Άγγιγμα· ίσως ο κώδικας επικοινωνίας των ερωτευμένων. Η αφή, άλλωστε, είναι μία αίσθηση που αναπτύσσουμε από μωρά για να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τους ανθρώπους δίπλα μας. Είναι σημαντικό να αγγίζουμε ο ένας τον άλλο, ενεργοποιώντας διάφορα μέρη του εγκεφάλου μας, γεννώντας συναισθήματα κι εν συνεχεία έναν ηλεκτρισμό ανάμεσά μας.
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει να τους πολυπιάνουν γενικά κι άλλοι που δώσ’ τους αγγίγματα και πάρ’ τους την ψυχή. Κι είναι, όντως, θεραπευτικά τα χάδια, είναι ενδείξεις τρυφερότητας κι οικειότητας, τόσο ώστε έρευνες να υποστηρίζουν πως οι σύντροφοι που δε χάνουν ευκαιρία να ακουμπάνε ο ένας τον άλλον είναι πιο ερωτευμένοι και τείνουν να ‘ναι για περισσότερο καιρό μαζί. Γιατί αν δε θες να σε αγγίζει ο άλλος ή αποφεύγεις να τον αγγίζεις, έστω για ένα χάδι στα μαλλιά, ή ένα κράτημα στο χέρι, μήπως κάτι δεν πάει καλά;
Την τιμάμε την αφή σε μια σχέση, μας φέρνει πιο κοντά, πιο ουσιαστικά, μας βοηθάει να ανακαλύψουμε τον άλλο, γι’ αυτό και το μασάζ θα ‘ναι πάντα μια καλή ιδέα για δύο συντρόφους. Μια συνήθεια που αν ενταχθεί στη ρουτίνα ενός ζευγαριού μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική του ζωή αλλά και την επικοινωνία του. Ναι, η επικοινωνία δεν είναι μόνο λέξεις, και τα σώματα μιλάνε.
Γιατί, λοιπόν, να κρατάμε το μασάζ μόνο για όταν θέλουμε να ξυπνήσουμε ερωτικό ενδιαφέρον, αποκλειστικά σαν προκαταρκτικό και μόνο με ειδικές αφορμές και σε συγκεκριμένες περιστάσεις; Ας το κάνουμε κομμάτι της κοινής μας καθημερινότητας, ας αφιερώνουμε μερικά λεπτά για να περιποιηθούμε το ταίρι μας, κάνοντάς του μασάζ, για παράδειγμα, όταν επιστρέφει απ’ τη δουλειά ή λίγο πριν κοιμηθούμε. Μπορούμε αν θέλουμε να ανάψουμε κεριά και να επιστρατεύσουμε διάφορα αρωματικά έλαια, φτιάχνοντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για μέγιστη απόλαυση.
Εκτός το ότι καταπραΰνει και σώμα και νου, εκτονώνοντας το άγχος μας, γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα, νιώθουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα, αναπτύσσουμε ακόμα πιο έντονα συναισθήματα. Μαθαίνουμε να νοιαζόμαστε περισσότερο ο ένας για τις ανάγκες του άλλου. Έστω και με το να χαϊδεύει ο ένας το σώμα του άλλου καθημερινά, βοηθάμε την επαφή μας (όχι μόνο τη σεξουαλική) και τη χημεία μας και κατ’ επέκταση και την ίδια τη σχέση. Δε χρειάζεται να εισέλθουμε στα άδυτα της φυσικοθεραπείας για να αισθανθούμε ζεστασιά με το σώμα του άλλου.
Το «μαζί» εξελίσσεται διαρκώς μέσα από κοινές εμπειρίες και συνήθειες. Είναι όλα τα συναισθήματα γραμμένα στη μνήμη του εγκεφάλου μας, γιατί να μη φροντίσουμε, όμως, να γράφονται και στη μνήμη της σάρκας μας; Το να αισθανθούν άνεση κι οικειότητα τα σώματα είναι βασικό κομμάτι στο χτίσιμο μιας σχέσης. Όσο κι αν το ξεχνάμε κι αν συχνά το παραμελούμε, εκείνα έχουν τη δική τους γλώσσα να επικοινωνούν και τη δική τους μνήμη, ώστε να μας ενώνουν όταν τα μυαλά και τα στόματα εγωιστικά κάνουν το αντίστροφο.
Είμαστε μαθημένοι να κοιτάμε μόνο στα μάτια και στις σκέψεις, αλλά δεν είναι τα μάτια αυτά που θα μας καθησυχάσουν, αν αισθανθούμε περίεργα ή αν στεναχωρηθούμε, αλλά μία αγκαλιά, ένα άγγιγμα, ένα φιλί. Αυτά δηλώνουν το «είμαι δίπλα σου, είμαι εκεί». Τα απτά, όχι αυτά που πλανώνται στον αέρα.
Στην αγκαλιά ψάχνεις την επιβεβαίωση απ’ τον άνθρωπό σου, στο φιλί τον έρωτα και τη ζεστασιά. Η αφή είναι εντονότερη απ’ την όραση και το μασάζ, που ακούγεται κάτι τόσο απλό σε πρώτη ανάγνωση, μπορεί να ‘ναι ένα από τα κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν μία σχέση. Και συγκεκριμένα το κλειδί που βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στη λογική και τη διαίσθηση.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη