Όσες φορές κι αν πληγωθούμε ή κάνουμε λάθη, η ζωή κάνει τέτοιους κύκλους που μας οδηγεί σε νέες περιπέτειες. Μια άκρως αινιγματική και αγαπημένη είναι αυτή του έρωτα και των αμέτρητων παιχνιδιών του που ποτέ δε μας κουράζουν και πάντα αποτελούν μια ευκαιρία ανανέωσης. Όμως είναι στη φύση του ανθρώπου να βιάζεται και να οδηγείται σε λάθη και παρεξηγήσεις, γιατί όταν προσπαθείς να τα ζήσεις και να τα κάνεις όλα παράλληλα, στο τέλος καταλήγεις να μην κάνεις τίποτα όπως θα ήθελες.
Όλα τα παραπάνω όμως δεν αποτελούν τη ζωή μας, μα μέρος αυτής. Μέσα σε αυτή στριμώχνονται και τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια. Κάποια απογεύματα στην αλάνα για ποδόσφαιρο και κούνιες μα και κάποιες ολοήμερες εκδρομές με την τάξη ή ένα σκασιαρχείο από τη στρίγγλα τη δασκάλα της Ιστορίας! Αστείο ε; Κι όμως έχει κι άλλα η ζωή μας. Έχει έρωτες, φιλιά στην παραλία κάποιο βράδυ του Αυγούστου και ένα οικογενειακό τραπέζι για το πτυχίο μας! Μα έχει και εκείνα τα δειλινά που στο δωμάτιο επικρατεί υγρασία και τα παντζούρια είναι ερμητικά κλειστά μετά τον χωρισμό μας από τον πρώτο μας έρωτα κι ίσως και από κάποια ακόμα συναισθήματα που νιώσαμε μετά από αυτόν. Άλλωστε η ζωή δεν τελειώνει σε έναν άνθρωπο.
Το να ζήσεις, μήτε εύκολο είναι αλλά μήτε και δύσκολο. Το πώς όμως τη ζεις είναι το ζουμί της υπόθεσης. Ζεις ευτυχισμένος; «Πώς μωρέ να ζει κανείς ευτυχισμένος;», θα έλεγε κάποιος. Δίχως να υπεραναλύεις και να φαντάζεσαι πως δήθεν υπάρχει ό,τι αισθάνεσαι. Δηλαδή, δε χρησιμοποιείς με απολυτότητα τη φράση «δικός μου» για κάποιον. Κοινώς, δεν πρέπει να βάζεις ταμπέλες.
Κάποιοι ονοματίζουν τον σύντροφό τους ως «ζωή μου» ή «αγάπη μου». Σε πολλές περιπτώσεις αυτό αποτελεί ένα είδος «καραμέλας» και όχι απ’ αυτές με γεύση φράουλα! Όπως η ζωή είναι ένα ταξίδι, και μια σχέση αποτελεί ένα ακόμη. Κάθε μέρα γνωρίζεις και ανακαλύπτεις τον άνθρωπο με τον οποίο μοιράζεστε ό,τι σας περιβάλει και σας αποτελεί. Όταν αληθινά αντιλαμβάνεσαι πόσο βάθος έχει να το αποκαλείς κάποιον «ζωή μου», δύσκολα το ξεστομίζεις.
Άρα, υπάρχει ο παράγοντας του να αισθάνεσαι και του να πιστεύεις πως τάχα είναι εκλεκτός. Ίσως να φταίει η αλλαγή της στάσης των ανθρώπων στο να εκδηλώνουν τα πραγματικά -αν υπάρχουν- αισθήματα και να μην υποκρίνονται για χάρη μια δήθεν κατάκτησης. Θες να λέγεται φλερτ ή σχέση εφήμερη ή ίσως και σοβαρή; Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που διαφέρουν; Όλα ξεκινούν από την επικοινωνία μας με τον άλλον.
Πιθανόν σε κάποιο καφέ θα σου έχει τύχει να αναπτύξεις διάλογο με ένα υποψήφιο ταίρι και να προσπαθείς μέσα από το φάσμα των θεμάτων συζήτησής σας, να διαπιστώσεις εκ πρώτης όψεως τον χαρακτήρα του και κατά πόσο συμφωνείτε ή όχι. Η στάση απέναντι στον έρωτα, οι πολιτικές πεποιθήσεις και ο τρόπος ζωής, οι διατροφικές συνήθειες και η άσκηση αποτελούν σημαντικά θέματα και δείχνουν κάποια πράγματα για αυτόν που έχουμε απέναντί μας.
Πολλές οι επιγραφές και οι ταμπέλες, όμως στην πραγματικότητα αν σκεφτούμε πως κάθε άνθρωπος πορεύεται όπως έχει μάθει και με ό,τι μπορεί, ας κρατήσουμε στο μυαλό μας πως αυτό το οποίο εμείς βλέπουμε είναι αυτό που ο ίδιος μας επιτρέπει. Ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε το «γιατί». Οπότε, πριν δικάσουμε, οφείλουμε να ερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους και να λάβουμε υπόψιν όλα τα στοιχεία της δικογραφίας!
Καθένας μας ορίζει και προσδιορίζει διαφορετικά τις σχέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν είτε σαρκική είτε και πνευματικής φύσεως ένωση. Γι’ αυτό και οι σχέσεις είναι πολύπλοκες. Όχι αυτές καθ’ αυτές, αλλά έχουν όπως ο εγκέφαλος, νευρώνες που επεκτείνονται κι όλοι μαζί ως συνδυασμός συμβάλουν στη σωστή λειτουργία. Κι όμως, οι άνθρωποι επιθυμούν αυτό που νιώθουν να ‘ναι αμοιβαίο και να κουμπώσουν με κάποιον άλλο που θα ταιριάξουν για να πετύχουν τη δική τους σωστή λειτουργία!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.