Πώς καταλαβαίνεις αλήθεια αν δύο άνθρωποι είναι ερωτευμένοι;! Θα έχεις παρατηρήσει πολλάκις αρκετά ζευγάρια στο πάρκο, στα καφέ ή ακόμα και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που κάποια από αυτά να δείχνουν πολύ ερωτευμένα. Περπατούν αγκαλιά, φιλιούνται παθιασμένα -ακόμα και όταν βρίσκονται με παρέες- , «ποστάρουν» τον έρωτα και την ευτυχία τους. Έχει άραγε αναρωτηθεί κανείς ποια στο καλό είναι αυτή η ανάγκη που μας κάνει να προβαίνουμε σε «κοινοποίηση της παρουσίας μας» στον έρωτα και σε κατάσταση «πως νιώθουμε ο,τι μας αγαπούν» στο Facebook και στο Instagram;
Το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια επιδεικνύουν και διαφημίζουν την πιθανότατα πετυχημένη και τέλεια σχέση που έχουν, δεν τους καθιστά ευτυχισμένους και ειλικρινείς απαραίτητα. Δεν υπάρχει τέλεια σχέση. Πρώτον γιατί το τέλειο είναι διαφορετικό για τον καθένα και δεύτερον γιατί η σχέση αποτελείται και από μια σειρά ατελειών που αγαπάμε στα μάτια του λατρεμένου μας συντρόφου! Βλέπεις, υπάρχουν κι αυτοί που είναι γνωστοί ως «ξενέρωτοι». Ναι, καλά σου ήρθαν στο μυαλό αυτές οι εικόνες που όταν παρατηρείς μια παρέα, δεν καταλαβαίνεις αν ανάμεσά τους υπάρχουν δυο ερωτοχτυπημένοι νεανίσκοι ή καθώς αναπαύεσαι σε κάποιο παγκάκι μετά το τρέξιμο, δεν αντιλαμβάνεσαι αν ένα ζευγάρι κάθεται αντικριστά και αν αναλύουν κάποιο θέμα σοβαρά δίχως να στάζει μέλι στο γρασίδι. Εννοείται πως γίνονται και τούτα. Μα αγαπητοί, το ζήτημα δεν είναι μήτε να είστε μέσα στα σορόπια ανελλιπώς μήτε το άλλο άκρο. Όλα έχουν τη δική τους μοναδική στιγμή προς απόλαυση.
Όταν έχουμε κάτι πολύτιμο κοντά μας, επάνω μας -όπως ένα χρυσό κόσμημα ή το iphone 8-, ενώ βρισκόμαστε έξω τα προσέχουμε. Δίνουμε έμφαση σε τυχόν περίεργα βλέμματα μην και τα σταμπάρουν και χωρίς να το καταλάβουμε μας τα στερήσουν. Θαρρείς πως διαφέρει το θέμα για ταίρι σου dear; Of course not. Αν κάτι μας μαθαίνει το Σμίγκολ από την τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» είναι πως το «πολύτιμό» του το λαχταρούσε μόνο για τον ίδιο και δεν ήθελε κανείς άλλος να το θαυμάσει, μήτε να το αποκτήσει. Όμοια και ο σύντροφός σου είναι πολύτιμος για εσένα. Δε θέλεις να τον χάσεις. Δεν είναι τυχαίο που λένε πως όσο λιγότεροι ξέρουν την ευτυχία σου, τόσο περισσότερο διαρκεί. Θες να φταίει το «κακό το μάτι»; Κι η Εκκλησία δεν αμφισβητεί την ύπαρξή του. Πάντως, τη σήμερον ημέρα, δεν είναι πολλοί αυτοί που θέλουν το καλό σου και είναι μετρημένοι στα άκρα των δακτύλων σου εκείνοι που θα χαρούν πραγματικά με τη χαρά σου.
Κάτι που γυαλίζει -εκτός απ’το ό,τι δεν είναι και απαραίτητα χρυσός- τραβά την προσοχή όλων. Και η τάση των περισσοτέρων είναι να κουβεντιάζουν αυτή τη λάμψη. Κοινώς να ασχολούνται με τις ζωές των άλλων. Προσοχή εδώ παρακαλώ! Αν αληθινά ξέρεις πως έχεις το θησαυρό μέσα στα χέρια σου, obviously δε θα επιθυμείς να το μάθουν και οι υπόλοιποι. Σε αυτό το σημείο έγκειται και η ωριμότητα που σε διακρίνει. Σε κάνει να ζεις κάθε σου στιγμή όπως της αξίζει και εις το έπακρον. Σκέψου λιγάκι το εξής: δεν απολαμβάνεις το πιτόγυρο και τη μακαρονάδα με τις ίδιες μεγαλούτσικες μπουκίτσες όταν έχεις πολλά μάτια να σε κοιτούν αποσβολωμένα σε σχέση με όταν είσαι μοναχούλης και αραχτός.
Αυτοί, λοιπόν, οι «ξενέρωτοι» και οι σαν «παντρεμένοι εκατό χρόνια» σύντροφοι, ξέρουν πολύ καλά πώς να περνούν καλά και πότε. Έχουν εκτός των άλλων και αλληλοσεβασμό. Οι προσωπικές στιγμές -το λέει και η ίδια η λέξη- είναι προσωπικές. Έχουν το νούμερο δύο μπροστά και όχι το πολλαπλάσιό του! Σέβονται το σύντροφό τους και το δείχνουν με τις πράξεις τους. Απολαμβάνουν σε άλλες στιγμές οι δυο τους τον έρωτα τους και χαίρονται ως παρέα μαζί με τους γύρω τους τις στιγμές που βρίσκονται με την παρέα. Γιατί ας μην ξεχνάμε πως το ταίρι μας δεν είναι απλώς εραστής. Λαμβάνει τη θέση του συνοδοιπόρου μας, του πιστού μας φίλου, του ερωτικού μας πόθου, του προσώπου που μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια και ηρεμία.
Ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο η ιδιωτική ζωή έχει πάψει να είναι ιδιωτική σε μεγάλο βαθμό. Δε χρειάζεσαι επιβεβαίωση για την ορθότητα της επιλογής σου. Μόνο εσύ ξέρεις τι ήταν αυτό το οποίο σε ένωσε με το σύντροφό σου, ενώ μάλιστα το τι μοιράζεστε και πώς λειτουργεί η σχέση σας είναι καθαρά προσωπική, δική σας υπόθεση.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.