για να κοιμηθούν, αλλά και αυτών που φοβούνται το σκοτάδι. Πάντα θα ακούς το ίδιο σχόλιο στην παρέα αν κανονίσετε κάποιο sleepover και πιθανότητα ο σύντροφός σου να μη σταματήσει ποτέ να παραπονιέται για τον ανήσυχο ύπνο σου, ακόμα κι αν τον έχει συνηθίσει.
Σε περίπτωση όμως που θες κι εσύ έτοιμη μια απάντηση στο επόμενο σχόλιο που θα ακούσεις για τον ύπνο σου, πες τους πως επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που παραμιλάνε ενώ κοιμούνται έχουν υψηλό IQ. Στα ξενύχτια της παρέας, λοιπόν, σίγουρα θα βρεθεί κάποιος που θα παραμιλάει και κάποιος άλλος που θα ροχαλίζει. Γι’ αυτούς όμως θα λέγονται κι οι πιο χιουμοριστικές ιστορίες από φίλους ή συντρόφους που έχουν κοιμηθεί μαζί τους.
Αν πάλι τυχαίνει να είσαι εσύ αυτός που παραμιλά, μην αισθάνεσαι άσχημα! Ας τους να διασκεδάζουν μαζί σου, και διασκέδασε κι εσύ μ’ αυτό. Και αυτοί που ενοχλούνται μπορούν απλώς να αλλάξουν δωμάτιο ή να τους κάνεις δώρο ένα ζευγάρι ωτοασπίδες.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.