Η φυσική υγεία του ανθρώπου, μετά από κάποια ηλικία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της ερωτικής του ζωής. Ο άνθρωπος, υπό κανονικές συνθήκες, κάνει ερωτικές σκέψεις, έχει φαντασιώσεις, νιώθει ενθουσιασμό στο άγγιγμα, και γενικώς ο ερωτισμός είναι ένα κομμάτι της ζωής του. Ωστόσο, σε μια μορφή καταπίεσης που ονομάζεται σ#ξουαλική καταστολή, ακόμη κι η ίδια η φράση θα μπορούσε να προκαλέσει αμηχανία ή ντροπή καθώς και οτιδήποτε σχετίζεται με την εν λόγω δραστηριότητα.

Με τον όρο, ουσιαστικά προσδιορίζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία τα άτομο καταπιέζει σκέψεις, ορμές αλλά και κάθε υγιή ερωτική συνήθεια, θέλοντας να τα καταπνίξει. Ακόμα κι η φαντασία μπαίνει φυλακή και περνά υπό το πρίσμα της ντροπής ή της απογοήτευσης. Η ικανοποίηση, το άγγιγμα, ακόμα και το κοίταγμα στον καθρέφτη του κορμιού τους, που συνιστά μια πλήρως φυσιολογική πράξη, αντιμετωπίζεται με αίσθημα ενοχής κι αποφεύγεται. Τα άτομα που εισέρχονται σε μια κατάσταση ερωτικής καταστολής αντιμετωπίζουν με αρνητισμό την πράξη, την επαφή και τη σκέψη αυτής και ταυτόχρονα βγάζουν εντελώς από τη ζωή τους οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με αυτά.

Κάθε περίπτωση σαφώς και είναι μοναδική, αλλά φαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί κάποιες βασικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλική καταστολή. Τα άτομα που καταστέλλουν την ερωτικότητά τους, μπορεί να έχουν βιώσει μια ερωτική απογοήτευση η οποία τα πλήγωσε τόσο βαθιά που να μην επιθυμούν πλέον να νιώσουν έλξη και πόθο για τον οποιονδήποτε. Επίσης μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα απουσίας σ#ξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ή ακόμα και να απορρέει μέσα από την πεποίθηση του ότι είναι “αμαρτία”.  Επίσης, ένα άτομο το οποίο απέχει για μακρύ χρονικό διάστημα από την ερωτική επαφή, μπορεί να αναπτύξει αισθήματα ανασφάλειας και μειωμένης αυτοπεποίθησης που θα το οδηγήσουν, σταδιακά, στην τάση να καταστείλει την ίδια την επιθυμία του για συνεύρεση. Αυτό συμβαίνει διότι νιώθει ανεπαρκές έως κι αποτυχημένο σε σχέση με την ερωτική του ζωή. Επιπρόσθετα, όσοι έχουν βιώσει τραυματικές σ#ξουαλικές εμπειρίες στο παρελθόν, πολύ εύκολα μπορούν να οδηγηθούν σε καταπίεση των ορμών τους, καθώς έχουν συνδέσει τα αισθήματα αυτά με τραύματα, είτε σωματικά είτε ψυχικά.

Πρέπει να αναφερθεί, επίσης, ότι η εν λόγω καταπίεση δε γίνεται πάντα αντιληπτή από αυτόν που τη βιώνει. Εντούτοις, υπάρχουν συμπεριφορές που μπορούν να καταδείξουν ότι ένα άτομο αποκτά μια τέτοιου είδους στάση. Η δυσφορία, λόγου χάρη, για συζητήσεις ή πράξεις με περιεχόμενο την ερωτική επαφή είναι ένα αρχικό δείγμα. Το άγχος κι η ντροπή κατά τη διάρκεια ή μετά τη πράξη μπορούν να αποδοθούν επίσης εκεί. Ταυτόχρονα, τα ερωτικά καταπιεσμένα άτομα, συχνά υπομένουν αντί να απολαμβάνουν την επαφή με τους συντρόφους τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη σχέση τους. Κι αυτό μπορεί να ξεκινήσει από την αποστροφή μπροστά στο γυμνό σώμα και να φτάσει ως και την πλήρη αποχή, ακόμα κι εντός σχέσης.

Η εν λόγω κατάσταση, πέρα από το ότι η ίδια μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στη ζωή ενός ανθρώπου, ταυτόχρονα, συνδέεται και με λοιπές δυσμενείς συνθήκες. Αρχικά, όταν το άτομο είναι σε σχέση, υποβαθμίζεται σημαντικά η ποιότητα της ερωτικής ζωής των συντρόφων. Εφόσον ο ένας, ουσιαστικά, υπομένει και δεν επιθυμεί την επαφή, προφανώς και δεν υφίσταται ικανοποίηση και για τους δύο. Αν, μάλιστα, ο σύντροφος αντιληφθεί την αμυντική στάση του άλλου, τότε μπορεί να την εκλάβει κι ως προσωπική απόρριψη. Επιπρόσθετα, η καταστολή, συνήθως, προκαλεί πολύ φόβο κι ένταση κατά τη διάρκεια της πράξης, που είναι ανεξάρτητα από το επίπεδο οικειότητας μεταξύ των συντρόφων. Για τις γυναίκες, αυτή η ένταση μπορεί να εκδηλωθεί ως κολπισμός- μια κατάσταση όπου τα τοιχώματα του κόλπου σφίγγουν από φόβο οποιουδήποτε είδους διείσδυσης.

Σαφώς και μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά χρειάζεται υπομονή και κατανόηση. Εφόσον το άτομο που διακατέχεται από ερωτική καταστολή το αντιληφθεί και το αποδεχθεί, μπορεί να το συζητήσει με το ταίρι του και να εντοπίσουν, μέσα από τη συζήτηση, τους λόγους για τους οποίους δε νιώθει πια την ίδια επιθυμία. Η κατανόηση του συντρόφου παίζει καθοριστικό ρόλο εδώ. Αλλά, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι σε σχέση, υπάρχει η δυνατότητα να απευθυνθεί σε ειδικό ο οποίος με πλήρη εχεμύθεια μπορεί να τον ακούσει και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημά του.

Όλοι μας μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με άβολες κι αποθαρρυντικές καταστάσεις στη ζωή μας. Είναι κάτι το ανθρώπινο και δε χρειάζεται να νιώθουμε ενοχή γι’ αυτό. Η υγιής ερωτική μας ζωή αξίζει να είναι κάτι για το οποίο θα παλέψουμε, χωρίς να μας γίνεται βραχνάς ή κόμπος στον λαιμό, η μεγαλύτερη -ενδεχομένως- απόλαυση που γνώρισε ποτέ το ανθρώπινο σώμα.

 

Συντάκτης: Σοφία Γουρνά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου