Μπορεί σε μία κλίμακα ρομαντικότητας, το συγκεκριμένο θέμα να πιάνει πάτο, αλλά δε σημαίνει ότι δεν είναι πραγματικότητα ή ότι δεν πρέπει να θίγουμε και τόσο λεπτά ζητήματα όπως η διαχείριση των οικονομικών ενός ζευγαριού και κυρίως ενός νέου γάμου. Παίζει, άλλωστε, σημαντικό ρόλο στο πόσο επιτυχημένη θα είναι μια σχέση.
Οι πολλοί τσακωμοί πάνω σε οικονομικά θέματα, ή οι οικονομικές διαφορές μεταξύ του ζευγαριού είναι απ’ τους πρώτους δείκτες διαζυγίων κι ο νούμερο ένα λόγος άγχους σε μια σχέση ή έναν γάμο ειδικά σε μια τέτοια περίοδο οικονομικής ύφεσης.
Σύμφωνα με μια έρευνα ενός γνωστού αμερικάνικου πανεπιστημίου, τα ζευγάρια που ένιωθαν εμπιστοσύνη στο σύντροφό τους με το ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης, ένιωθαν και περισσότερο ασφάλεια, διαφωνούσαν λιγότερο κι είχαν ικανοποιητικότερη σεξουαλική ζωή. Πώς θα μπορείς, όμως, να διαχειριστείς και να εμπιστευτείς τον άλλο σε οικονομικά ζητήματα αν δεν τα συζητήσετε ποτέ κι ειδικά πριν παντρευτείτε;
Κι όμως, ως τη μέρα του γάμου σου μπορεί να ξέρεις πάρα πολλά πράγματα για τον άνθρωπό σου, να ξέρεις τη ζωή του ολάκερη κι όμως στο τραπέζι να μην έχει πέσει καν το ζήτημα των δικών του ή των δικών σου οικονομικών και πώς θα πρέπει να το διαχειριστείτε μαζί. Για να μη γενικεύω, όμως, το επίπεδο εμπιστοσύνης δεν είναι ίδιο σε όλα τα ζευγάρια κι ειδικά σ’ αυτά που έχουν ζήσει μαζί.
Η καλύτερη επικοινωνία ειδικά σε αυτό το κομμάτι βοηθάει να βρείτε μια κοινή γραμμή πλεύσης και να αποφασίσετε τι δουλεύει καλύτερα για εσάς και πώς θα χωρίσετε τα έξοδα. Θα κρατήσετε κοινό πορτοφόλι ή ο καθένας το δικό του; Τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς, πώς θα είναι η οικονομική σας συμπεριφορά κι οι κινήσεις σας ως ζευγάρι; Ας μην ξεχνάμε πως οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους και στην προκειμένη περίπτωση τον καλό γάμο/συμβίωση.
Σίγουρα το να είστε ειλικρινείς και να τα βάλετε όλα κάτω, μαζί, σε έναν γάμο ίσως να βοηθήσει περισσότερο να αντιμετωπιστούν οι «τρύπες» και να κάνετε ένα σχέδιο μαζί για την οικογένειά σας. Ο καθένας δεν είναι μονάχος του, όταν το θέμα έρχεται σε μια οικογένεια, είστε μαζί και μαζί θα έπρεπε να ξέρετε πού πατάτε και πού πάτε, ακόμη και στο οικονομικό κομμάτι.
Απ’ την άλλη, είναι και λογικό ο καθένας να κρατάει κάποια χρήματα χωριστά σε άλλους λογαριασμούς. Είχατε μία «οικονομική ιστορία», αν θέλετε και πριν παντρευτείτε και το να κρατάει ο καθένας κάποια χρήματα για τον εαυτό του, σας προστατεύει κι από απρόοπτα και δίνει και στους δύο μια ασφάλεια. Κανένας δεν είναι εξαρτημένος από κανέναν.
Και μαζί και χώρια. Ίσως αυτή είναι η λύση στο κοινό ταμείο του γάμου. Το μέσο, καμία υπερβολή του τύπου ο καθένας έχει τα λεφτά του, τα έξοδά του και τα χωρίζουμε όλα στη μέση δια δύο, ή το άλλο άκρο, τα βάζουμε όλα μαζί κι όποιον πάρει ο χάρος. Η επικοινωνία, χωρίς καμία ντροπή και κόμπλεξ, ίσως και να βοηθήσει να ξεπεραστούν κάποια ταμπού κι ο γάμος να κυλήσει πιο ομαλά. Βάλτε μαζί τις γραμμές σας, προστατέψτε τον άνθρωπο που αγαπάτε και προστατευτείτε. Ο γάμος θέλει πολλή κοινή δουλειά και κοινό έδαφος για να λειτουργήσει.
Δεν υπάρχει φυσικά ένας μόνο σωστός τρόπος και κανόνας για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που έχει σημασία είναι να συμφωνήσετε μαζί σε ένα σύστημα, να είστε ανοιχτοί στις ενδεχόμενες οικονομικές αλλαγές και να μην το αφήνετε κι αυτό για αύριο.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη