«Μέτρον άριστον», λένε. Η εν λόγω φράση δε γνωρίζει συνθήκες και φύλα, αρσενικό ή θηλυκό. Αναφέρει πως κάθε περίπτωση, κάθε κατάσταση χρειάζεται ένα μέτρο. Αυτό ισχύει και για την επιρροή που έχουν οι γύρω μας σε εμάς, όπως για παράδειγμα το κολλητάρι μας. Ουκ ολίγες φορές έχουμε βρεθεί στη θέση να είναι το φιλαράκι μας single και να προσπαθούμε να βοηθήσουμε να βρει ταίρι. Πολλές φορές όμως θέλει παρέα για να βγει να γνωρίσει κόσμο και φυσικά ζητάει από μας να ‘μαστε οι συνοδοί του μέχρι να συναντήσει κάποιο πρόσωπο που να του εξάπτει το ενδιαφέρον. Το να βγαίνουμε βέβαια με το ελεύθερο φιλαράκι μας καθημερινά, ενώ είμαστε σε σχέση, δεν είναι κάτι κακό, αλλά πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις.
Την ώρα που βγαίνετε το κολλητάρι θέλει να φλερτάρει και να το φλερτάρουν. Κάποιες φορές αναπόφευκτα σε παίρνει και σένα μαζί η μπάλα. Φυσικά αν σέβεσαι τον εαυτό σου, τον σύντροφό σου και αυτό που έχετε φέρεσαι ανάλογα! Έλα όμως, που το κολλητάρι κάποιες φορές τυχαίνει και είναι πιο cool και σου λέει πως δεν έγινε και τίποτα αν χαλαρώσεις λίγο και το απολαύσεις. Φυσικά αν δε θες εσύ, δεν πρόκειται να ενδώσεις σε κανέναν πειρασμό, αλλά δεν παύει να ασκεί μιας μορφής επιρροή πάνω σου με τα λόγια και τις προτροπές του.
Βγαίνετε Σάββατο βράδυ και κατευθύνεστε στο γνωστό αγαπημένο στέκι σας. Η δοκιμασία λοιπόν αργά, πολύ αργά, υπό τη συνοδεία της μουσικής, έρχεται όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τον πειρασμό, επειδή το φιλαράκι αποφάσισε να πάτε να καθίσετε στο μπαρ για να καταφέρει να γνωρίσει νέο κόσμο. Σε αυτή την περίπτωση ήρθε η ώρα να φανεί ο δυναμισμός και η αυτοκυριαρχία σου, το αν και κατά πόσο σέβεσαι και θέλεις πραγματικά τον σύντροφό σου.
Άλλωστε πώς είναι δυνατόν να επηρεαστείς από άλλους σε μια τέτοια περίπτωση; Το να είσαι ενήλικας προϋποθέτει υπευθυνότητα, σωστή κρίση και προσεκτικές επιλογές. Αν εύκολα παρασύρεσαι και πέφτεις σε πάθη και λάθη, σίγουρα δε φταίει μόνο το φιλαράκι που σου έδωσε την ευκαιρία να το κάνεις, αλλά κι εσύ που δεν κατάφερες ν’ αντισταθείς.
Όσο χαλαρός τύπος κι αν είναι ο κολλητός ή η κολλητή, ό,τι κι αν σου πει, δεν έχει σχέση με το τι θα κάνεις εσύ. Όσο κι αν αγαπάμε τα φιλαράκια, άλλη η δική τους ζωή κι άλλη η δική μας. Με το κολλητάρι μοιράζεσαι τα πάντα σου, τους προβληματισμούς σου, τις σκέψεις σου. Ακόμα όμως κι αν είστε πολύ δεμένοι και ταιριάζετε για να κάνετε παρέα, δεν μπορεί στα αισθηματικά να λειτουργείτε με τον ίδιο τρόπο, να χειρίζεστε καταστάσεις όμοια και να σκέφτεστε τα ίδια. Δεν μπορεί ο κολλητός να σε παρασύρει να κάνεις πράγματα που πιθανόν να χαλάσουν τη σχέση σου, ώστε να είστε και οι δυο ελεύθεροι και στην ίδια φάση.
Είναι, δυστυχώς, συχνή η τάση της επιρροής αρνητικά μεταξύ φίλων, πράγμα που επηρεάζει κάποιες φορές τη σχέση του ζευγαριού. Στους δύο τρίτος δε χωρά! Γι’ αυτό και διαφέρει ο τρόπος έκφρασης και εκδήλωσης των συναισθημάτων κάθε ανθρώπου. Μόνο καλός φίλος δεν είναι κάποιος που έρχεται και επεμβαίνει, με τρόπο τέτοιο που επηρεάζει αρνητικά την υγιή πορεία και εξέλιξη της σχέσης του άλλου.
Όταν έχεις ένα σύντροφο, με τον καιρό τον γνωρίζεις και καταλαβαίνεις το χαρακτήρα του. Το οτιδήποτε «ξένο» φαίνεται και δεν αργεί να γίνει αντιληπτό ως μια αλλαγή σε σχέση με ό,τι ήξερες πως ισχύει. Πόσο μάλλον μια αλλαγή στη συμπεριφορά. Θα σου άρεσε να συνέβαινε κάτι αντίστοιχο σε εσένα; Έτσι λοιπόν έρχονται οι διαφωνίες και ενδεχομένως ένας χωρισμός.
Μια γνώμη από τον κολλητό μπορεί να την πάρεις και να είναι βοηθητική, μπορεί όμως και να μην είναι. Είναι μονάχα στη δική σου κρίση τι είναι σωστό και τι όχι. Αν τόσο εύκολα γινόμαστε ευάλωτοι, τότε ίσως θα πρέπει να το σκεφτούμε καλύτερα, προτού πάρουμε απ’ το χέρι τον έρωτα.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.