Η είσοδος της τεχνολογίας σε κάθε, σχεδόν, έκφανση της καθημερινότητας του ανθρώπου είναι πλέον εμφανής, αλλά όχι πάντα με θετικό τρόπο. Ενώ η τεχνολογία διευκολύνει άμεσα κάποιες διεργασίες, ταυτόχρονα, φαίνεται ότι απειλεί όλο και περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων.
Τη Τρίτη, το συνδικάτο των συγγραφέων του Χόλιγουντ (WGA) προχώρησε σε απεργία μετά από διαμαρτυρίες των μελών του για υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας τους, λόγω της εκτεταμένης χρήσης της τεχνολογίας και του streaming. Οι συγγραφείς στο Χόλιγουντ, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, συνεργάζονται με τηλεοπτικά και κινηματογραφικά στούντιο, για την παραγωγή σεναρίων. Λόγω της ανάδυσης του streaming, όμως, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι έχει υποβαθμιστεί το έργο τους, ενώ, ταυτόχρονα, είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται περισσότερες ώρες, αλλά με χαμηλότερες απολαβές.
Σημειώνεται ότι σήμερα, περίπου, το 50% των εν λόγω συγγραφέων εργάζεται με βασικό μισθό, ενώ μια δεκαετία πριν το ποσοστό αυτό κυμαινόταν στο 30%. Οι συγγραφείς ζητούν όχι μόνο αύξηση στις απολαβές τους, αλλά και να λαμβάνουν επιπλέον μπόνους όταν οι σειρές που γράφουν σημειώνουν επιτυχία. Εκτός από τα ζητήματα αυτά, οι απεργοί συγγραφείς τονίζουν την αρνητική επίδραση που θα μπορούσε να έχει άμεσα και η τεχνητή νοημοσύνη στον επαγγελματικό τους κλάδο, εφόσον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νέων σεναρίων που θα βασίζονται, όμως, σε προηγούμενα έργα τους. Φοβούνται, ακόμα, ότι μπορεί να κληθούν να επεξεργαστούν τα σενάρια που θα δημιουργηθούν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και ζητούν διασφαλίσεις από τις εταιρείες παραγωγής για αποκλεισμό αυτής της τεχνολογίας από τον κλάδο.
Τα προβλήματα από την απεργία έχουν ήδη καταστεί ορατά στο τηλεοπτικό κοινό, καθώς ήδη προβάλλονται επαναλήψεις κωμικών σειρών αργά το βράδυ, ενώ για αγαπημένα shows, όπως το The Daily Show και το Saturday Night Live, επίσης αναμένεται να προβληθούν εκπομπές που έχουν προβληθεί στο παρελθόν. Ο αντίκτυπος σε συνδρομητικές υπηρεσίες, όπως το Netflix, δεν απειλούνται το ίδιο, διότι προβάλλουν υλικό από το διεθνή χώρο και δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τις παραγωγές του Χόλυγουντ. Η διάρκεια της απεργίας δεν έχει ξεκαθαριστεί, καθώς το σωματείο αναμένει από τα στελέχη των εταιρειών παραγωγής να δεχθούν τα αιτήματά τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι επαγγελματίες συνεργαζόμενων κλάδων, όπως ενώσεις ηθοποιών, σκηνοθετών κι άλλες, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις υποστηρίζοντας την απεργία των συγγραφέων.
Οι εταιρείες παραγωγής, από την άλλη, φαίνεται ότι έχουν βρεθεί εν μέσω Συμπληγάδων, καθώς δέχονται πιέσεις από τη Wall Street για να εντείνουν την κερδοφορία του streaming, εφόσον έχουν γίνει επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων σε περιεχόμενο, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των συνδρομητών. Ταυτόχρονα, βλέπουν, τα τηλεοπτικά έσοδα από τις διαφημίσεις να μειώνονται, εφόσον τα παραδοσιακά τηλεοπτικά ακροατήρια συρρικνώνονται κι οι διαφημιστές απευθύνονται αλλού. Οι αντιδράσεις των συγγραφέων ήταν γνωστές στα στελέχη των στούντιο παραγωγής εδώ και μήνες με αποτέλεσμα η απεργία να θεωρείται θέμα χρόνου. Έτσι, είχαν ήδη εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς σεναριογράφους, ζητώντας ακόμα και να λάβουν από αυτούς σενάρια πριν από τη συμφωνημένη προθεσμία.
Μια τέτοια απεργία σε μια τόσο δυναμική αγορά, όπως είναι το Χόλυγουντ, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η προηγούμενη απεργία του συνδικάτου των συγγραφέων του Χόλυγουντ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2007 και διήρκησε 100 μέρες, ενώ εκτός από την αναστάτωση που προκλήθηκε στα τηλεοπτικά προγράμματα, το γεγονός αυτό κόστισε στη βιομηχανία πάνω από 2 δις δολάρια. Εάν κι η τρέχουσα απεργία διαρκέσει, επίσης, μεγάλο διάστημα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τις ζημιές, αλλά σίγουρα θα είναι τεράστιες.
Οι εταιρείες παραγωγής επιτυγχάνουν τεράστια κέρδη, αλλά όπως φαίνεται επιβαρύνοντας ένα σημαντικό μέρος των ανθρώπων που καταβάλλουν πνευματική εργασία, προκειμένου να βγαίνουν προγράμματα στον αέρα. Ο ισχυρισμός για αδυναμία καταβολής ικανοποιητικών μισθών στους συνεργάτες τους από τις εταιρείες αυτές μόνο γέλωτα μπορεί να προκαλέσει, αν αναλογιστεί κανείς τα εκατομμύρια που λαμβάνουν οι αστέρες του Χόλυγουντ -κι όχι μόνο- ακόμα και για να φτερνιστούν σ’ ένα γύρισμα. Θα είχε ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε κι επίσημες δηλώσεις δημοφιλών αστέρων επί του ζητήματος, αλλά μεγαλύτερη σημασία θα είχε να ασκήσουν κι οι ίδιοι πιέσεις στις εταιρείες παραγωγής, ώστε οι συγγραφείς να πληρώνονται δίκαια.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου