Bλέπεις στις σειρές τους κατοίκους να επισκέπτονται ο ένας τον άλλο, να προσφέρουν μπισκότα ή κάποιο φαγητό και να καλωσορίζουν τους νέους τους γείτονες κι αναρωτιέσαι γιατί ποτέ δε σε κέρασαν ούτε τσίχλα στην πολυκατοικία. Βέβαια, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όχι μόνο δεν επισκεπτόμαστε τους γείτονές μας αλλά ανάθεμα κι αν ξέρουμε ποιοι είναι και πώς τους λένε.
Θυμάμαι ωστόσο στην παλιά μου γειτονιά, μια εποχή με ελάχιστες πολυκατοικίες που ακόμα ο ένας γνώριζε τον άλλο, που χαιρετιόμασταν στο δρόμο μεταξύ μας, που φώναζαν απ’ τα μπαλκόνια ο ένας στον άλλο κάνοντας κανονικές συζητήσεις. Αυτό μπορεί να μοιάζει ξένο ή ακόμα και παιδαριώδες -ποιος σοβαρός άνθρωπος φωνάζει απ’ το μπαλκόνι τι θα μαγειρέψει;- όμως έχει αντίκτυπο στις ανθρώπινες σχέσεις, στην ψυχολογία μας, στην ίδια τη δομή της κοινωνίας μας.
Σύμφωνα μ’ έρευνες το να έχεις καλούς γείτονες βοηθάει στη μείωση του στρες, βελτιώνει τις κοινωνικές μας ικανότητες, προάγει ένα αίσθημα σιγουριάς κι ενισχύει την εξοικείωση με το περιβάλλον στο οποίο διαμένουμε -άλλωστε την έννοια του οικείου την παράγουν πάντα οι άνθρωποί μας. Είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικό να μπορείς να χτυπήσεις την πόρτα του διπλανού για να ζητήσεις ένα φλιτζάνι ζάχαρη κι είναι βάλσαμο να σου φέρνουν μερικά κουλουράκια γιατί έτσι. Νιώθεις ζεστασιά, ασφάλεια και πως «ανήκεις».
Ίσως μοιάζει ουτοπικό αλλά δεν είναι. Για να χτιστούν τέτοιου είδους σχέσεις πρέπει απλώς να υπάρχει αμοιβαία θέληση να τηρηθούν κάποιοι απλοί «κανόνες». Μη φανταστείτε τρελά πράγματα! Όπως με όλες τις σχέσεις κι εδώ η βάση είναι ο σεβασμός, το ενδιαφέρον, η φιλικότητα, η ευγένεια κι η εμπιστοσύνη.
Μια καλημέρα είναι αυτή, πες την κι ας πέσει κάτω!
Όλα ξεκινούν με ένα «γεια» κι ένα χαμόγελο. Φιλίες, έρωτες, νέες θέσεις εργασίας και φυσικά μια καλή σχέση με τον γείτονα. Δεν κοστίζει, δεν απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο κόπο κι όμως προκαλεί τον άλλο να ανταποδώσει το χαμόγελο παράγοντας παράλληλα θετικά συναισθήματα.
Ο ήσυχος γείτονας είναι πάντα ο πιο αγαπημένος!
Οι ώρες κοινής ησυχίας δεν είναι αστικός μύθος, σας το ορκίζομαι! Κατά τη χειμερινή περίοδο ορίζονται από 15.30 έως 17.30 και από 22.00 έως 07.30 ενώ κατά τη θερινή περίοδο από 15.00 έως 17.30 και από 23.00 έως 07.00. Αυτές τις ώρες λοιπόν, φρόντισε να μη δημιουργείς έντονο θόρυβο. Τώρα αν κάνετε πάρτι, δε χάθηκε κι ο κόσμος που θα κάνεις λίγη παραπάνω φασαρία μια φορά, όμως αν ξέρεις εκ προοιμίου ότι το γλέντι θα είναι βαρβάτο και θα τραβήξει μέχρι το πρωί καλύτερα να ενημερώσεις με ένα απλό σημείωμα ή και να τους καλέσεις, γιατί όχι;
Να είσαι γενναιόδωρος κι εξυπηρετικός όπου μπορείς
Οι σχέσεις πάντα ξεκινούν και τρέφονται από μικρές χειρονομίες. Προσφέροντας μερικά λεμόνια από τη λεμονιά που βρήκες φρέσκα, ή λίγο κέικ από αυτό που μόλις έφτιαξες κι ίσως έχει σπάσει τη μύτη του διπλανού σου. Κρατώντας την πόρτα για να περάσει ο γείτονας που είναι φορτωμένος με ψώνια, ή προτείνοντας στην έγκυο γειτόνισσα να της φέρεις κάτι απ’ έξω. Μερικές καλές πράξεις και σύντομα αυτή η γενναιοδωρία και η εξυπηρετικότητα θα σου επιστραφεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Σεβάσου τους κοινόχρηστους χώρους
Μπορεί να είναι το πάρκο απέναντι ή η είσοδος της πολυκατοικίας, δεν έχει διαφορά. Φρόντισε να μαζεύεις, για παράδειγμα, τα περιττώματα του σκύλου σου, να μην αφήνεις σκουπίδια κάτω και να μην καταστρέφεις την κοινή ή δημόσια περιουσία. Όλοι μας έχουμε μερίδιο από αυτά κατά μία έννοια οπότε όλοι μας οφείλουμε να τα σεβόμαστε όπως θα κάναμε και με την ιδιωτική μας περιουσία.
