Η χώρα του Μεξικό αναφέρεται πολύ συχνά όταν μιλάμε για δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήμ@τος, καθώς στην περιοχή αυτή ανθεί το εμπόριο ουσιών κι ανθρώπων που ελέγχεται από οργανώσεις με μεγάλη δύναμη. Είναι χαρακτηριστικό -έως και ανατριχιαστικό- το γεγονός ότι οι δ@λοφονίες που έχουν καταγραφεί στη χώρα ξεπερνούν τις 350.000, οι οποίες σχετίζονταν με συγκρούσεις μεταξύ των καρτέλ ν@ρκωτικών. Η πολιτεία της Κολίμα θεωρείται το κέντρο της διακίνησης, καθώς τα λιμάνια της χρησιμοποιούνται από τους εγκληματίες για τη μεταφορά ουσιών, όπως η φ@ιντανύλη που είναι ένα συνθετικό οπιoειδές πενήντα φορές ισχυρότερο από την ηρωiνη.
Οι δε αγνοούμενοι από το 1962 μέχρι και σήμερα ξεπερνούν τους 110.000, με τον Ο.Η.Ε. να χαρακτηρίζει το πρόβλημα αυτό ανθρώπινη τραγωδία για τη χώρα. Σε επίπεδο πολιτειών, η πόλη Χαλίσκο έχει τους περισσότερους αγνοούμενους που υπολογίζονται σε περίπου 15.000, ενώ ακολουθεί η Ματαμόρος με 13.000 αγνοούμενους. Κατά καιρούς, εντοπίζονται σωροί ανθρώπων που αγνοούνταν και οι οποίοι έπεσαν θύματα του οργανωμένου εγκλήματος του Μεξικό. Το πιο πρόσφατο τέτοιο μακάβριο εύρημα ήταν ο εντοπισμός 22 σωρών, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία την περασμένη Δευτέρα, σε 12 μυστικούς τάφους στη Ρεϊνόσα που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας.
Οι συγγενείς αγνοουμένων στο Μεξικό συχνά κάνουν δικές τους έρευνες για να εντοπίσουν τους ανθρώπους τους, καθώς οι επίσημες κρατικές έρευνες σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν αποτέλεσμα. Οι ιδιωτικές αυτές έρευνες, καθόλου σπάνια καταλήγουν στον εντοπισμό νεκρών σε απομακρυσμένες και κρυφές περιοχές της χώρας. Οι τελευταίες 22 σωροί βρέθηκαν μετά από έρευνα που έκανε η συλλογικότητα «Amor por los Desaparecidos en Tamaulipas». Τα πτώματα ήταν θαμμένα για διάστημα από 10 έως 14 μήνες, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο των αρχών ασφαλείας στην Ταμαουλίπας, την πολιτεία του Μεξικού, όπου υπάγεται διοικητικά η Ρεϊνόσα.
Οι τελευταίες 22 σωροί ήρθαν απλώς για να προστεθούν στη μακρά λίστα νεκρών που εντοπίζονται κατά καιρούς στο Μεξικό ως θύματα του οργανωμένου εγκλήματος. Ο μεγαλύτερος αριθμός εντοπισμένων σωρών στο Χαλίσκο ήταν το 2020, με 544 ανθρώπους να εντοπίζονται νεκρoί σε ομαδικούς τάφους. Το 2022 ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 301 άτομα που εντοπίστηκαν σε 41 τάφους. Στις 31 Μαΐου του 2023, μετά από αναλύσεις που έγιναν σε ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν τεμαχισμένα σε δεκάδες μαύρες σακούλες στον πυθμένα μιας βαθιάς χαράδρας στο Zapopan, στο δυτικό κρατίδιο Χαλίσκο, εντοπίστηκε ότι αυτά ανήκαν σε 8 εργαζόμενους που εξαφανίστηκαν από ένα τηλεφωνικό κέντρο. Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Χαλίσκο έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 1.500 πτώματα από το 2018 μέχρι σήμερα.
Οι τελευταίοι 8 νεκρoί εργαζόμενοι -6 άνδρες και 2 γυναίκες- είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι από τις 20 έως και τις 31 Μαΐου, πριν το μακάβριο εύρημα. Με βάση τις πληροφορίες που διέρρευσαν από τις αρχές, το τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο εργάζονταν τα θύματα ήταν η «βιτρίνα» για ένα παράνομο κτηματομεσιτικό γραφείο με στόχο την εξαπάτηση και τον εκβι@σμό τουριστών των Η.Π.Α., το οποίο βρισκόταν υπό τον έλεγχο του καρτέλ Jalisco New Generation. Εντούτοις, δεν ήταν σαφές το εάν τα θύματα δ@λoφονήθηκαν από το καρτέλ αυτό ή από κάποιον αντίπαλο ως αντίποινα. Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι είδαν ένοπλους άνδρες να απαγάγουν υπαλλήλους από την επιχείρηση. Μέσα στο τηλεφωνικό κέντρο, η αστυνομία εντόπισε μ@ριχουάνα, αιμ@τοβαμμένα κουρέλια και λευκούς πίνακες στους οποίους ήταν γραμμένα ξένα ονόματα, ενώ ο ιδιοκτήτης που νοίκιαζε τον χώρο στην επιχείρηση διέφυγε και ήταν σε αναζήτηση από την αστυνομία. Ο δήμαρχος της περιοχής πρόσθεσε ότι το κέντρο λειτουργούσε πaράνομα, χωρίς να έχει άδεια.
Η χώρα του Μεξικό βάλλεται από την εγκληματικότητα και τις δ@λοφονίες ανθρώπων, διότι υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα από το οργανωμένο έγκλημα. Τα έσοδα από το εμπόριο ουσιών είναι τεράστια, όπως και αυτά από την εμπορία ανθρώπων. Επίσης, η παράνομη μετανάστευση προς τις Η.Π.Α. είναι μια ακόμα κερδοφόρα επιχείρηση για τους διακινητές. Όσο, λοιπόν, αυτές οι δραστηριότητες ανθούν, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος είναι ένα πολύ δυσχερές έργο για τη χώρα, λαμβάνοντας υπόψιν και την παράμετρο ότι σε πολλές από αυτές συμμετέχουν και κρατικοί αξιωματούχοι.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.