Ενημέρωση: Αν περιμένετε λίστα με ερωτήσεις όπως: «με τι ασχολείσαι» ή «αν έχεις αδέρφια», ευχαριστώ που περάσατε αλλά καλύτερα να φύγετε γιατί θα σας απογοητεύσω! Βλέπετε, μπορεί να είναι σημαντικές πληροφορίες, είναι όμως κι αυτά που απαντάμε ή ρωτάμε συνέχεια και να με συμπαθάτε αλλά είναι βαρετά. Οικτρά βαρετά. Όχι γιατί δεν έχουν ουσία, αλλά γιατί είναι μέρος μιας ρουτίνας και δε νομίζω πως κανείς μας έχει όρεξη να βγει με κάποιον για να παίξει σε επανάληψη κάθε ερώτηση από κάθε προηγούμενο ραντεβού. Ούτε έχει κι όρεξη να περάσει από ένα νέου είδους κάστινγκ ή τεστ.

Όχι, όλοι έχουμε όρεξη να μιλήσουμε για τους εαυτούς μας αλλά χωρίς να νιώθουμε ότι υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις. Θέλουμε να μας γνωρίσουν αλλά και να γνωρίσουμε τον απέναντί μας με έναν τρόπο λίγο πιο ευφάνταστο, αστείο κι ευχάριστο. Γι’ αυτό ας βγούμε απ’ την πεπατημένη κι ας χρησιμοποιήσουμε φανταστικά σενάρια κι υποθετικές καταστάσεις.

 

1. «Αν μπορούσες να έχεις μια υπερδύναμη, ποια θα ήταν και γιατί;»

Είναι μια ευχάριστη ερώτηση που απ’ τη μία σου δίνει μια αφορμή για να καταλάβεις μια πτυχή του χαρακτήρα του άλλου κι απ’ την άλλη ανοίγει συζήτηση για το πώς του προέκυψε αυτή επιθυμία. Για μένα, όλο το ζουμί είναι στην αιτιολόγηση αλλά μην το υπεραναλύσετε γιατί θα χάσει το νόημά του.

 

2. «Με ποιον φανταστικό χαρακτήρα ταυτίζεσαι περισσότερο (και γιατί);»

Αυτή η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί με πολλούς τρόπους αλλά και να γίνει και πιο συγκεκριμένη. Για παράδειγμα, αν κι οι δύο βλέπετε «Φιλαράκια» μπορείς να ρωτήσεις «ποιος χαρακτήρας από τα «Φιλαράκια» θα ήσουν;» κι αν απαντήσει ο Τσάντλερ – κράτα τον και μην τον αφήσεις ποτέ. Όχι, εντάξει, γούστα είναι αυτά αλλά το έπιασες το νόημα!

 

 

3. «Θυμάσαι ένα ανέκδοτο που σ’ έκανε να γελάσεις πολύ;»

Αυτό δεν είναι ερώτηση ακριβώς αλλά ένα έναυσμα για να διασκεδάσετε ο ένας τον άλλο γιατί συνήθως όταν πει ο ένας κάποιο ανέκδοτο θα ακολουθήσει κι ο άλλος οπότε πριν το καταλάβετε καλά-καλά θα έχετε σπάσει τον πάγο. Άσε που καταλαβαίνεις πολλά απ’ αυτά με τα οποία γελάει κανείς.

 

4. «Αν μπορούσες να φας οτιδήποτε τώρα, τι θα ήθελες;»

Αυτή η ερώτηση μπορεί να γίνει κι αφού διαπιστώσετε πως περνάτε καλά μαζί για να μπορέσεις να κάνεις την αντίστοιχη πρόταση για τη συνέχεια ή για κάποιο επόμενο ραντεβού. Εκτός κι αν σου πει κάτι πολύ συγκεκριμένο όπως miso από ένα συγκεκριμένο εστιατόριο κάπου στην Οκινάουα. Εκεί θα πρέπει κάπως να συμβιβαστείτε λίγο, ή να ανακαλύψετε πόση τρέλα κουβαλάτε. Και τα δυο καλά είναι όμως!

 

5. «Ποιος προορισμός είναι για σένα «όνειρο ζωής» να επισκεφτείς (και γιατί);»

Νομίζω πως όλοι έχουν έστω ένα μέρος στο οποίο θέλουν να ταξιδέψουν. Κάποιοι κιόλας ίσως θέλουμε να πάμε σ’ όλον τον κόσμο αλλά ακόμα κι εμείς έχουμε έναν προορισμό σε μια πιο ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Για παράδειγμα, εγώ πουλάω και το νεφρό μου για ένα ταξίδι στην Κούβα, αλλά δεν το παίρνει κανένας μετά από τόσο αλκοόλ.

 

6. «Αν οι καθημερινές εργασίες ή οι δουλειές του σπιτιού ήταν Ολυμπιακά αθλήματα, σε ποιο θα έπαιρνες το χρυσό;»

Μπορεί να είναι από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ μέχρι το σκούπισμα και το σιδέρωμα ή μπορεί να είναι και η επίδειξη ιώβειας υπομονής σε ελληνικό δημόσιο φορέα. Πες το όπως θέλεις! Εμείς θέλουμε να ξέρουμε τι από αυτά τα απλά καθημερινά πράγματα -τα οποία σχεδόν ποτέ δεν αναγνωρίζονται όσο θα έπρεπε- είσαι καλός!

 

7. «Ποιον στίχο από τραγούδι άκουγες πάντα λάθος ή/και άργησες πολύ να τον καταλάβεις;»

Εδώ μαθαίνεις για τα ακούσματα του άλλου μεν, αλλά ταυτόχρονα γελάς πολύ. Για την ακρίβεια, σου εγγυώμαι ότι θα γελάσετε γιατί σε όποιον κι αν κάνεις αυτήν την ερώτηση το πιθανότερο είναι να καταλήξει να σου λέει κάποια αστεία ιστορία για το πώς τελικά αντιλήφθηκε τι πραγματικά έλεγε το τραγούδι.

 

8. «Ποιο ήταν το αγαπημένο σου μέρος/φαγητό/παιχνίδι όταν ήσουν παιδί;»

Μπορείς να τα ρωτήσεις όλα ή μόνο ένα από αυτά και πάλι θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο. Μαθαίνεις κάτι από την παιδική ηλικία του άλλου, τον κάνεις να σου ανοιχτεί και ταυτόχρονα μιλάτε για κάτι -πιθανότατα- ευχάριστο. Και λέω πιθανότατα, γιατί η παιδική ηλικία καμιά φορά κρύβει και παιδικά τραύματα οπότε εδώ θα έβαζα μια ετικέτα σαν αυτές των ρούχων «handle with care»!

 

9. «Έχεις κάποια (αστεία) ένοχη απόλαυση που ντρέπεσαι να παραδεχτείς;»

Μπορεί να είναι χιλιάδες μικρά ή μεγάλα πράγματα. Απ’ το να βλέπεις βίντεο που σπάνε σπυράκια μέχρι να μυρίζεις τη βενζίνη ή να βλέπεις telemarketing όταν κανονικά θα έπρεπε να κοιμάσαι. Πράγματα δηλαδή που έχει κάτι το ικανοποιητικό για μας ακόμα κι αν δε μοιράζονται πολλοί το συναίσθημά μας.

 

10. «Αν υπήρχε κάποιος που είχε όλες τις απαντήσεις -και δεν τον λένε Google- τι θα τον ρωτούσες;»

Αυτή είναι η αγαπημένη μου ερώτηση, όχι μόνο γιατί είναι αντίποινα σε όσους μου έλεγαν πως σ’ ένα ερώτημα δεν πρέπει να απαντάς με ερώτηση, αλλά και γιατί ίσως καταλήξει σε λίγη φιλοσοφία, σε μια κάπως πιο βαθιά συζήτηση και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό σ’ ένα ραντεβού: να καταφέρεις να γνωριστείς πραγματικά με τον άλλο.

 

ΥΓ: Πριν τυπώσεις την λίστα, θα πω και πάλι ότι κανείς δεν αγαπά τις επαναλήψεις, οπότε πειραματίσου, βάλε κάτι από σένα στις ερωτήσεις σου και μην ανησυχείς! Αν ο άνθρωπος που βγαίνεις έχει λίγο χιούμορ και φαντασία όλα θα πάνε καλά. Αν δεν έχει, τι κάνεις ακόμα εκεί, αλήθεια;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου