Θα έχουμε ακούσει όλοι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας για κάποιο κοντινό ή συγγενικό πρόσωπο ή για κάποιον γνωστό πως χώρισε λόγω «ασυμφωνίας χαρακτήρων». Πολλά ζευγάρια καταλήγουν να πάρουν διαφορετικούς δρόμους στη ζωή. Οι λόγοι που θα μπορούσαν δύο άνθρωποι να οδηγηθούν στον χωρισμό είναι αναρίθμητοι. Είτε με βέρα στο δεξί χέρι είτε χωρίς επισημοποιήσεις μια σχέση δε γίνεται να μεταβάλλεται σε τέτοιο βαθμό στην πορεία του χρόνου που το πρόσωπο που γνώρισες να καταλήγει να είναι κάποιος άγνωστος χωρίς κοινά στοιχεία με αυτά που έβλεπες στην αρχή. Απ’ τη στιγμή που δημιουργείς μια σχέση δεν πρέπει να είσαι της λογικής πως πρέπει να κάνεις υπομονή, να ανεχτείς ορισμένα πράγματα με την προοπτική ότι όσα δε σου αρέσουν θα αλλάξουν και μάλιστα με τη δική σου συμβολή.
Στο ταίρι σου δίνεις γιατί έτσι αισθάνεσαι κι όχι γιατί περιμένεις να πάρεις κάτι πίσω. Σε κάποια φάση της σχέσης μπορεί το πρόγραμμά σας να είναι πιεσμένο και μην προλαβαίνετε να αφιερώσετε ο ένας στον άλλο όσο χρόνο αφιερώνατε στις αρχές. Όμως την αγάπη μπορείς να την δείξεις με χίλιους τρόπους. Πάντα παίζουν ρόλο οι συνθήκες, αφού δεν είναι το ίδιο να πάτε ταξιδάκι το σαββατοκύριακο με το να κάθεστε σπίτι παρέα με τους λογαριασμούς.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να ευθύνονται για την ασυμφωνία χαρακτήρων. Αυτά τα πρώτα σημάδια που παρατηρούμε και μαρτυρούν αν και πόσο ταιριάζουμε με τον άλλον. Βέβαια τον άνθρωπο δεν τον καταλαβαίνεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού πρέπει να τον ζήσεις πρώτα, υπάρχουν όμως ενδείξεις τις οποίες και δεν μπορείς να αγνοήσεις. Όταν βλέπεις πως υπάρχει πρόβλημα στη μεταξύ σας επικοινωνία, διάσταση απόψεων, χάσμα μεταξύ σας αυτό μπορεί στις αρχές να καλύπτεται μέσω της ερωτικής επαφής, όμως μακροπρόθεσμα όλα αυτά θα βγουν στην επιφάνεια.
Κάποια πράγματα μπορεί να μη σου αρέσουν κι όμως στην αρχή να μην κάνεις κουβέντα γι’ αυτά, να δείχνεις έμμεσα ή και καθόλου στο ταίρι σου τη δυσαρέσκειά σου. Όταν όμως για τα ίδια θέματα κάποιο χρονικό διάστημα μετά αρχίσουν τα παράπονα και οι παρατηρήσεις, αυτό δεν μπορεί παρά να είναι αιτία καβγά. Τελικά τι είναι αυτό που φθείρει τη σχέση; Η «ρουτίνα» σπεύδουν πολλοί να απαντήσουν. Ποιος όμως ορίζει τη ρουτίνα; Αυτή φταίει για τα προβλήματα στη σχέση; Αυτή φταίει που μαλώνετε και αντί να προσπαθείτε να εστιάσετε στο πρόβλημα για να λυθεί, βάζετε μπροστά τον εγωισμό σας;
Πρόβλημα. Και μόνο που ακούς τη λέξη καταλαβαίνεις πως σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι θετικό. Το πρόβλημα το δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι αλλά εμείς έχουμε και τη λύση. Το θέμα στις ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι ότι η καθημερινότητά μας αλλάζει, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται μας φθείρει. Προβλήματα πάντα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υφίστανται. Όμως ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό. Να είμαστε ακροατές κι όχι δικαστές. Το να ακούμε τον σύντροφό μας είναι ένα από τα κλειδιά στη λύση κάθε ζητήματος. Αλήθεια, έχετε παρατηρήσει τη διαφορά ανάμεσα στο να προσπαθήσετε να μπείτε στη θέση του συντρόφου σας και να τον καταλάβετε με το να ασκήσετε κριτική και να έχετε απλώς μια έτοιμη απάντηση;
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.