Φέρσου με ωριμότητα
Μπορεί ο γείτονας να είναι παράξενος, να έχει διαφορετικές συνήθειες, να βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου για κάποιον λόγο διαφωνείτε. Θυμήσου ότι αυτός είναι ένας άνθρωπος που θα συναντάς καθημερινά και πως οι έριδες μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν. Αντί για κόντρες, φωνές και ξεσπάσματα, βρες μια μέση λύση για να μπορέσετε να συμβιώσετε αρμονικά.
Άσε στην άκρη στερεότυπα και προκαταλήψεις
Ο γείτονάς μας μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Μπορεί να έχει άλλη εθνικότητα, άλλη σεξουαλική ταυτότητα, άλλη θρησκεία, άλλη οικογενειακή ή οικονομική κατάσταση. Τίποτα όμως απ’ όλα αυτά δε μας λέει κάτι για τον χαρακτήρα του. Θα είναι εντελώς παράλογο να κρίνεται κανείς από αυτές τους τις επιλογές ή χαρακτηριστικά. Μη γίνεις αυτός ο άνθρωπος.
Να είσαι κοντά αλλά να μην κουτσομπολεύεις
Ας είμαστε ειλικρινείς. Αν κάτι μας ενοχλεί στους γείτονες είναι να νιώθουμε ότι «στήνουν αυτί», ότι «κουτσομπολεύουν», ότι δε σέβονται επαρκώς την ιδιωτικότητά μας. Αυτήν τη λεπτή ισορροπία λοιπόν καλούμαστε κι εμείς να διατηρήσουμε. Ρωτάμε αν είναι καλά, αλλά δε ρωτάμε γιατί τσακωνόταν χθες με το παιδί του, για παράδειγμα.
Άνοιξε το σπίτι σου αν νιώθεις πως μπορείς
Δεν είμαι ο πλέον κοινωνικός άνθρωπος, όμως με κάποιους γείτονες μπορώ να πιω έναν καφέ, ν’ ανταλλάξω δυο κουβέντες παραπάνω. Αν νιώθεις πως μπορείς να ανοιχτείς σε κάποιον γείτονα μη διστάσεις να τον καλέσεις για ένα καφέ, για να παίξουν τα παιδιά σας, για να γνωριστείτε καλύτερα. Μετά θα έχετε την οικειότητα να πείτε ο ένας στον άλλο να ποτίζει τις γλάστρες όταν λείπετε ή απλά να έχει τον νου του.
Έχε πίστη στους ανθρώπους
Βλέπουμε και ακούμε πολλά άσχημα γεγονότα καθημερινά όμως αυτό δε σημαίνει πως ο κόσμος είναι χειρότερος και πως ο γείτονας είναι ένας εν δυνάμει δολοφόνος -απλά οι ειδήσεις κυκλοφορούν γρηγορότερα, ευκολότερα και δυστυχώς οι κακές ειδήσεις είναι αυτές που «πουλάνε» περισσότερο. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε τι είναι ο απέναντι αλλά αντί να τον καταδικάσουμε ερήμην του, είναι καλύτερο να του δώσουμε μια ευκαιρία. Πού ξέρεις; Ίσως είναι ένας υπέροχος άνθρωπος με την ίδια ανάγκη με σένα για λίγη ανθρώπινη επαφή, για λίγη σιγουριά.
Εντάξει, ίσως κάποιοι να μην έχουν καν τη διάθεση να είναι καλοί γείτονες– τι να γίνει; Συμβαίνει και στις καλύτερες… πολυκατοικίες! Όμως αυτό δε σημαίνει πως είναι όλοι έτσι, ούτε κι αλλάζει το γεγονός ότι ένας καλός γείτονας βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Το να έχεις μια πόρτα να χτυπήσεις, έναν άνθρωπο που θα σε βοηθήσει αν τον χρειαστείς είναι θείο δώρο. Όποτε θες να κλείσεις την πόρτα σου χωρίς να πεις ούτε γεια, θυμήσου ότι οι άνθρωποι συσπειρώθηκαν σε κοινωνίες γιατί είμαστε αγελαία όντα. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο. Όσο πιο νωρίς το αποδεχτούμε, τόσο το καλύτερο.
Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου