Τις τελευταίες μέρες γίνεται έντονη κριτική για την επιλογή της 68χρονης Ισπανίδας ηθοποιού Άνα Ομπρεγόν να αποκτήσει μωρό, με τη συνδρομή παρένθετης μητέρας, λόγω της ηλικίας που επέλεξε να γίνει μητέρα, όπως και του τρόπου με τον οποίο επέλεξε να το κάνει. Ωστόσο το ζήτημα παραμένει λεπτό και χρειάζεται να προσεγγιστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία, αφού εν τέλει πολλές απόψεις ξεπερνούν τα όρια των επιλογών ζωής που έχει την ελευθερία να πράξει κανείς.
Για όσους δε γνωρίζουν την Ομπρεγόν, υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στην πατρίδα της κατά τη δεκαετία του 1990, καθώς συμμετείχε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Είχε αποκτήσει έναν γιο, τον Άλες, ο οποίος είχε συγγένεια με τον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ΄ της Ισπανίας, από τη μεριά του πατέρα του. Ο Άλες, απεβίωσε το 2020 μετά από μάχη με μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου, του σαρκώματος Ewing, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Το γεγονός αυτό, καταρράκωσε ψυχολογικά την Ομπρεγόν.
Αρχικά, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το μωρό με το οποίο φωτογραφήθηκε η ηθοποιός καθισμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο, έξω από κλινική του Μαϊάμι, είναι η κόρη που απέκτησε μέσω παρένθετης μητέρας. Εδώ και λίγες ώρες, όμως, η ίδια η ηθοποιός αποκάλυψε ότι το μωρό δεν είναι κόρη της, αλλά εγγονή της, καθώς προέκυψε από εξωσωματική γονιμοποίηση με τη χρήση κατεψυγμένου σπέρματος του γιου της. Υποστήριξε ότι αυτή ήταν επιθυμία του ίδιου του γιου της, ενώ η διαδικασία ξεκίνησε την ημέρα του θανάτου του. Η Ομπρεγόν, επίσης, αναφέρει στο περιοδικό HOLA!, ότι η επιθυμία του γιου της κοινοποιήθηκε στην ίδια και τον πατέρα του και η κατάψυξη του σπέρματος έγινε πριν ο γιος της ξεκινήσει χημειοθεραπείες σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.
Τα στοιχεία της παρένθετης μητέρας δεν έχουν επικυρωθεί, ούτε και το κατά πόσο έλαβε αμοιβή ή όχι. Την περίοδο που πέθανε ο γιος της Ομπρεγόν, διατηρούσε σχέση με κοπέλα που, όμως, όπως λέγεται, δεν είναι αυτή που γέννησε το μωρό, αλλά κάποια νεαρή από τη Λατινική Αμερική που επιστρατεύθηκε για τον σκοπό αυτό. Επιπρόσθετα, η ηθοποιός σχολίασε ότι δεν αποκλείεται ν’ ακολουθήσει η γέννηση κι άλλων μωρών με την ίδια διαδικασία, αφού ο γιος της είχε εκδηλώσει την επιθυμία να αποκτήσει πέντε παιδιά. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει βιολογική σχέση, όπως η ίδια αναφέρει, ανάμεσα στην Ομπρεγόν και το μωρό, η ηθοποιός ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε υιοθεσία του μωρού προκειμένου να καταστεί κηδεμόνας του.
Εντούτοις, η ηθοποιός επικρίνεται μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος για την επιλογή της να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να αποκτήσει εγγόνι, καθώς αυτό, για πολλούς, εξισώνεται με κάποιου είδους εμπόριο, όπου το γυναικείο σώμα δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο συναλλαγών προκειμένου να ικανοποιούνται οι επιθυμίες εκλιπόντων. Για μεγάλο μέρος της κοινωνίας εγείρονται ζητήματα βιοηθικής για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου να έρθει στον κόσμο η εγγονή της Ομπρεγόν.
Είναι γεγονός ότι η γέννηση του εν λόγω μωρού προκαλεί, αν μη τι άλλο, έκπληξη, τόσο λόγω της ηλικίας της Ομπρεγόν όσο και βάσει των λεπτομερειών που αποκαλύφθηκαν για τη βιολογική προέλευσή του. Από τη μια, δεν μπορούμε να μην κατανοήσουμε τον προβληματισμό για την επιλογή της Ομπρεγόν να γίνει γιαγιά χωρίς να υπάρχουν γονείς να αναλάβουν το παιδί, λαμβάνοντας υπόψιν τις περιορισμένες αντοχές της να διαχειριστεί την κηδεμονία. Εύλογα, επίσης, κάποιοι μπορούν να υποστηρίξουν ότι έτσι εξυπηρέτησε μια προσωπική κι εγωιστική της φιλοδοξία, να γεμίσει το κενό που δημιούργησε μέσα της η απώλεια του μονάκριβου γιου της δρώντας τρόπον τινά ανώριμα. Από την άλλη, η ίδια υποστηρίζει ότι όφειλε να ικανοποιήσει την τελευταία επιθυμία του γιου της, κάτι που είναι καθ’ όλα σεβαστό. Και σίγουρα η ίδια διαθέτει όλα τα μέσα για να προσφέρει στην εγγονή της ένα άριστο επίπεδο ζωής.
Η μητρότητα είναι μια συνθήκη ιερή και για όποιες απόψεις εκφράζονται, χρειάζεται να έχει προηγηθεί ώριμη και ψύχραιμη σκέψη. Τα κίνητρα της Ομπρεγόν δεν είναι γνωστά παρά μόνο στην ίδια και λίγοι είναι όσοι μπορούν να κατανοήσουν απόλυτα την ψυχολογία και τις επιλογές της. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς, τόσο σε αυτή την περίπτωση όσο και σε ανάλογες άλλες, είναι να ευχόμαστε τα μωρά που έρχονται στο κόσμο να απολαμβάνουν μια όμορφη και γεμάτη αγάπη ζωή, έχοντας πλάι τους ανθρώπους που τα αγαπούν.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου